30 januari 2009

En sväng i mellangården, 30/01

Som avbrott i det vanliga lättsamma underhållningsbloggandet om Jesus och platt-tv-experter läser jag nyheterna. Och som vanligt är det rätt lätt att bli förbannad när man läser nyheterna.

Försäkringskassan till exempel. Det kan låta klyschigt... men när man ansvarar för gamla och sjuka så är det fan inte acceptabelt att det går tre, fyra, fem, SEX månader utan att människor får sina pengar. Ett halvår!! Folk får sälja sina hem, ta banklån eller gå till socialen.

Och hos socialen får de dessutom höra att de måste avveckla den enda möjliga inkomstkälla de har - en liten enskild firma på sidan om.

Här kommer ett litet förslag från en lekman: Betala ut först, enligt basbelopp eller tidigare beräkning, så att folk slipper gå från hus och hem. Utred sen, och justera om det behövs.

Elbolagen har kört efter denna modell i massor av år. Beräknad förbrukning, justering efteråt om det behövs.


Man blir också förbannad på Hamas och Israel. Hamas agerar väl som väntat av en terroriststämplad organisation. Men Israel, som stat, bestraffar hela det palestinska folket med överväldigande kraft.

Ställningen i dödssiffror är just nu nånstans runt 13 israeler mot 1330 palestinier (wikipedia).

De som säger "Man kan inte räkna så, för varje liv som släcks är en tragedi" har såklart en poäng. Likväl står det då 1:102 i tragedier. Och nån, till exempel den starkare parten; erkänd i den internationella gemenskapen, borde stanna upp och reflektera över detta faktum.


Jag blir också smått förbannad på allt gnäll över Konstfack-studenten som simulerade psykbryt som en del i ett konstprojekt.

Hade det varit en journalist, under cover, som gjorde det för att granska psykvården inifrån så hade ingen reflekterat över några kostnader. Men nu var det konst. Och då jävlar.

Hur många simulanter finns det inte i vårdapparaten ändå? Och vad kostar alla "elallergiker" samhället, till exempel?

Visst. Anna Odell begick en olaglig handling. Det får man ju inte göra. Men handlingen var rätt uppfriskande tycker jag (kan inte låta bli att tänka på Lars von Triers underbara Idioterna).

Och vafan, vi skattebetalare betalar ändå en massa pengar till kultur vi aldrig får, eller vill, ta del av. Anna Odell blir nu kanske åtalad och hamnar inför rätten. Och DEN kostar pengar goddammit!


Sådär. Nu har jag alibi för vanligt tramsbloggande igen. Gött.


7 kommentarer:

 1. Stort av dig, Anders, att lyssna på dina läsare.

  Samtidit smart drag att ta upp den heta potatisen i Gaza. Nu lär väl vem i helvetet braka lös bland kommentaterna.

  Visserligen glömde du ta upp att försäkringskassans logotyp ser ut som en avsugning. Men det förlåter jag dig för.

  Sen kan jag väl tycka som ett inlägg i debatten att om man har valt att gå på socialbidrag så får man faktiskt skylla sig själv.

  Bra blogg idag.

  SvaraRadera
 2. Jag tror banne mig att jag är kär i dig!

  SvaraRadera
 3. I Finland går det debatt om Sveriges försäkringskassa - och hur dåligt strukturerat systemet är för denne oförskämt långa väntetid. Svennar borde nog se om systemet å komma fram till smidigare lösningar.
  Här är det lag på 2 veckor

  SvaraRadera
 4. Du har 100% support från mig. keep up the good work!

  SvaraRadera
 5. Grejen med "elallergiker" är, tycker jag, att om de nu blir "friska" av att inte utsättas för el - låt oss då bekosta detta med våra gemensamma medel! Tänk om alla eventuellt psykiskt sjuka blev "friskare" på något jämförbart sett - då hade vi givetvis inte ifrågasatt nyttan av att bekosta hjälpen. Så gnäll inte på dem, det är att slå neråt och helt onödigt i sig.

  Annars mycket bra att föreslå samma system för försäkringskassan som elbolagen. Fast det finns säkert någon paragraf som motsätter sig dylik effektivitet, men schysst att någon har konstruktiva idéer att komma med.

  /Tia

  SvaraRadera
 6. "When it comes to luck, you make your own. Tonight I have dirt on my hands but I'm building me a new home".

  SvaraRadera
 7. Tia: Jo, du har såklart en poäng där. Placebo har bevisad verkan.

  Många föreslår att åkomman istället bör kallas för elfobi. Med den diagnosen kan man erbjuda t ex kognitiv beteendeterapi, och faktiskt ge patienterna en chans att återgå till ett normalt liv (där normalt i det här fallet betyder att man slipper gömma sig i en stuga långt ut i skogen).

  SvaraRadera