23 april 2008

Vem i helvete vill höra talboksteater?

Tänk så det kan vara.

Två svenska skådisar. En som jag gillar skarpt, och en som jag alltid haft så jävla svårt för.

Den förstnämnda är Katarina Ewerlöf. Bland annat brilliant bullmamma i en av de bästa svenska komedierna någonsin - Tomten är far till alla barnen.

Den senare är Reine Brynolfsson. Märkliga teatraliska och allmänt irriterande manér i flertalet Nutley-filmer.

Så lånar de ut sina röster till talböcker. Och allt vänds på ända.

Brynolfsson läser in Stieg Larssons Millennium-trilogi med fullständig bravur. Ett klockrent minimalistiskt utspel. Jag till och med förlåter honom för hans genomgående "åtminstonde" och att hans "Erika" rimmar på "Amerika" och inte på "Tillika". Ja till och med för "sökmotorn Gåggel".

Ewerlöf läser in Camilla Läckbergs Fjällbacka-svit. Det tjoas och hojtas, barnjollras i öronbedövande falsett och spelas radioteater så till den grad att jag till slut inte klarar mer, utan kastar av mig både lurar och mp3mobbe i ren självbevarelsedrift.

Vad har hänt?

Och jag som älskar talböcker! Dels för att jag är så lat och klen att jag inte förmår hålla upp en tegelstensroman mot näsan nån längre tid, dels för talbokens fantastiska multitaskingpotential! (Alla har vi väl karvat upp en kotlettrad till American Psycho?). Vad ska jag nu lyssna på?

Hjälp mig, kära bloggläsare. Vet ni nån riktigt bra bok inläst av nån riktigt bra röst?

15 kommentarer:

 1. Men, kära Anders att du inte insett Brynolfssons storhet tidigare, han är bäst!!!

  Jag är inte kvinnan att rekommendera talböcker eftersom jag somnar direkt även när jag sitter i bilen, så jag vågar inte lyssna när jag kör själv.

  Har dock lyssnat på Babben när hon läser "Damernas detektivbyrå", kanonbra uppläsning av myspysroman, kanske lite "tjejig" åtminstone gillar jag och mina tjejkompisar de böckerna. Oss emellan så gillar min man dem också, och han har ju som tur är många kvinnliga sidor (också)!

  Håkan Nesser läser sina böcker på ett alldeles utmärkt sätt (utmärkta böcker också f ö).

  Torsten Wahlund lär ju vara en suverän uppläsare har jag hört, han är väl nestorn i genren!?

  Har du inte läst Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten" (finns kanske som talbok) har du missat den bästa svenska romanen/deckaren/mysteriespelet/tidsdokumentet någonsin, den är magisk!!! Jag har läst den tre (!) gånger!

  Fast vad vet jag vi har ju åtminstone väldigt olika filmsmak har jag förstått!

  Hoppsan där skrev jag en liten novell på nattkröken...sitter och försöker få till en limerick till en f d arbetskamrat som fyller 40 på lördag (och jag kan tyvärr inte vara med på festen)! En limerick ska vara ekivok och ha en bar slutkläm, och det är den jag inte får till! Är du bra på limerickar?

  Sov gott!

  SvaraRadera
 2. Eva-Lena: Händelser vid vatten ska kollas in omedelbums.

  Har jag pratat film här förut förresten? Ja, jo jag dissade actionfilm en gång. Är det det som är din bag?

  Jag är mästare på limerickar! Eller kanske inte. Men jag gillar dom! Vad har du så långt? (arbetskamraten läser inte ViH väl?)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att du INTE dissade actionfilm, som jag inte heller gillar. Jag gillar drama, helst engelsk film som "Shadowlands", "Hemligheter och lögner" men även von Trier "Breaking the waves t ex. Sen älskar jag kostymdramer med historisk anknytning, "Tudors" som gått på TV under våren har varit kanon! För att inte tala om all dansk TV, "Brottet" som går nu är en riktig höjdare.

  Nåväl (skulle behöva ta fram skämskudden som jag beställt men inte fått ännu) här är min eländiga limerick:

  En 40-årig pinuppa från Bergmossvägen
  Ville ta sig upp i höga inkomstlägen
  Med en självkänsla på topp
  bättre än på dem med snopp

  tog hon sig fram genom att va enträgen

  Javisst, förnamnet är inte Marika utan Enträgen!

  Den som ska vinna må vara enträgen!

  Tog hon sig fram tjänstemannavägen

  Var hon att lyssna på kritik inte benägen

  Slutet får jag inte till, flera alternativ finnes som du ser.

  Kan nämna att kvinnan i fråga har en obändig självkänsla (oss emellan skulle inte lite ödmjukhet skada), och det allra viktigaste (näst efter man och son får man hoppas) är karriär och pengar! Hon är dessutom skitsnygg, intelligent och aldrig svarslös!

  Tacksam för hjälp!

  SvaraRadera
 4. (Bakläxa för dig på Vem i helvete vill se actionfilm!)

  Jag ska maila Trycktorget och be dom få fingrarna ur. Bacillen har inte fått sin vinstkudde heller ser jag.

  Nu ska här limerickfnulas...

  SvaraRadera
 5. Kanske inte lysande... men iaf elakt! mohohaha

  En rappkäftad bitch ifrån Bergmossvägen
  var till sättet så svårt karriärbenägen
  att hon vid förti bast
  tog och grensla en kvast
  och gjorde sin klassresa fågelvägen

  SvaraRadera
 6. Alla Nessers böcker är ju klart bra, samma med Leif GW Perssons alla.

  Annars är Berättelsen om Pi av Yann Martel riktigt bra.

  //M

  SvaraRadera
 7. Just det, Berättelsen om Pi har jag gått och sneglat på några gånger.

  Den skulle ju också bli till film med M. Night Shyamalan i registolen. Men i samband med hans Lady in the water (om det var innan, under, eller efter - när resultatet hade skådats - vet jag inte) så försvann han från projektet. Filmen är "on hold" nu såvitt jag vet.

  SvaraRadera
 8. "Berättelsen om Pi" ska jag genast gå och låna. Först ska jag dock läsa Karin Fossums senaste.

  SvaraRadera
 9. Steven Fry som läser Harry Potterböckerna på originalspråk(duh). Lite teater(ganska mycket) blir det med olika röster och så men det är så bra!! Mycket bättre än det jag kan åstadkomma inne i eget huvud med egen fantasi!

  Arne Dahls serie om A-gruppen rekomenderar jag varmt också! 10 strålande böcker. Jag lyssnade på dem i rad och det kändes som EN riktigt bra bok som varade i evighet. Lite olika kvalitet på uppläsarna men Torsten Wallund som läser de sista fyra(?) är riktigt bra!

  jag väntar snällt på min fina kudde...

  SvaraRadera
 10. Såg att någon hann före, men för att ytterligare understryka dess storhet: Harry Potter i Stephen Fry's tolkning. Så bra, så bra. Precis lagom teatraliskt, utan att gå till överdrift med röstlägen et c. Och så får man lyssna till fin brittisk engelska, vilket i alla fall en anglofil som jag smälter för...

  SvaraRadera
 11. Eftesom du så välmotiverat dissar jävle med jämna mellanrum ska du få ett fint tips som belöning:
  Min älskade slaktare, Syrenernas tid och Som en lilja. Alla tre av och med Bernt-Olof Andersson.

  SvaraRadera
 12. Rekommenderar Operation Garbo.
  Bra berättarröst.
  (Undvik den äldre ljudboken som är uppläst av en bibliotekarie på en kass bandare)

  SvaraRadera
 13. Fredrik Spindel2009-05-20 01:05

  Jan Guillou har ju skrivit en del böcker som vi alla vet. Jag hade tidigare svårt för denne man som hade sina tankar om allt och alla. (Men det är ju kul när folk gör har jag lärt mig)

  Dock har jag börjat gilla gubben på senare dagar. Detta har han till stor del att tacka T(h?)omas "Cogo" Bolme för. Detta då jag av en slump för några år sedan lyssnade på en Hamiltonbok inläst av ovan nämnde Bolme. Efter det har jag lyssnat på alla böcker författade av Janne G som släppts på ljudbok.

  Kortfattat i slutet, T(h?)omas Bolme är den bästa ljudboksuppläsaren jag har lyssnat på och då gärna till en av Guillous böcker.

  SvaraRadera
 14. Tomas Bolme är naturligtvis världens bästa uppläsare. Förmodligen eftersom han sysslat med det länge - han är ju Tintin för alla födda -70 och framåt.

  Vad hände med de förresten? Tintin idag är en dubbadversion från pass -92 som är så uselt gjorda att de är olyssningsbara. Kapten Haddock, mästerligt framförd av Åke Lindström, spelas där av någon fjantig göteborgare som inte på något sätt skänker liv åt karaktären.

  Förmodligen är det väl någon upphovsrättslig historia - att Bolme och de andra blev för dyra och att man då dubbade om med billigare skådespelare.

  SvaraRadera
 15. dem ska det såklart stå ovan. Jag slår mig själv i huvudet med en liten pall som straff.

  SvaraRadera