Gula gubbar och slintande fingrar

Typos ... har vi nåt svenskt ord för det? Skrivfel låter lite väl generellt.

Hur som helst. Jag funderade precis på det där med typos.

Det är ju sällan någon fara om vi råkar trycka lite fel och skriva "fröstås" eller "kaknse" eller "novebmer". Alla förstår ändå vad man vill ha sagt.

Men nuförtiden använder vi smileys rätt flitigt i vår digitala kommunikation. För det är ju skitbekvämt. Yviga känslouttryck, insinuerade undermeningar eller ironiska undertoner - allt komprimerat ned till två eller tre små tecken. Tecken som alltsomoftast översätts till gula små gubbar eller röda små hjärtan innan de når mottagaren.

Och plötsligt kan den lilla harmlösa typon få mycket större signifikans. Man vill säga nåt viktigt. Men tangent- eller musfingret slinter till, och...

"Jag älskar dig också "

"I viktigt möte nu Ringer sen."

"Hjälper gärna till med din router! "

"Nej för tusan, jag var vaken "

"Kommer snart! "


Så var försiktiga därute.

Kommentarer

 1. Haha, den sista var RIKTIGT kul! :)

  SvaraRadera
 2. Varnandra...
  Jga kna itne sirkva Varnandra..

  SvaraRadera
 3. Man får passa sig när man skall förmedla något digitalt då mottagaren inte ser eller hör de ibland nödvändiga signalerna som skickas.

  SvaraRadera
 4. Att Tryckfels-Nisse har varit frammer brukar det kallas på svenska... ;)

  SvaraRadera
 5. Johanna: Först tänkte jag skriva: Fast tryckfels-nisse handlar väl om sånt som har blivit fel i tryck.

  Men så slår det mig att "typo" faktiskt kommer av precis samma företeelse (typographical error -> typo) men har fått en betydelseglidning till även skrivandet på tangentbord (typing error -> typo).

  Nisse kan alltså vara framme och trycka fel på tangenterna, likväl som på tryckpressen.

  SvaraRadera
 6. Nutida tryckfel, också de som är tryckta är ju med nutida tryckningsmetod knappast felsättningar i tryckeriet. Tryckfels-Nisse som endast en filur som busar med tryckpressar har antagligen varit inaktuell rätt länge. Kanske sen man slutade sätta bokstäverna för hand.

  SvaraRadera
 7. Om "typo" kommer av "typographical error" funkar det ju utmärkt även på svenska som förkortning för "typografiskt fel".

  Fast typografiskt fel handlar väl mer om folk som använder comic sans eller understrykningar kanske...

  För att hedra Tryckfelsnisse kan vi ju använda ordet "Trycko" istället, det låter lite fräsigt tycker jag.

  SvaraRadera
 8. de gäller att hålla fingrarna i styr, du söter ditt jobb riktigt jävla bra må jag säga! En blogg jag kommer besöka mycke oftare! keep up the G work.

  SvaraRadera
 9. Som bilson säger handlar det om typografiska fel när man talar om typos. Ett gammalt, svenskt och hederligt ord är annars STAVFEL, ifall någon glömt bort det. Det anger att man skrivit fel bokstav, kastat om bokstäver, glömt sätta ut bokstäver eller något annat stavningsrelaterat.

  Känsloikoner brukar i bland kallas "smilisar." Själv föredrar jag dock att skriva utan dessa konstruktioner och istället välja ett mer sofistikerat uttryckssätt för att förmedla mitt budskap. Det har funkat sedan vi började skriva till 1980-talet, så varför måste vi plötsligt ha med sånt trams?

  SvaraRadera
 10. ixxx: Ordet STAVFEL avser ju bara stavning och antyder en brist i ens förmåga att stava vilket en typo ju inte utgör. En typo är en av misstag åstadkommen felaktig tangenttryckning, ett stavfel beror på en brist i ens språkliga förmåga.

  Angående internetspråk och smileys gäller att före 1980 var inte skriven kommunikation omedelbar och möjlig att respondera på och korrigera i den närmaste framtiden. Det är den nu och därför behöver vi inte vara så propert formella som du verkar eftersträva. Om en betydelsenyans blir fel kan du fråga och jag korrigera mitt uttalande utan att det tar två veckor.

  Vad gäller emoticons är de en smart lösning på ett problem - alltså det att förmedla något mer än det skrivna (vilket ju ofta behövs i kommunikation av det mer omedelbara slaget), dvs, humör, tonfall känslor etc...

  Så om du loosar up lite och börjar använda emoticons kommer du att gilla internet mycket bättre och bli en gladare människa! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg