Vem i helvete Facebookvägrar?

Jag gjorde aldrig nån "Årets..."-lista över 2008 så som jag gjorde över 2007. Mest för att jag var för lat.

Men om jag hade gjort det så hade det garanterat stått, precis som för 2007, "Årets sajt: Facebook".

Idén är sjukt enkel och på inget sätt unik. Communities som knyter samman folk har det funnits långt innan Facebook. Men det är idélösningen som knäcker. Låt mig berätta varför jag tycker det:

1. Feeden
Det ligger i vår natur att spionera på andra människor. Det ligger samtidigt i vår natur att vara lata. Nu kan vi sitta på arslet framför datorn och se (nästan) i realtid vad bekanta har för sig.

2. Grupper
En community, IRL såväl som online, är ingen riktig sådan om den inte också tillåter sub-communities. Vi har ett behov av att gruppera oss med andra människor utefter intressen, åsikter, geografi osv. Grupperna är lösningen. Alla kan starta en. Den kan vara publik eller exklusiv. Synlig eller helt hemlig.

3. Kommentera-funktionen
Vad vore feeden, fotoalbumen, grupperna och fansidorna om man inte fick kläcka ur sig sin egen tramsiga kommentar eller otroligt viktiga åsikt?

4. Evenemang
Alla kan lägga upp ett kalenderevenemang och bjuda in folk. OSA-funktionen är inbyggd. Perfekt för en dagvill slarvskalle som undertecknad. Jag vågar påstå att jag numera håller lika mycket koll på FB-kalendern som min privata.

5. Fotoalbumen
Inget unikt i sig. Men med ansiktstaggningen och kommentarsfunktionen som features är den oslagbar. En nackdel är dock att bilderna fortfarande skalas ned lite väl mycket. Vågar man hoppas på en uppdatering här?

6. Applikationerna
Nej, jag menar inte "Vilken hundras är du?" och sånt skräp. Det finns intressanta, roliga och nyttiga applikationer också. Kolla till exempel fbCal, Fonebook, Touchgraph, Six Degrees och Flixster. Och vem som helst får utveckla egna apps för Facebook (på gott och ont).

Så. Och då har jag ännu inte ens nämnt Share-funktionen, Personer du kanske känner-listan, meddelandefunktionen, födelsedagskalendern och statusen.

Jag har fått jobbuppdrag genom Facebook. Jag har fått kontakt med gamla vänner. Och några helt nya. Jag har hittat skitroliga evenemang, och upptäckt ny musik och film.

Men Vem i helvete är ju inte Vem i helvete om jag inte gnäller. Så i det här fallet får det bli över Facebookvägrare.

Jag menar inte att det ska vara ett tvång att ha ett konto på Facebook. Men tiden är förbi då Facebook var en festlig leksak. Idag är det faktiskt en viktig kommunikationsplattform och nätverkande-arena. Tramsstämpeln finns bara kvar hos dom som inte vet bättre.

Om du också vägrar mobiltelefon, mail eller msn, så visst. Du har gjort ett aktivt och konsekvent val. Men att döma av de Facebook-vägrare jag pratat med så är det mest lite för att vara tuffa och sätta sig på tvären.

Lite som den gamla klassikern "Vad ska jag med internet till?! Jag kan väl ringa till firman i USA och beställa hem en broschyr för fan!!"

Och visst. Så kan man göra.


Kommentarer

 1. Håller helt med. Försökte komma på något eget men kan inte uttrycka det bättre än du gjorde i sista stycket.

  SvaraRadera
 2. Du anar inte hur många i VA-branschen som ringer till jobbet och vill ha broschyrer.

  "-Men du kan gå in på internet och..."
  Mer hinner man inte säga innan gnället kommer.
  "-Internet?! Nej, det är så krångligt, skicka mig några är du snäll."

  Jaha... Krångligt? Allting är väl relativt.

  SvaraRadera
 3. Jag vägrar FB av den enkla anledningen att jag inte gillar att fläka upp mitt liv, mina bilder, mina intressen inför precis alla. Är man noga med sin integritet och som jag haft en hotbild emot mig tidigare i livet som inte helt försvunnit så känns det inte så lockande att visa upp mig med namn och bild i realtid så den som "spionerar" på mig får allt serverat gratis.

  Jag önskar att jag kunde komma runt detta på något sätt för det verkar roligt men nej, jag pallar inte. Är jag där anonym och blir vän med människor jag känner som inte är anonyma så är jag out:ad vilket som. Mail, Msn och mobil har jag däremot men jag är noga med vem jag bjuder in där och mitt nummer hittar du inte på eniro eller i telefonkatalogen. Det kanske är ett möjligt svar på din fråga?

  SvaraRadera
 4. Anna: Man måste inte fläka ut sig på Facebook. Lika lite som du måste stå med på Eniro för att du har telefon.

  I sekretessinställningarna kan du välja vilka som kan se din profil. Du kan välja om du vill dyka upp i sökningar. Du kan välja vad (om nåt) som ska synas i din Feed.

  Du kan välja att inte kommunicera med dina vänner via den publika Wall:en, utan i privata meddelanden. Du måste inte publicera fotoalbum, eller ens en profilbild.

  Med andra ord - du kan vara helt osynlig för alla utom de du väljer själv ska vara dina vänner.

  Uppriktigt sagt jättetråkigt att du har (eller har haft) en hotbild emot dig. Men också tråkigt, tycker jag, om någon skitskalle dessutom ska få inskränka dina möjligheter att nätverka med dina riktiga vänner.

  SvaraRadera
 5. älskar FB för att jag är både lat o nyfiken.

  SvaraRadera
 6. FB blir ju vad man gör det till.
  Jag väljer ju själv hur mycket som ska synas om mig och vilka som ska se det.
  Kul sätt att kommunicera och man behöver ju inte fläka ut precis allt man gör, eller hur?

  SvaraRadera
 7. FB är beroendeframkallande, likt WOW, Poker, sex och droger.
  Been there, done that!
  Till er som giller FB. Prova att ej logga in på en vecka och reflektera över hur det känns.

  Life is better IRL.

  SvaraRadera
 8. Micke: Bra sagt! FB är överskattat och i viss mån fördummande och världsfrånvändande. Gå ut i verkligheten istället, och inse att det finns en hel värld där ute som inte har en aning om att FB ens existerar. Och trots det fungerar denna värld. Och Anders, "Viktig kommunikationsplattform", vad är det för ett jävla hittepå? Låter mest som corporate bullshit om jag får säga det. Kanske spelar FB en roll för en del personer i vissa branscher (multimedia, videoredirering???) , men på det stora hela så är det marginellt. Det skall i alla fall inte jämföras med mobiltelefonen och Internet.

  Slutligen torde också sägas att FB äger rätten använda allt ditt uppladdade material till att tjäna dess egna intressen.

  SvaraRadera
 9. till MattiasL
  Ja det är bäst du aktar dig för sånt som är fördummande eftersom du inte har så mycket att ta av!!

  SvaraRadera
 10. Anonym: Det där var gränsfall. Håll uppe nivån i kommentarerna, annars ryker dom.

  SvaraRadera
 11. Hehe, jag vägrar. Fortfarande. För jag vet jag skulle fastna om jag gav mig hän. Och det är inte vad jag behöver.

  Mera IRL, puss på dig Micke!

  SvaraRadera
 12. Jag hajjar inte, jag klickade på din Facebookbild och kom bara vidare till någon söksida. Vafalls?

  SvaraRadera
 13. Olle: Ja titta, jag hade gjort en typo i länken! Tack för påpekandet!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg