Vem i helvete behöver irrläror? (del 2/3)


Pseudovetenskapens näring

Idag när vi är så upplysta, bekanta med källkritik, har tillgång till så mycket kunskap, tar kvällstidningarnas löpsedlar med flera nypor salt, och är allmänt förnuftiga - hur kan så extraordinära påståenden som homeopati, ayurveda, antroposofi, kristallterapi, healing, zonterapi och andra irrläror leva vidare och frodas?

Jo, de gör det nästan uteslutande genom vad man kallar anekdotisk bevisföring:

Min vän/kusin/moster/kollega har provat X och berättat för mig att det fungerar.

Man har såklart ingen anledning att misstro den närstående. Men att denne talar sanning utifrån sin egen upplevelse och slutledning gör dessvärre inte per automatik själva påståendet sant. Det finns flera logiska fallgropar:
 • Placeboeffekten, dvs att tron på att något ska ha effekt kan göra att kroppen faktiskt själv skapar denna effekt - fastän behandlingen i sig är verkningslös.

 • "Post hoc ergo propter hoc" som är latin och betyder "efter detta, därför på grund av detta". Man drar felaktigt slutsatsen att eftersom åkomman försvann (vilket många åkommor gör av sig själv förr eller senare) efter behandlingen - så var det tack vare den.

 • Confirmation bias, vilket betyder att man verkligen vill att något ska vara sant, och tar därför bara fasta på det som tyder på att det är det, medan det som tyder på motsatsen missas eller ignoreras. Detta kan alltså ske medvetet eller omedvetet.

 • Löften om effekt. Pseudovetenskapliga behandlare drar sig sällan för att lova att du kommer att bli bra, något som den vetenskapliga medicinen i många fall inte kan drista sig att göra. Många patienter finner en trygghet i detta som gör att man lättare faller i någon av ovanstående logiska fällor.

 • Kärlek/beröring/omtanke/mysfaktor. Lite besläktad med den föregående, och faktiskt den svåraste att konkurrera med. Att komma till ett ombonat rum, kanske i någons hem, kanske med väldoftande rökelser, dämpad belysning och musik, där någon ger ett personligt bemötande, uttrycker omtanke, tar sig tid och vidrör, ger självklart en positivare känsla än vårdköer, tråkiga väntrum, kalla instrument och doft av steriliseringssprit - som skolmedicinen tråkigt nog dras med. Detta ökar ytterligare risken för att man faller i någon av ovanstående logiska fällor.

Följaktligen - vännen/kusinen/mostern/kollegan ljuger nog inte för dig, och har inte för avsikt att lura dig. Tvärtom vill man nog bara hjälpa.

Men se upp för de logiska fallgroparna. För det är dom som ger pseudovetenskapen näring.


»Vem i helvete behöver irrläror? (del 1/3) - Vetenskap - en konspiration?
»Vem i helvete behöver irrläror? (del 2/3) - Pseudovetenskapens näring
»Vem i helvete behöver irrläror? (del 3/3) - Men de gör ju ingen skada!Kommentarer

 1. Tack!
  De här är ju lysande. Inlägget om Homepati likaså.

  Snälla, skriv ihop allt det här i en liten broschyr och dela ut på högstadieskolorna!!!

  Dina resonemang kan appliceras på en hel del annat också, som att röka gräs till exempel:
  "Min polare, som sålt den här dyngan till mig, säger att det är ofarligt och att myndigheterna förbjudit det bara för att vi inte ska få ha något roligt."

  SvaraRadera
 2. Väl formulerat!

  Om ni vill få er en dos av tokigheter kan jag rekommendera sidan http://www.inreljus.se/experiences6.html
  Där finns saker som:

  "Kristaller har förmågan att överföra energi, och därför så är det ganska självklart att vi reagerar på dem. En kristalls svängning eller vibration är aldrig föränderlig, utan den har alltid samma frekvens. När vi lägger den på kroppen eller håller den i vår hand, strävar våra egna energier efter att komma i balans med kristallens."

  och 10-poängare som:

  "Ametisten har klara och rena vibrationer som är utmärkta vid meditation och healing, den skärper även det sjätte sinnet".

  SvaraRadera
 3. Kalle: Tack för länken. Jag har nu bjudit in Eva hit, med förhoppning att hon vill delta i diskussionen.

  SvaraRadera
 4. Isidor: Tack för de värmande orden.

  Och visst kan det appliceras på en hel massa andra saker.

  Däremot är nog den officiella (och politiskt korrekta) debatten lite försiktig med att dra in för mycket vetenskap i just frågan om marijuana-användande eftersom studier som gjorts visar på att dess fysiska och sociala skadeverkningar ligger lägre än de legala drogerna tobak och alkohol. [länk]

  SvaraRadera
 5. Mera, mera!

  Och dela ut broschyren till lärarna också, både på högstadiet och i grundskolorna!!!

  SvaraRadera
 6. Tänkte det kunde vara värt att posta en länk som snackar om läkekonst ur ett evolutionsperspektiv. Detta är väldigt relaterat till det du skriver om omhändertagandet och "mysfaktorn" som man kanske upplever hos pseudoläkare.
  Sjukt sen kommentar jag vet, men fick bara nyligen höra talas om ämnet.

  http://www.teorekol.lu.se/ekol_inst/mol_ekol/Darwinian_medicine.htm

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg