Vem i helvete vill se bredbilds-fetton?

Bredbilds-Bengt
Det har dykt upp en ny folksjukdom. Har ni lagt märke till det?

Jag är osäker på det latinska namnet, men i vardagligt tal kallas den Ställa in teven så att vanlig bild visas i bredbild-febern.

Helt sjukt. I vart och vartannat hem man stiger in så står där en widescreen-tv och visar nån hallåa, uttänjd på bredden så till den grad.

Själva poängen med att ha en flashig teve är väl att få en bra bild, som återger verkligheten så troget som möjligt. Eller?

Jag minns när folk höll upp tallrikar mot rutan på sin gamla Luxor när det visades testbild. Då kunde man kontrollera att cirkeln i mitten var helt rund. Var den inte det ringde man servicesnubben som kröp in bakom teven och vred lite på en trimpot tills det blev rätt.

Vad håller folk upp idag? En gratängform?

Alltså, tänk att vara tevekändis i dessa tider. Man brukar ju säga att kameran lägger på ett par kilo. Det torde ju vara illa nog. Men nu när folk i stugorna lägger på tio till - hur jävla kul kan det vara? Anna Book ska fan ha en eloge för att hon ställer upp i teve i tid och otid - trots detta.

TV-tillverkarna är väl också till viss del att skylla för eländet. Apparaterna har en auto-inställning vilken rimligen borde ställa in bildformatet korrekt efter vad kanalen sänder ut. Men alltför ofta flashar man hellre på med bredbilden oavsett. Man vill ju inte riskera att ens apparat står där i butiken bredvid konkurrentens och visar gammal smal och tråkig bild.

Men hos en del teveinnehavare ligger det nog ett visst mått av tjurighet bakom också. Man bytte ut sin vanliga gamla 28-tummare mot en 28" widescreenburk för ett antal år sen, och insåg snart att 4:3-bilden faktiskt blev mindre på den nya eftersom tumstorleken anger diagonalen. Plipp. På med tänja-ut-läget. Så. Mer bild för pengarna. Och så talar vi inte mer om den saken.

Nä usch. Lägg av med det här. Gå och ställ in teven rätt!

Ett liknande, fast kanske inte fullt så irriterande, fenomen är Super wide stereo-funktionen som brukar finnas på billigare hemstereoburkar. Ni vet en sån där sångaren liksom hamnar trettio meter bort i ett kaklat badrum. Men det får vi ta en annan gång. Kanske.

Kommentarer

 1. Håller med om dessa vidriga bildförvrängningar man ser alltför ofta.

  Jag är (har blivit med åldern) teknikidiot, dvs förstår ingenting, men ser och hör iaf när nånting ser ut eller låter för djävligt! Pga alla hemska bildupplevelser hos vänner och bekanta har det därför inte införskaffats någon platt-Tv hos oss, utan tjockteven står kvar, silverfärgad och trind som en relik från ett svunnet sekel.

  Nu (sommaren -07) har det däremot dykt upp en vit platt-teve som jag tyckte var snygg (jag köper vin efter snyggheten på flaskan också), men då sa TV-handlaren att det INTE är bra med vit TV för bildupplevelsen blir märklig om man inte har svart ram runt bilden hm. Detta hade en optiker berättat för honom. Så den lilla grå får fortsätta att stimulera våra små grå...

  SvaraRadera
 2. Jag brukar hålla upp en tallrik för att kontrollera att Anna Book är perfekt rund. ;)

  SvaraRadera
 3. Folk i tiden har naturligtvis digital-tv med till största delen16:9-utsändningar till sin 16:9-tv.
  I den mån man nu tittar på tablåtv.

  Jag hyser ett visst förakt för folk som köper en dyr, bred och fin hd-tv och sen jackar på den på det gamla analoga kabel-tv-nätet.

  SvaraRadera
 4. Käre Bilson, det är fan inte lätt att förstå sig på all ny teknik som bara väller in. Förr hade man en TV, en radio och en stereo, samt en fast telefon. Alltså före istiden, innan man behövde göra alla individuella val bl a. Jag kan inte välja vare sig TV eller El-bolag!

  Så vår tjocka silverrelik står kvar.

  SvaraRadera
 5. Kära Musslovich.
  Då hör ju ni till kategorin som jag inte hyser något som helst förakt för. En tjock och fin tv med en gammal tjusig analog signal. Det är inget fel i det.

  Felet uppstår när folk lägger 20000 kronor på en ny fin tv och förväntar sig underverk, när de samtidigt förser den med samma gamla signal.

  SvaraRadera
 6. hahaha!

  Hade de inte läst på sin pythagoras sats ordentligt?
  Klart det blir uttänjt då.

  Och vilken luring att sälja 28- tums-diagonaler

  SvaraRadera
 7. *garvar ihjäl mig* "Anna Book ska fan ha en eloge" :)

  SvaraRadera
 8. haha, nästan lika bra som folk som lägger 10 lax på en musikanläggning som de sen använder för att lyssna på mp3 med

  SvaraRadera
 9. Tjockteve! Så brukade vi kalla det. När jag och mina tjejkompisar suttit många många onsdagkvällar och ojat oss över att dom där Top Model-deltagarna minsann inte var så modellmagra så kom vi på att det berodde på TVinställningen. Ett tryck på knappen och genast hade vi snålmagra osäkra modellaspiranter på prime time TV och vi var nöjda, så nöjda.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg