Vem i helvete är drogsmart egentligen?

Fyra renommerade brittiska forskare presenterade förra året en enhetlig skala för bedömning av olika drogers skadeverkningar, där man tagit hänsyn till både fysiska, psykiska och sociala faktorer.

Man rangordnade tjugotalet vanligt förekommande droger i olika skadekategorier, från 0 (minst skadligt) till 3 (mest skadligt).

Hugade kan läsa deras artikel från The Lancet här. För er andra kommer här ett utdrag:

Fysiska (resp. sociala) skadeverkningar vid regelbundet användande (i fallande ordning):
 • Tobak 2.9 (1.42)
 • Heroin 2.5 (2.54)
 • Alkohol 2.4 (2.21)
 • Cannabis 2.1 (1.5)
 • Kokain 2.0 (2.17)
 • Amfetamin 1.8 (1.50)
 • Ecstasy 1.6 (1.09)
 • LSD 1.4 (1.32)
 • GHB 1.2 (1.30)

Framkallan av fysiskt (resp. psykiskt) beroende (i fallande ordning):
 • Heroin 3.0 (3.0)
 • Amfetamin 1.9 (2.0)
 • Tobak 1.8 (2.6)
 • Alkohol 1.6 (1.9)
 • Kokain 1.3 (2.8)
 • GHB 1.1 (1.1)
 • Cannabis 0.8 (1.7)
 • Ecstasy 0.7 (1.2)
 • LSD 0.3 (1.1)

Nuförtiden är man ju en förnuftig shoppare, eller hur? Surfar på Pricerunner och Kelkoo innan man köper nånting. Läser prestandainfo, betyg och kundomdömen och sorterar efter bästa pris och snabbast leverans.

Alla vill vi ju ha Most Bang for the Buck! Flest watt per krona. Eller diagonaltum. Eller gigabyte. Eller vad det nu må vara.

Ponera således att the Bang anger hur kul man har på en drog, och the Buck är det pris vi betalar, inklusive det i försämrad hälsa och andra skadeverkningar ...

Hur i helvete resonerar ni tobaksrökare egentligen?

Jag menar, jag skäms nästan lite för jag nyttjar alkohol då och då när jag läser artikeln, och då är ju det ändå för det mesta förbannat skoj.

Hur kul blir du på en cigg egentligen?


Nä, i ärlighetens namn måste jag säga att det är ett par riktiga skitdroger vi nyttjar legalt i västerlandet.

Nu ska jag gå och injicera persilja.


*Forskare bakom artikeln:
Prof. David Nutt, FMedSci,
Psychopharmacology Unit, University of Bristol, Bristol, UK.
Leslie A King, PhD, Forensic Science Service, London, UK.
William Saulsbury, MA, Police Foundation, London, UK.
Prof. Colin Blakemore,Medical Research Council & Department of Physiology, Anatomy and Genetics, Oxford, UK.

Kommentarer

 1. Haha! Så rätt!

  SvaraRadera
 2. Det pratas bara om hur skadliga olika droger är! Det är sån j-a dubbelmoral, vi vågar inte ens säga att vi dricker alkohol för att vi gillar att bli fulla. Istället påstår vi att vi dricker "för att det smakar bra till maten".

  Varför inte se det lite mer positivt och göra en lista över hur roliga olika droger är? Man skulle kunna ha tex följande perspektiv:
  -Socialt
  -Upplevelseförstärkande (musik, mat, sex)
  -Personlighetsutveckling

  Då skulle man kunna ställa den listan mot dom engelska forskarnas minus-lista. För ingen gör ju en investering genom att bara titta på kostnadssidan. Men det är tyvärr tabu att tala om positiva effekter av droger, kanske får man i alla fall skriva om det på din blogg...

  SvaraRadera
 3. johan: Precis, det var lite av min poäng. För visst är det ett hycklande med rusningsmedlen. Det första glaset vin dricker jag kanske för att det är gott. Möjligen det andra också. Det tredje och fjärde främst för att det börjar kännas jävligt trevligt i huvet.

  Men sånt är politiskt inkorrekt att tala om, offentligt (vänner emellan förekommer det ju hela tiden).

  I ursprungstabellen finns faktiskt en kolumn som man har kallat Pleasure. Har dock inte satt mig in i vad den baseras på. Till exempel är det jämnt skägg mellan alkohol och tobak (på 2,3). Heroin ligger i topp på 3,0.

  Jag skulle påstå att ingen rangordnad lista är komplett utan både plus- och minusfaktorer. Det, samt neutrala fakta som spelar in (i detta fall t ex rusets varaktighet och effektkurva/tillvänjning).

  Och slutligen: På min blogg får man skriva vad som helst. Är man korkad får man dock vara beredd på att bli sågad vid fotknölarna.

  SvaraRadera
 4. Lägg ner, sötnos :)

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om tobaksrökningen, fastän jag själv röker.
  Vad ger det mig egentligen? Inte mycket alls... Jag skäms inte för att att jag röker, emn jag står för att jag gör det, och står för att det är onödigt slöseri av mina pengar och min hälsa.
  Men samtidigt brukar jag substanser som ger mig mycket mycket roligare stunder, knappt är beroendeframkallande alls, och gör väldigt lite skada på kroppen, och ekonomin eftersom det blir så sällan... tyvärr är de olagliga... hm... även det en liten tankeställare vad gäller laglig status på saker och ting...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg