Vem i helvete behöver långa OCR-nummer?


När du betalar en räkning vill fordringsägaren oftast ha reda på referensnumret, eller OCR-numret som det också kallas, för att kunna matcha en inbetalning till just dig.

Nu är vi många som har internetbank. Vi har det för att det är bekvämt och smidigt att slippa skriva betalningsordrar, köpa frimärken, posta brev eller gå till banken och köa för att betala våra räkningar.

Så vi är snälla och fogliga och knappar själva in OCR-numret när det är dags att betala. Månad efter månad. År efter år.

Men som tack bjuder en del fordringsägare oss på löjligt långa OCR-nummer, som tar tre -menvafan?!? och fyra genomläsningar innan de är korrekt inmatade.

Inte ens om de hade hela världens befolkning som kunder skulle det behövas så många siffror. Who you bullshittin'?

Förut när OCR-numren endast användes så som de var tänkta att användas, nämligen för maskininläsning, så var det här inget problem. Men idag när var och varannan räkning knappas in på nätet så är det faktiskt ett gissel.

Okej. Konstruktiv kritik är den bästa, så här är några förslag på lösningar till företag som vill vara snällare mot sina kunder:

- Erbjud e-faktura. Då behöver kunden bara godkänna fakturan i internetbanken. (Alternativt autogiro för de som samtycker till att pengar dras automatiskt).

- Korta ner numret. Ni kanske inte har tio miljoner kunder. Ni kanske inte behöver koda in BÅDE kundnummer OCH fakturanummer.

- Förenkla numret för människor. Om ni måste inkludera vissa data så gör det i klartext. Använd personnummer och datum i okodat format. Då får siffrorna en betydelse vi känner igen och minns.

- Håll numret konsekvent över tid. Då kan kunden kopiera en tidigare faktura och bara ändra lite i löpnummer/kontrollsumma.

Och om inget av ovanstående duger:
- Bekosta pennscanners, typ C-Pen, åt kunderna så de kan scanna in era jävla sifferharanger.

Eller ännu bättre: Sluta ta betalt. Då ska jag bli kund hos er! :-)

Kommentarer

 1. .. och jag har medvetet inte skaffat internetbank för betalning av mina räkningar för det är så jävla långa nummer! För samma summa har jag ett giroblock och kuvert med gratis porto i köket och så skriver jag på en vanliga rad. "90 950-6 Hyra feb -09", och lägger i räkningen i kuvertet och skickar iväg. Jag betalar alltså räkningen utan att skriva i det där numret, hur fan är det möjligt? Då borde man ju rent teoretiskt kunna göra om systemet på internet på samma sätt så man slipper ocr.. men nej då. Internetbanken skrattar och skrattar och tänker inte ändra på något. " De kan fan få betala massor för de här de DUMMA jävlarna :)
  Ps: när nätet ligger nere kan jag fortfarande betala räkningar via brev. Det är knappt jag vågar säga det för annars är jag först på ny teknik och nya saker.. men inte i detta fallet.

  SvaraRadera
 2. De få räkningarna som jag har som inte går att få som autogiro, e-faktura eller på annat elektroniskt sätt är inte så hemska att betala.
  Hur svårt är det att skriva in ett OCR nummer med ett tangentbord?
  Jag använder numpad:en och har kanske under alla mina år med betalningar via internet skrivit fel kanske 4ggr.
  Det är inte det minsta svårt.
  Men jag håller med dig på punkten att de kan gärna korta ner nummerna en aning. Resten är skit samma.

  SvaraRadera
 3. Tänk på oss som var postkassörer på den tiden när vi inte gjorde annat hela månadsskiftena än att knappa in alla dessa siffror till alla våra kunder som stod i kö för att betala.
  Då kan du snacka om att fingrarna glödde!

  SvaraRadera
 4. Lär dig använda sifferdelen av tangentbordet. Det tog mig 15-20 sekunder att skriva in det där OCR-numret, och det blev rätt första försöket. Tricket är att aldrig behöva flytta blicken från numret man kopierar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg