15 februari 2008

Vem i helvete har dikterat lagerölsregeln?

Jag har i förbifarten nämnt saken förut. Men jag känner att detta förtjänar ett eget inlägg.

Nämligen LJUS LAGER-helvetet!

Du kommer in på en bar - alltså en sån som inte specifikt satsar på stort sortiment och stort dryckeskunnande - utan en helt vanlig dussinbar i vilket gathörn som helst.

De har ungefär en 7-8 ölsorter. Typ tre på fat och fyra på flaska - ungefär vad man kan begära i kvantitet.

Det är när man ska välja sig en som det blir förbryllande:
Vill jag ha Pripps Blå, Carlsberg Export, Budweiser, Mariestad, Grolsch, Staropramen eller Zeunerts Original?

Sju sorters ljus lager!

Ungefär som om läskpumpen skulle innehålla Coca-Cola, Pepsi, Cuba Cola, Jolt och COOP Xtra Cola Light!

Är det ingen gäst på stället någonsin som har frågat efter en mörk lager? En bayersk? En ale? Eller en stout?

Hur ska man få till nån bättring, frågar man sig? Om ingen beställer det, så tar man inte hem. Om ingen har det på bartavlan så är det ju bara de redan frälsta som frågar efter det.

Och svenskar är ett traditionsbundet folk, fast vi inte vill erkänna det. En sto'stark SKA vara en ljus lager! I systempåsen ska det ligga ljus lager (såvida det inte är jul - då får man dricka halvmörkt).

Kanske tycker man att det känns snobbigt, krångligt och dyrt att beställa hem Primátor, Samuel Adams, Bass, Bishops Finger, Kilkenny, Newcastle, Carnegie, Guinness eller Murphy's till haket på hörnet.

Men då vill jag gärna ge några tips till herr krögare: Mariestad har en Porter! Staropramen finns som Dark, Nils Oscar gör en India Ale, Slottskällan har en Pale Ale, Åbros Arton56 Amber är en tokbillig och god halvmörk lager!

Byt ut ett par tre av de sju, och du breddar ditt ölutbud med typ 300%. Det finns liksom ingen ursäkt.

4 kommentarer:

 1. TACK - hoppas att många "barägare" läser det här.

  Alldeles för ofta blir det vatten till maten för mig, fastän det skulle ha smakat bra med en god öl. Men eftersom jag hör till den skaran som hellre avstår en öl än dricker en ljus lager så blir jag utan.

  Nu fick du mig att börja längta efter en riktigt fyllig ale.

  SvaraRadera
 2. Och glöm förihelvete inte att prova Staropramens granatvariant också :)

  För övrigt tycker jag att en del ölsnobbar (ingen nämnd men det kanske finns frivilliga precis här i närheten) är otroligt löjliga i sitt kategoriska hatande av ljus lager. Det har på nåt sätt blivit hippt att inte gilla ljus lager.

  Nej, det är bra att du pushar för mångfalden här. Ett gott ljust lager har verkligen sin plats i varenda bar - bredvid en uppsjö av andra mumsigosiga drycker.

  SvaraRadera
 3. Danni - jamen, vi som inte är ölsnobbar utan helt enkelt inte är speciellt förtjusta i ljus lager då - är vi hippa eller ohippa?

  Jag hatar inte all lager, men jag tycker mycket mer om en fyllig ale. Varför dricka något som man inte tycker är jättegott? Varför dricka en lager som man inte tycker är god när man i så fall kan dricka ett gott vatten? För alkoholens skull? Nej tack, då väljer jag hellre något annat.

  Jag har en svägerska som alltid kategoriskt sa nej till öl - "tycker inte om". Men så bjöd jag henne på en Chimay och hon blev mycket glatt överraskad och tyckte det var kanongott.

  Det finns faktiskt människor som inte gillar lager.

  SvaraRadera
 4. danni: Hippt att inte gilla ljus lager? En stöl är väl det ballaste du kan beställa på Stureplan just nu. Själv glider jag dock gärna in på festen med snobbnäsan i vädret och mina Arton56 Amber för tio spänn flaskan.

  SvaraRadera