3 februari 2009

Vem i helvete vill ha fusksemlor?


Semlan har gjort entré i butikerna igen. Har du läst innehållsförteckningen till semlorna i din butik?

Jag gjorde det i min. Och det visade sig att mandelmassan i semlorna inte har ett dugg mandel i sig, utan är tillverkad av aprikoskärnor.

Helt sjukt egentligen. Man vill lyxa lite. Unna sig en klassisk delikatess. Och så är den fejk!

Det visar sig efter en googling att det här fusket inte alls är ovanligt, trots att det inte ens får heta mandelmassa. Då kallar man det helt enkelt för bakmassa, och kommer undan med vad skit som helst.

Dessutom är det ju ofta fuskgrädde i semlan också. Så det som återstår av äkta semla är då själva vetebullen.

Men hörni, fuskjävlabagerier: Varför stanna där? Ersätt vetemjölet med bulkmassa och kardemumman med små bitar av granbark också. Det blir billigt som fan!

8 kommentarer:

  1. Man kanske ska starta ett bageri och har som slogan: "XXXX - Det enda bageriet med RIKTIGA råvaror". :-D

    SvaraRadera
  2. Sia-glass gjorde en annons en gång som löd:

    -Vad har ni i er gräddglass som gör den så god?
    -Grädde!


    Det blev inte populärt hos konkurrerande glasstillverkare (som istället använder smörfett). Jag vill minnas att man fick dra tillbaka annonsen.

    SvaraRadera
  3. Hos min lokala bagare hade man två semlor. En med aprikoskärnor (för lågt pris) och en med äkta mandelmassa (med högre pris). Då jag försökte köpa de med lågt pris (eftersom det bara fanns en "äkta" kvar) fick jag en utläggning i fem minuter om skillnaden.

    Just gimme da fuckin bun, for fucks sake!

    SvaraRadera
  4. Dra tillbaka annonsen pga missnöje hos konkurrenterna? :-O

    Hur lyckades man med det? Det är väl fullt lagligt att göra reklam, så länge den är sanningsenlig?

    SvaraRadera
  5. Jag minns inte exakt, men jag tror huvudargumentet var att de andra faktiskt hade en liten del grädde i glassen också, samt att smörfett är en beståndsdel i just grädde. Därför blev det en infekterad fråga och Sia valde att dra tillbaka den.

    Och jag kan som sagt minnas helt fel... :-)

    SvaraRadera
  6. Bättre göra egna Semlor .
    Flata bullar
    Mandelmassa
    Grädde
    Flor socker

    Dela bullen , gröpa ur ett litet hål .
    Fyll på med mandelmassa,lägg på grädde och locket .
    Pudra med lite florsocker .
    Mmmmm en egen SEMLA !
    Utan en massa " GISSA VAD DU ÄTER" skit i .

    SvaraRadera
  7. Semlan... suck - Sveriges mest överhypade efterrätt/bakverk. Ge mig Toscakaka!

    SvaraRadera
  8. Aprikoskärnor kan ätas av nöt- och mandelallergiker. Därför använder många dessa som bas i "mandelmassa" istället för just - mandel.

    FYI.

    SvaraRadera