Vem i helvete tror på homeopater?

I slutet av 1700-talet fick gubben på bilden, Samuel Hahnemann, en lysande idé:

Man blir ju sjuk av vissa ämnen. Då kan man säkert bota samma sjukdom med samma ämne - bara man späder ut ämnet tillräckligt mycket.

Så spädde ut, det gjorde Samuel. Så ända in i helvete.

För givetvis blir botemedlet starkare ju mer man späder ut det, tänkte Samuel. Om man tar 1 del av ämnet i 99 delar vatten, och sen 1 del av det man då får till 99 delar vatten, och upprepar detta mellan 30 och 100 gånger. Då har man fått superpotent dundermedicin.

Det är sannolikt inte en enda molekyl kvar av ämnet i en given del medicin, men strunt samma. Hahnemann var stolt och glad över sitt påhitt och kallade det för Homeopati, efter grekiskans homeos, lika, och pathos, känsla/lidande.

Den vedertagna läkekonsten på 1700-talet gick i stort ut på tre myspysiga behandlingar, nämligen åderlåtning, kräkning och laxering. Ut med skiten, tänkte man liksom. Det fungerade förstås inte så värst bra det där, och sen dess har vi kommit på effektivare mediciner och behandlingsmetoder.

Homeopatin däremot bygger än idag på gubben Samuels gamla påhitt. Och folk fortsätter att gå till homeopaterna som lever gott på den enda effekt de kan bjuda på - nämligen placeboeffekten.

Jag börjar nästan gråta när jag tänker på att man fortsätter lura av svårt sjuka och desperata människor pengarna och den eventuella lilla hälsa de har kvar.

Men nu har jag precis viftat med en gul lök ovanför mitt vattenglas framför mig. När jag sen druckit det här ultrapotenta vattnet kommer jag inte att gråta mer. Någonsin.


Kommentarer

 1. Om du viftar löken ovanför glaset blir det ju alldeles för hög koncentration av lökatomer fattar du väl?

  Löken får inte finnas i samma kvarter. Minst 100 meters avstånd krävs för att det skall bli tillräckligt låg koncentration.

  Rensa nu grannskapet på lök och upprepa sedan experimentet enligt mina instruktioner så skall du se att det fungerar.

  SvaraRadera
 2. Åk på semester till Frankrike och gå på ett apotek ska du få gråta. Tyvärr har kontinentaleuropéerna tagit Samuels påhitt till sig nästan löjligt mycket.

  SvaraRadera
 3. Usch, jag får rysningar... Min pappa drog med mig till en sån där för en massa år sen.. Helt galen snubbe som stirrade mig i ögonen och mumlade lite... Sen gick han till ett litet rum "bakom" och blandade i ordning några medicindroppar jag skulle ta. Och nåde mig om jag tog dom med en metallsked!Nä, porslin skulle det va!Rys rys rys...

  SvaraRadera
 4. Fast ibland kan ju en placeboeffekt vara bra. Om kunden ifråga aldrig får veta något. Och denne blir botad. Då måste det väl ändå varit värt pengarna?

  Jag dricker vatten från en hälsokälla. För den kommer ge mig ett behagligare liv. Då bortser jag alla transport- och plastkostnader. Och mina kostnader. Hälsokälla. Mmm...
  Hör ju vem som helst hur grymt det är.

  =)

  SvaraRadera
 5. Men! Du glömde ju av att röret ska knackas när man blandar. På så vis förs ju ämnets energi över till den nya blandningen!

  Sparka på toastolen när du kissar och till slut kommer kissenergi i kranvattnet!

  SvaraRadera
 6. Det intressanta var ju när någon kom på att det var molekylernas svängningar som var hemligheten bakom. Alltså kan man vira en koppartråd kring ett provrör med en homeopatisk blandning, koppla den till telenätet och sen på andra sidan vira en till koppartråd kring ett provrör med helt vanligt vatten. Eftersom svängningarna forplantar sig via telenätet så har du nu en likadan lösning på andra sidan. Lysande!

  SvaraRadera
 7. Får också rysningar.
  Var med på ett homeopati möte för några år sedan.

  Men kvinnan som påstod att hon kunde tala med djur var snäppet värre.

  Är det bara jag eller är en klar majoritet kvinnor som utövar dessa galenskaper?

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte på homeopati. Men man får ge i alla fall säga att man hellre tar en homeopatibehandling än en kräkningsbehandling...

  SvaraRadera
 9. Påminner mig om hur de förr brukade behandla sjömännens sår med olja...tills det blev krig och man behövde oljan till kanonerna och helt plötsligt märkte att "shit, såren läker ju BÄTTRE utan olja!?"

  Eller när man trodde att flyttfåglarna flyttade ner i vattnet på vintern (vart skulle de annars ta vägen hela vintern liksom?) så de tog massa fåglar och stoppade dem i nät och tyngde ner näten under vattnet, för att se om de överlevde under vattnet...

  SvaraRadera
 10. Vemihelvete-Anders, kan du inte skriva något om alla dessa Aloe Vera produkter?

  Aloe Vera drycker säljs på tupperware-partyn av Aloe Vera kärringar överallt känns det som.

  Det är dåligt förklädd Homeopati det handlar om.

  SvaraRadera
 11. Ekman: Jag har faktiskt aldrig läst några kliniska studier av Aloe Verans effekter ska jag erkänna.

  Så med det sagt - om man förutsätter att Aloe Vera-produkterna faktiskt innehåller Aloe Vera så är det ju inte homeopati, utan snarare naturmedicin. Och det är ett område som inte per definition kan sägas vara verkningslöst, såsom homeopatiska preparat. Många läkemedel har ju faktiskt sitt ursprung i naturligt förekommande ämnen.

  Att det skulle kunna lindra sveda, kyla lite och eventuellt vara lätt antiinflammatoriskt vid påstrykning på huden (vilket är dom påståenden jag vill minnas att jag hört) ter sig ju inte så väldigt extraordinära.

  Dricka aloe vera har jag faktiskt aldrig hört talas om. Vad säger man att det ska göra?

  Ett naturläkemedel som jag däremot har läst kliniska studier av är echinacea mot förkylningssymtom. Och där har man inte kunnat påvisa någon effekt. Trots det säljs den ju överallt som olika produkter för just detta ändamål.

  SvaraRadera
 12. Hej igen.

  Jag är inte heller särskilt insatt.
  Men mitt ex brukade köpa hem flera dunkar AV-dricka från en av hennes väninnor.
  Men här kommer några länkar.


  Vad användarna säger:
  http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=222259

  Vad leverantören säger:
  http://www.foreverliving.se/sv/vara-produkter/originalet

  Vad livsmedelsverket säger:
  http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=19138&epslanguage=SV

  SvaraRadera
 13. Tragiska insnöade människor som helt förlitar sig på vitrockarnas härjningar med rätt att döda !!!

  SvaraRadera
 14. Aloe Vera ska ha ngn slags bakteriedödande effekt. Därav hälso-status på produkten.
  Homeopatiska läkemedel har blivit receptbelagda inom EU sedan 1-2 år tillbaka. Har hitintills aldrig sett något försäljas på apotek. Det borde betyda att samtliga homeopater gör sig skyldiga till brott och tillhandahåller receptbelagda "läkemedel" utan att ha rätt att driva apotek...

  SvaraRadera
 15. Mängden aktiv substans i homeopatiska medel är ju noll. Hur kan någon komma på att receptbeägga något sådant?

  Och, Aloe vera är en växt. Alla växter och levande organismer har bakteriedödande effekter och borde i så fall också få hälsostatus. Döda växter och organismer brukar däremot i de flesta fall gynna bakterietillväxt och borde med samma logik klassas som ohälsosamma.

  SvaraRadera
 16. härligt skrivet. Jovisst är det bullshit. Hörde ett program på lokalradion där de intervjuade en dam som äger ett företag inom den changern. Det hela var väldigt positivt, hade sån lust att ringa in och meddella att företaget blivit stämt tre gånger...

  SvaraRadera
 17. stackars jävlar vad lite ni har innaför pannan

  SvaraRadera
 18. Bra inlägg där, Anonym. Nu tror vi genast på homeopati (och att du har massor "innaför" pannan) ;D

  SvaraRadera
 19. Den där Anonym härjar då internet med diverse dumma påståenden och felstavade inlägg.

  SvaraRadera
 20. Jag tror inte på homeopatin utan jag vet att den fungerar. Har testat själv, första gången testade jag faktiskt för att motbevisa den, att den inte kunde fungera... men det gjorde den! Hur skulle det vara om ni testade själva och fick egen erfarenhet istället för att bara förkasta något på teoretisk grund?? Du skriver också att vi har mycket "effektivare medel" att tillgå idag. De är väldigt effektiva på att döda oss och göra oss sjukare. Enligt läkemedelsverket dör 100 000 människor i USA varje dag utav våra mediciner som skrivs ut utav läkare, detta innebär att läkemedel är den fjärde största dödsorsaken i USA. Detta är det bevisade antalte - hur stort är då inte mörkertalet? Och i Sverige har vi inte ens brytt oss om att ta fram en motsvarande siffra.

  SvaraRadera
 21. Anonym 20:20: Jag föreslår att du läser mina andra inlägg om ämnet: Ny diskussion om homeopati och Topp 10 argument från alternativförespråkarna. Där har du det jag vill replikera på ditt inlägg här ovan, färdigformulerat och klart.

  SvaraRadera
 22. ...framförallt vill jag att du läser punkt 7 under den senare.

  SvaraRadera
 23. Getting Wonderful Joy In Sin city Luxor

  Look at my page ... Epson Powerlite Home Cinema 8350

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg