Kändisar som snackar skit

Vår omvärld är full av myter, vidskepligheter och pseudovetenskaper. De lever och frodas på grund av människors fallenhet att bedöma en uppgift utifrån vem som säger det, snarare än vad som faktiskt sägs.

En utsaga om någonting kan såklart komma från en expert på ämnet. Men lika ofta från en person som bara står en nära. Eller är auktoritär. Eller har ett bekant ansikte.

Bland de senare hittar vi såklart kändisarna. När de talar så står det de säger i tidningarna. När de talar så lyssnar folk. Och tror.

Problemet är bara att kändisar pratar lika mycket strunt som alla andra. Och vissa pratar extra mycket strunt. Låt mig ge några exempel:


Chuck Norris
Omnämnd tidigare här på ViH - snubben som blivit förärad med de skojiga Fun Facts. Chuck är evolutionsmotståndare och lobbar för att intelligent design ska läras ut i skolorna. Han är också aktiv abortmotståndare och lobbar mot könsneutrala äktenskap. Att han också är vapenförespråkare förvånar föga.

Ett hälsosamt alternativ: Richard Dawkins om Darwin


Pamela Anderson
Lånar sitt ansikte och kändisskap till organisationen PETA, vilken under djurrättsflagg bedriver aktivism och propaganda som antagligen gör mer skada än nytta för djurens rätt. Organisationen möter till exempel inte de officiella kriterierna för en charity. Man har även givit stöd åt terroristgrupperna "Earth Liberation Front" och "Animal Liberation Front".

Ett hälsosamt alternativ: Världsnaturfonden (WWF)


Jenny McCarthy
Baserat på en gammal och dåligt underbyggd forskningsartikel - som publicisten sedermera har tagit officiellt avstånd ifrån - kampanjar Jenny McCarthy mot vanlig barnvaccinering. Hon anser att vaccinet gav hennes barn autism. Autism är dock en medfödd funktionsnedsättning. Och vaccin kan rädda liv. Således en väldigt farlig kampanj där de drabbade är små barn med uppskrämda föräldrar.

Ett hälsosamt alternativ: British Medical Journal om vaccin och autism


Oprah Winfrey
Det är klurigt att kritisera Oprah då hon faktiskt gör en hel del gott med sitt kändisskap. Men samtidigt gör hon stor skada genom att totalt okritiskt behandla parapsykologi, andekommunikation, konspirationsteorier, tidigare liv-regression, homeopati, änglar och spöken. Varenda självutnämnd "expert" som skrivit egen bok får komma och låta sig hyllas i Oprahs soffa.

Ett hälsosamt alternativ: James Randi om Oprah


Kirstie Alley, Beck, Nancy Cartwright, Chick Corea, Tom Cruise, Jenna Elfman, Chaka Khan, Juliette Lewis, Lisa Marie Presley, Giovanni Ribisi, Billy Sheehan, John Travolta, m.fl.
Scientologer, om nu nån har missat det. De menar att det sitter fast andra själar som små klumpar, kallade thetaner, på våra kroppar. Och det är såklart inte så bra. Men genom att betala till sekten och studera deras skrifter så lossnar klumparna för varv. De menar att psykoterapi är bluff och att kemisk obalans i kroppen inte kan existera, och ordinerar vitaminer för att bota depression.

Ett hälsosamt alternativ: Church of the Flying Spaghetti Monster


Anna Skipper
Eftersom Anna är i högsta grad aktuell, och verksam i vårt eget land och i våra medier så kröner jag härmed henne helt på eget bevåg till den största svenska skitsnackskändisen just nu.

Denna självutnämnda kostrådgivare (hon är inte utbildad dietist) tillåts stå på bästa sändningstid i Du är vad du äter och sprida totalt påhittade "sanningar" som att mikrad mat är skadlig, mejeriprodukter bör bannlysas och dricksvatten bör kokas i minst fem minuter innan det förtärs. Inget av dessa påståenden finns det vetenskapliga belägg för, annat än möjligen från Annas kompis Sanna Oceania Ehdin (för övrigt Årets Förvillare år 2000)

Hon säger att aspartam är ett gift som kallas toxin (!) och i kroppen omvandlas direkt till metanol som gör dig blind. ('Toxin' är inget annat än en synonym till ordet 'gift'. Och att ett glas vanlig apelsinjuice innehåller mer metanol än vad du får i dig genom aspartamkonsumtion nämner hon inte.)

Hon förespråkar detox - som är bevisat verkningslöst.

Hon förespråkar ett alternativt salt - Himalayasalt - som innehåller arsenik och plutonium (!) för att det skulle vara mindre skadligt än vanligt rent koksalt och marknadsförs med en hel drös pseudovetenskapligt skitsnack.

Hon förser sina offer med magnetförsedda rockringar som skall stimulera akupressurpunkter och öka kroppens energiflöde.

Bojkotta den här otäcka tanten och lyssna på nån som vet vad de pratar om istället, t ex näringsfysiolog och filosofie magister i nutrition, och mitt avslutande hälsosamma alternativ: Fredrik Paulún.


Länkarna i texten finns där för att du ska kunna läsa mer och bilda dig egna uppfattningar. För som sagt - lyssna inte ensidigt på lekmän, auktoritärer och skeptiska bloggare. Även om de, som jag, har rätt.


Kommentarer

 1. Du har länge varit något av en verbal hjälte för mig, men med dessa små vikter av guld mot okunskap och rappakalja har du transcenderats till en förnuftets gud. :)

  SvaraRadera
 2. Stapplar in på bloggen via Fru Sörmlinds make.
  Tror jag.

  Ibland hittar jag så många genvägar så jag tappar nästan bort mig själv på vägen.
  Vilket INTE är lätt med denna kroppshydda.

  Hur som helst så läste jag intresserat.
  Jag måste lägga dig på minnet för det här var bra.
  Riktigt bra.
  Ha det gott! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag talar med hästar. Även det kan väcka anspråk.

  SvaraRadera
 4. Mycket väl talat! Men, jag saknar ett helt jävvla jättelass hästskit över de okritiska budbärarna av all kändisnonsens, dvs journalisterna!

  Om man tror att det är samma sak att tala med hästar som att prata med en vägg så har man fel, för hästar förstår ju inte vad man säger.

  SvaraRadera
 5. Roligt att du nämner Richard Dawkins. Har precis läst ut hans bok "Illusionen om Gud", som starkt rekommenderas.

  SvaraRadera
 6. Enligt svenska wikipedia är metanolen i apensinjuice bunden till pektin, vilken gör att den inte tas upp av kroppen. Om det stämmer var det lite ohederligt av dig att inte nämna det.

  SvaraRadera
 7. Dessutom röker Anna Skipper, enligt en hyfsat säker källa! Hon är bullshit definierat.

  SvaraRadera
 8. har du sett den fullkomligt bisarra filmen "bells of innocence" där chuck norris är nåt slags kristen räddare? filmtips, definitivt!

  SvaraRadera
 9. "organisationen PETA, vilken under djurrättsflagg bedriver aktivism och propaganda som antagligen gör mer skada än nytta för djurens rätt"

  Det är ju då din högst personliga åsikt och inget faktum vilket kanske skulle förtydligas. Du verkar vara noga med att hålla isär "fakta" och "åsikter" när det så att säga passar dig..

  På vilket sätt anser du att PETA gör mer skada än nytta för djur?! Hade varit spännande att läsa..

  Jag jobbar själv aktivt med djurrätt och tar del av PETAs information och håller mig uppdaterad. Visst finns det militanta aktivister men det finns det ju inom alla möjliga föreningar. Det handlar ju inte om djurrätt eller antirasism i de fallen utan snarare om fanatiska puckon som mest är ute efter att förstöra. Dessvärre är det ju de som får mest plats i media osv.. Ingen som vill läsa om en "fredlig vegandemonstration"..

  Aaaanyway...

  SvaraRadera
 10. Neqael: Tycker jag är väldigt tydlig över vad som är fakta och vad som är åsikter. Ordet "antagligen" borde ge dig en ledtråd.

  Men jag kan förtydliga just den meningen du citerar: Genom missriktad aktivism och genom att liera sig med (och ge ekonomiskt stöd till) terrorstämplade organisationer skrämmer man bort många människor från den viktiga djurrättsfrågan.

  Läs mer här:

  http://www.cnn.com/2005/US/05/19/domestic.terrorism/index.html

  http://epw.senate.gov/109th/Exhibit_5.pdf

  SvaraRadera
 11. Men som tur är finns det seriösa djurrättsorganisationer. En av de bästa finns i Sverige: www.djurensratt.se

  SvaraRadera
 12. Anonym: Djurens Rätt arbetar visserligen med lagliga metoder som opinionsbildning och lobbying. Men då man samtidigt står bakom ren veganpropaganda och förespråkar veganism så skrämmer man bort väldigt många människor från organisationen, och därmed också från viktiga djurrättsfrågor.

  SvaraRadera
 13. ang Anna Skipper - nog är hon en " bluff "!
  Anna Skipper ( Stensjö som gift, Hillgren som ogift) tog studenten ca 1986 på Hvitfeldtska i Gbg. Strax efteråt blev hon reseledare på Apollo i Grekland. Träffade sin första man och fick två barn m. honom. Försökte sig på diverse agenturer och arbetade på hotell som receptionist
  bla hotell Riverton i Gbg.
  Träffade Ola Skipper och lämnade barn och allt bakomsig flyttade till Sthlm. Olof Skipper "tryckte in" henne på TV3 och matchade henne som en slags guru med specalisering på mat.
  O Skipper är nog en duktig marknadsförare och lanserar och säljer sina egna tjänster och produkter. Anna är väl en hygglig galionsfigur för att nå många tittare...
  Hennes utbildning är nog rätt skral- vid något tillfälle har hon sagt att hon är dietist eller kock eller ... men hon har nog ingen utbildning!
  senaste veckorna har hon och Olof Skipper fått utmärkelsen 2009 års bästa måltidslitteratur
  från "måltidsakademin".

  SvaraRadera
 14. Skrämmer bort och skrämmer bort.. de flesta inom djurens rätt är INTE vegetarianer och endast ett fåtal är helveganer. Givetvis förespråkar vi en vegansk livsstil då det vore hyckleri att arbeta för djurrätt och djurens väl och samtidigt äta upp dem.

  SvaraRadera
 15. Upptäkte nyss att jag har salt i en dansk förpackning med texten "fra Himalaya" ståendes i ett kökskåp. Var jag fått det från har jag ingen aning om. :S
  Dessutom är man ju skeptiker till allt som heter "alternativmedicin" och "hälsokost".

  SvaraRadera
 16. Det smärtar att veta att t.ex Chuck Norris och Chick Corea håller på med sånt där trams, men man får väl nöja sig med deras film respektive musik och förtränga resten. :D

  SvaraRadera
 17. Magnus Johansson2012-10-10 01:39

  OLOF OCH ANNA SKIPPER - VÅR TIDS MEGABLUFF OCH BEDRAGARE

  Anna Skipper är född 1968 som enda barn till tanläkaren Margita Larsson Hillgren i Göteborg. Efter skolan provade hon på serviceyrken såsom reseledare, receptionist mm och hade fallenhet för detta. Ett vackert leende och en positiv, göteborgsk, inställning.
  Hed en del olika män men gifte sig med Bengt Stensjö, fick en dotter 1989 och en dotter 1992. Båda döttrarna bor i Stockholm.
  Olof Skipper är enda barn till två helt enkla föräldrar i Vällingby utanför Stockholm. Han ändrade namn från ursprungsnamnet Skippari till Skipper.Har tre barn 1977, 1979 och 1987 med samma kvinna. Dessa fyra bor alla i Stockholm. Olof har strukit runt i tillvaron på olika säljjobb mm. Götgatan 26 - är en bas: Där har både Olof och Anna Skipper bott och där bor nu hans son Bobo.

  Ingen av Olof eller Anna Skipper har någon somhelst utbildning i det de på olika egenproducerade hemsidor påstår om sig själva. Läs gärna deras hemsidor, länkar här behövs inte. Olof Skipper kallar sig för en av världens mest spännande coacher mm. Ann Skipper får hälsoexpert mm. Storhetsvansinnet ligger i öppen dager.

  Vad vi ser ett exempel på är hur två människor på typisk bedragarmanér med smil, smicker, snygga hemsidor, frisserade yttren och en väldig massa ord förför en i första hand obildad massa - som saknar de enkla och självklara kritiska öga som reell kunskap ger - väljer sina scener, väljer sina fora och med att välja ut några av vår tids frågor - maten, kosten, självförtroendet och brister i detta - och maniskt mal på i en rad sammanhang om detta lyckas med att arbeta in sig själva på marknaden. Genom att upprepa sina dumheter och vanisnneföreställningar tillräckligt många gånger har de lyckats med sin bluff. Detta mina damer och herrar är ett exempel på vanligt bondfångeri. Bedragare kallas det också för.

  SvaraRadera
 18. Food preparation truly a fantastic part time. What might
  be significantly to sit down for a chilly winter's morning , and have a meal scrumptious, safe, strong home-made broth when it comes to remarkable home baked bread, all with the expertise of that vita preparation food processor or blender. Seriously is into while if an absolute juice extractor may be used in order to task super food lots of consumption of calories unearthed in certain dietary supplements is taken away the decrease in operating.

  My web site :: best blender

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg