19 januari 2010

Vem i helvete luktar kotlett? [2010 update]Här satt en bild på stureplansstekaren J. Men han mailade och ville inte vara med nåt mer.


I serien saker jag grunnar på ibland:

Om man har en frisyr som allmänt kallas fläskkotletten, och man är ute och steker på Stureplan - borde man inte lukta matos då, snarare än Guerlain Eau de Toilette?


Det här ganska tramsiga inlägget postade jag nån gång i augusti 2007. Med random bild på random Stureplanslirare med oljig backslick, lånad från deras lekplats Stureplan.se. Jag hittade nyss en mailkonversation som ägde rum ganska precis ett år efteråt. Jag tyckte den var lite skojig, och gör inlägget betydligt intressantare:


Hej,

Ser gärna att du snarast tar bort nedan bild på mig från din blogg.

[länk]

Återkom när detta är genomfört.

/J****

Skickat från jobbmail som annonskrängare på en av våra riks-tv-kanaler, komplett med logga och signatur. Givetvis för att ge avsändaren lite extra ethos. Perfekt i kombination med en kort och arrogant ton.

Detta tilltag bet inte så bra på mig (jag har själv jobbat på riks-tv-kanal och blev inte ett dugg imponerad). Det korta och arroganta tilltalet slog dessutom an en sträng, och tarvade ett kort och arrogant svar:


Hej!

Jag ser gärna att bilden blir kvar. Bilden är från Stureplan.se och är länkad dit.

Mvh
Anders

Svaret kom snabbt:


Hej igen

Eftersom bilden är begärd borttagen utav mig från Stureplan.se ser jag somsagt att du inte har någon rätt att anv den och uppskattar att du tar bort den omgående?

Mvh J****


Det var dags att lägga ut texten lite:


Hej J****,


Du skriver till mig, med en i mitt tycke rätt mopsig ton (från jobbmailen dessutom) och begär att jag ska ta bort en bild från internet som tredje part äger rättigheterna till.


Om det varit Stureplan.se som bett mig ta bort bilden av rättighetsskäl hade jag gjort det.


Om du hade mailat trevligt till mig och bett mig ta bort bilden av personliga skäl hade jag gjort det också.


Nu får den nog ligga kvar ett tag till. Åtminstone tills jag får en bättre anledning att radera den.


/Anders

J byter lika hastigt som lustigt tonläge:


Hej Anders,

Ledsen om du uppfattat min attityd på det sättet. Absolut inte min mening. Är dock personligen väldigt less på att titt som tätt dyka upp i div bloggar med namn publicering och även bild. Detta pga att det i vissa fall hämnar mitt arbete genom att min egentliga. pesonlighet kan misstolkas av andras felaktiga uppfattning...

Har dock all respekt o förståelse för att man och i det här fallet jag får skylla mig själv genom att synas på bild. Av den anledningen har jag dock bett Stureplan o andra sajter ta bort alla ej arbetsrelaterade bilder på mig och medverkar heller aldrig på bilder i privata sammanhang längre.

Kanske låter larvigt men jag hoppas att du respekterar mig privata syn på saken och förstår varför jag inte vill dyka upp med en bild i en blogg hos en person jag inte känner. Dessutom efter sökning på Google i benämingen "stekare" och utan en kund till mig. Ser som du säkert förstår inte så bra ut?

Ber dig därför ödmjukast om vänligheten att tillgoda se mina önskemål och omvärdera synen från mitt tidigare tonläge mot dig?

Tack på förhand!

Jag förstod visserligen inte allt som J försökte säga där, men tog ändå bort bilden.

Stureplan.se gjorde det dock inte ... eller så har snubben poserat för nya mingelbilder på samma sajt i samma frippa och samma pose med ett likadant champagneglas i handen.

Fast det kanske är "i jobbet". Vad vet jag.


7 kommentarer:

 1. Det är bra att du inte bara fejdar med myndigheter och liknande, utan även stekare. Herregud. Men han blev ganska trevlig i sitt tredje mail. Sådär borde han alltid vara. Fast han borde också lära sig stava / korrläsa.

  SvaraRadera
 2. Illa att jobba inom TV/media utan att ha någonsomhelst koll på språket- sista stycket begriper jag faktiskt inte.

  SvaraRadera
 3. Kul konversation. Men du borde ha respekterat hans önskan direkt, tycker jag. Det är ju hans ansikte. Allt snack om länkning, stureplan.se som tredje part m m är ju bara teknikaliteter. Det här är nackdelen med internet. I sina värsta former främjar det ju till och med mobbning, som sannolikt kan bli extremt effektiv i sociala medier.
  /Marcus

  SvaraRadera
 4. Marcus: Jag kan säga att jag håller med dig till punkt och pricka. Nästan.

  (Det här är en väldigt intressant fråga, så det kan bli lite långt ...)

  Man ska aldrig slå nedåt, brukar man säga. Jag tycker det är en bra tumregel. När jag startade den här bloggen 2007 så fanns liksom inget nedåt. Jag var precis vem som helst. Bloggen hade inga läsare mer än närmast sörjande, inga prenumeranter, inga inlänkar, inga sökträffar. Med tiden har det förändrats. Även om det här fortfarande är en liten och marginell blogg så är det folk som läser, prenumererar och länkar. Och plötsligt finns ett "nedåt", dvs de som inte kan komma till tals inför andra på samma enkla sätt. Med en större blogg kommer således ett större ansvar. Det är den ena sidan.

  Den andra sidan är den som kan beskrivas med talesättet "den som sig i leken ger - den får leken tåla". Jag försöker att aldrig hänga ut någon som inte hängt ut sig själv på ett eller annat sätt. Det kan lika väl vara att offentligt uttrycka en åsikt som att posera för en mingelbild på ett offentligt forum.

  Så det jag försöker säga är att idag skulle jag kanske plocka bort bilden på en gång (nu ska tilläggas att hela den här mailkonversationen och tiden mellan första mailet och bortplockandet var kanske ett dygn. Mailsvaren från min sida var dessutom mest genmäle på kaxigheten i tonen, inte saken i sig). Eller så skulle jag kanske inte ens skriva inlägget med backslickbilden alls.

  Å andra sidan tycker jag fortfarande stekar- /Stureplanskulturen är bisarr, obehaglig, skev, dum och skrattretande och gott kan få ta lite smällar på sin utstuckna haka. Precis som alternativ-indie-pretto-popluggskulturen på andra sidan Mälaren/Saltsjön :-)

  SvaraRadera
 5. Jo, men man kan inte bara säga att den här killen är en stekare som gått med på att bli plåtad (sannolikt på fyllan) och därför förtjänar att bli uthängd i högre grad än en småbarnspappa från Farsta. Det kallas fördomar eller att dra alla över en kam. Och när man gör det så har man fel mycket oftare än man tror. Efter att ha läst din blogg ett tag tycker jag att du är för smart och klok för sånt.
  /Marcus (bara lätt berusad och utan foto)

  SvaraRadera
 6. Marcus: Jag förstår ditt resonemang, men tycker att du tar i lite. På vilket sätt skulle det vara fördomar eller att dra alla över en kam att kalla en kille med backslick på Stureplan för en kille med backslick på Stureplan?

  SvaraRadera
 7. Måste säga att det här var det bästa inlägget jag läst den här veckan.

  Vilken fantastisk tur att en av mina vänner på Facebook länkade hit, för hädanefter är det jag som prenumerar på den här bloggen.

  // Malin

  SvaraRadera