Vem i helvete fegbokar artister?

Vid ett besök på Skansen i förra veckan såg jag inte bara sockervadd och björnungar utan även affischer om deras kommande Countrygala "Från Nashville till Skansen".

Jag kunde inte annat än garva. Toppnamnen på postern var: Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Tommy Körberg.

För några år sen på Falun FolkmusikFestival var huvudakten för kvällen ingen mindre än Eric Gadd.

Ifjol (eller om det var två år sen) höll Åsa Jinder spelmansstämma på Pridefestivalen. Ett grepp som lät coolt som fan. På scenen stod dock Magnus Bäcklund, Östen med Resten och Tone Norum.

Ni hajar nog min poäng vid det här laget.

Jag vet inte vilka jag ska skylla mest på. Rädda arrangörer som inte litar på sitt eget koncept, utan måste slaska på med stora mainstreamrollern. Eller den träliga trånghövdade publik som bevisligen ger dem anledning till det.

De akter som faktiskt har där att göra blir förringade och marginaliserade under mainstreamnamnen. På sin höjd nåt finstilt under Körbergs självgoda affischnuna.

Sorgligt.

Gates of Metal headlinear med The Poodles i år förresten.


Nä. Jag skojar. Eller?


Kommentarer

 1. Publiken vill se och höra artister som pushas i TV på nåt sjung-along program eller radioskval från HitFm, Bandit o nåt annat verkar inte existera. Biljettpriserna blir därefter då det är omöjligt få räkenskaperna gå ihop om ingen "kändis" headlinar. Skitsamma om konseptet går ihop. Artisterna i "snäppet under" har blivit T-shirt och merchförsäljare för att få hålla på med det dom gillar mest - musik.

  Temabåtarna har blivit för många, festivalerna har blivit för många och Joacim Cans "kör" ska till Sweden Rock. Och det är tyvärr inte ett skämt...

  SvaraRadera
 2. nä tacka vet jag URKULT. http://www.urkult.se/

  (om man suddar lite schaffer då då.. .)

  /C

  SvaraRadera
 3. Var snällare mot oss mainstreamjunkies! Vi har inte tid/orkar inte fördjupa oss i vårt musiklyssnande så till den milda grad att det upptar hela våra liv. Så den enda musik som återstår då är lättfunnen, -smält, -konsumerad mainstreammusik. Visst är det vårt fel att era nischgalor urlakas men försök ha överseende och förståelse för att musiklyssnande inte är vårt allt!

  /Aaron

  SvaraRadera
 4. Kitty: Hihi, jag föredrar nog Cans tevekör framför hans drakrockband. Annars verkar ju Sweden Rock ha bra koll på konceptet borsett från lite för mycket 80's-hasbeens.

  C: Funderar faktiskt på att besöka Urkult i år. Berra påstår att Y-buss åker från Stockholm ända fram till typ entrégrinden i Näsåker! Lyx!

  Aaron: Nej, här bjuds inget överseende. Vad hindrar dig från att gå på evenemanget UTAN att Lotta Engberg är där? Det finns tillräckligt med mainstreamevenemang redan.

  SvaraRadera
 5. Såg du programmet på Pride? vet du vad dessa "röster" gjorde?I vilket sammanhang? Vet du vilka andra artister som var där? Berätta gärna för dem som läst ditt inlägg. Berätta att allt handlade om folkmusik och folkvisor och att oerhört många spelmansförbund var kontaktade för att sprda infot om spelmansstämma och att jag kämpade i tre månader för att få ihop spelmän till prideparaden.Men att endast ett tiotal valde att komma till stämman och lika få till paraden. Du vet inte vilka artister som tackat nej och du förstår uppebnart inte att Pride handlar om politik och ställningstaganden och av alla tillfrågade svarade dessa ja på frågan om de ställde upp för alla människors lika värde och homosexuellas rättigheter.Jag vill inte berätta vilka som inte ville det, men innan du sågar koncept som du bara sett på pappret så ta reda på liiiite fakta.

  SvaraRadera
 6. Anonym: (Åsa?)
  Ja. Jag var där. Jag såg alla artisterna.

  Draupner, som var den enda akt som låg i genren, fick minst speltid av alla.

  Så ja, jag vet vad jag pratar om.

  Vad som föregått arrangemanget och vilka som tackat nej är väl helt irrelevant för en besökare. Och att försvara en helt missvisande programpunkt med "politik och ställningstaganden" förstår jag inte ens vad du vill ha sagt med.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg