Folk tror de galnaste saker...

 • Åtta miljoner människor i världen tror att Joseph Smith, född 1805 i USA, med hjälp av en ängel hittade några alldeles fantastiska saker i en kulle. Sakerna i fråga var några plåtar med hemliga tecken på, och två stenar infattade i silver. Stenarna, vars namn var Urim och Tummim, var - hör och häpna - översättare!

  Joseph lade Urim och Tummim i en hatt. Och hatten satte han på ansiktet. Och ur hatten dikterade han med översättarstenarnas hjälp berättelsen från plåtarna (som låg övertäckta eftersom det var förbjudet att visa dem för någon). Josephs fru och en bekant fick skriva ner berättelsen allteftersom han dikterade.

  Berättelsen i sig var inte lika spännande som dess tillkomst. Den visade sig mest handla om en gud vid namn Liahona, samt en profet vid namn Lehi och folket nephiterna som plötsligt får påhälsning av kändisen Jesus Kristus som uppstått från de döda.

  Hur som helst, människorna som tror på de här dumheterna kallas för Mormoner.


 • Ungefär hundratusen människor i världen tror att en rymdhärskare vid namn Xenu för 75 miljoner år sedan bestämde sig för att råda bot på överbefolkningen på de 76 planeter han härskade över. Han injicerade då invånarna med glykol så de blev förlamade och fraktade dem till planeten Teegeeack (som vi idag kallar Jorden). Där placerade han dem i vulkaner och sprängde sönder dem med vätebomber. Alla själar, kallade thetaner, for upp i atmosfären där de fångades in i elektroniska fällor och de fraktades till gigantiska biografer som visade filmer som hjärntvättade och implanterade falska minnen i dem. Allt det här har gjort att klumpvis med vilsna thetaner idag sitter fast i våra kroppar. Och de vill man ju såklart inte ha där, utan bör ta hjälp för att bli av med.

  Han som kom fram till allt det här hette L. Ron Hubbard och var även science fiction-författare.

  Människorna som tror att den här bisarra smörjan är sann kallas för Scientologer.


 • Massvis med människor tror att en substans som kan ha en viss effekt på oss - säg till exempel koffein som vi ju blir piggare av - får motsatt effekt om man späder ut den med tiotusentals delar vatten i omgångar. Men bara om man skakar om på rätt sätt vid varje spädning - tio gånger upp och ner, tio gånger fram och bak, och tio gånger höger till vänster. Ju mer man späder ut ämnet desto starkare blir medicinen.

  Sömnpiller till exempel, som de här människorna säljer, har just koffein som aktiv substans. Och "aktiv substans" i det här sammanhanget betyder att pillren innehåller lika mycket koffein som du får i dig när du åker buss förbi ett Wayne's Coffee.

  Människorna som säger att de här galenskaperna är sanna kallas för Homeopater. Deras lära för homeopati.

Jag tror också. Jag tror att världen skulle vara en sundare, tryggare, vackrare och kärleksfullare plats om alla de här människorna tog sitt förnuft till fånga, och slutade tro på alla dumheter.

Vad tror ni?


Kommentarer

 1. Det ligger väl i människans natur att tro på NÅNTING.
  Tyvärr går det (som de exempel du skrivit) till överdrift!

  Bättre att tro på något som INTE resulterar i 90 % av alla krig runtom i världen...

  SvaraRadera
 2. Jag skulle faktiskt tro att man får i sig MER koffein av att åka förbi ett Wayne's Coffee än att ta vissa av de där pillren...

  SvaraRadera
 3. Vad jag tror? Jag tror att det finns värre saker i världen att irrtera sig på.

  Själv är jag ateist, men låtrt folk följa vilken religion de vill, huvudsaken är väl ändå att vara en bra människa.

  Har du någonsin träffat en mormon? Jag tvivlar på det, trevligare och mer väluppfostrade människor får man leta efter. Och jag slår vad om att både de och människorna i deras närhet mår fan så mycket bättre än dig.

  SvaraRadera
 4. Mormonerna outstagar egentligen scientologerna i sin tossighet.

  Här:
  http://www.youtube.com/watch?v=zy0d1HbItOo
  kan du t.ex i tecknad serieform se lite mer av deras mer utsvävande idéer som inte är lika kända än de andra konstiga idéerna.

  SvaraRadera
 5. Jag hade en hudsjukdom som mina husläkare inte förstod var det var. Jag hade galen klåda och kunde inte sova om nätterna så jag fick sömntabletter utskrivna. Till slut blev jag så desperat att jag gick till en homeopat, hon frågade mig om min favoritfärg och mina familjerelationer bland annat. Sen fick jag ett homeopatmedel som gjorde min helt snurrig (de såg för övrigt ut som gula godissmulor). Jag blev inte botad. Sen fick jag komma till en hudspecialist som direkt diagnostiserade skabb. SKABB!! I ett halvår hade jag gått med skabb utan att en jävel kunde hjälpa mig.

  Tack för att du drar ditt strå till stacken för att plocka ner homeopaterna men läkarkåren är inte alltid heller så vass...

  SvaraRadera
 6. bert:

  "> Har du någonsin träffat en mormon? Jag tvivlar på det, trevligare och mer väluppfostrade människor får man leta efter. Och jag slår vad om att både de och människorna i deras närhet mår fan så mycket bättre än dig."

  Jodå, om man tycker att rasism, kvinnoförtryck, homofobi och polygami är trevligt och väluppfostrat.

  Jag har träffat och talat med mormoner. Men du har säkert träffat fler - kanske till och någon som har försökt lämna sekten? De brukar nämligen inte må särskilt bra efter att de trakasserats och fått sina familjer och barn vända mot sig.

  SvaraRadera
 7. Det som är lite fascinerande är att alla som tror på dylika konstigheter verkar göra det utan att ett uns av bevis finns som talar för det.
  Jag har svårt att tro att många människor tror att Smurfarna eller Mamma Mu finns på riktigt.
  Hmmm, men om Mamma Mu skulle komma med en uppsättning levnadsregler kanske folk skulle haka på...?!

  SvaraRadera
 8. Jag tror på smurfarna ju!!!
  Ser dom varje midsommarafton, efter fyllebadandet och dagen efter...

  SvaraRadera
 9. "Jodå, om man tycker att rasism, kvinnoförtryck, homofobi och polygami är trevligt och väluppfostrat.

  Jag har träffat och talat med mormoner. Men du har säkert träffat fler - kanske till och någon som har försökt lämna sekten? De brukar nämligen inte må särskilt bra efter att de trakasserats och fått sina familjer och barn vända mot sig."

  Varför då inte ta kristna, muslimer och judar som exempel? Är deras heliga skrifter mindre absurda? De har dessutom mångfalt fler anhängare och påverkar världen som helhet på ett betydligt större sätt.

  SvaraRadera
 10. bert: Heliga skrifter är väl per definition absurda. Och alla fick inte plats i just det här inlägget. Men jag undrar - är detta första gången du besöker Vem i helvete...?!

  Läs t ex här, här, här, här, här och här

  SvaraRadera
 11. Ja mormonerna är verkligen helt tokiga. Brinnande buskar, jungfrubefruktelse, delat hav, förstenade människor, en man som bor i en fisk och att promenera på vatten, det är logiskt!

  SvaraRadera
 12. Otroligt välskrivet! Jag håller precis med dig, men det var först nu som jag verkligen upptäckte hur befängt det faktiskt är med religion.

  SvaraRadera
 13. Visst blir man sugen på att dra igång en egen religion, bara för att se hur långt man kan dra tokigheterna. Problemet blir ju bara att fantasin tryter, hur ska man hitta på något tokigare än det här??

  SvaraRadera
 14. Du skriver vad jag tänker! Varför kan folk inte bara nöja sig med sunt förnuft och logiskt tänkande!?

  SvaraRadera
 15. Gargis: Kolla in Church of the Flying Spaghetti Monster. (Skapad 2005 som en satirisk protest mot ett förslag i Kansas om kreationism i skolschemat)

  SvaraRadera
 16. Vadå!? Kolla bara hur glad och upplyst han är! Även du kan uppnå detta! ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=UFBZ_uAbxS0

  SvaraRadera
 17. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 18. Mera, mera!

  Ett annat spår: På Ekot i morse hävdade Stig Malm att Wanja Lunby-Wedin förmodligen inte borde ljuga om att hon inte kände till bonusavtalet för AMF-VDn eftersom hon är så djupt religiös. Med tanke på religionshistorien, borde det inte vara tvärt om, dvs att religiösa människor är mer omoraliska än genomsnittet(har för mig att du citerat Steven Winberg någonstans)!?

  SvaraRadera
 19. Inlägg på samma tema:
  http://whatstheharm.net/

  Här kan man hitta svar på just den frågan:
  - Vem skadas egentligen av akupunktur/feng shui/hypnos... ?

  Hundratals skriver in och berättar.
  Här är en om homepati:

  When her cancer recurred, Diane tried homeopathic treatment. She was sold unapproved substances and a machine. After she died, her daughter sued the practitioner.

  SvaraRadera
 20. Jag tror att folk skulle behöva lära sig tänka lite mer kritiskt. Jag tror att folk skulle behöva lite mer vett i skallen. Det är vad jag tror.

  SvaraRadera
 21. Jag har kronisk inflammation i ytterörat, och har fått antibiotikadroppar mot det. Efter ett tag slutade de fungera, och tja, nu är jag resistent mot alla droppar som fungerar mot min inflammation. (Återkommer alltid nu och då).

  Åkte till Nya Zeeland med kliande öron. Min kompis hade homeopatiska droppar (blandas i vatten) och vet ni vad. Min klåda i örongångarna (som jag då hade haft i ett par månader) försvann på ett par dagar.

  Nu beställer jag preparatet med henne varje gång hon kommer till Europa.

  Jag är helt homeopatifrälst. Botar allt från diarré och influensa till öroninflammationer med homeopatiska medel nuförtiden. Det fungerar faktiskt, men du måste hitta rätt medel. Ibland måste man pröva sig fram, för fel medel hjälper inte.

  SvaraRadera
 22. Nya Zeelands klimat kanske påverkade inflammationen i örat, tänkt på det? Att käka verkningslös medicin mot åkommor som går över av sig själv är mycket onödigt och väldigt dyrt.

  Spar pengarna och åk på semester och koppla av i stället, det mår du garanterat bra av!

  SvaraRadera
 23. Jag kopierar i princip rätt av en kommentar jag skrev på en bloggen orsakverkan (vilken ni för övrigt borde kolla in) där det just nu diskuteras homeopati:

  "Det finns massor med förklaringar till att det man ser kanske inte alls representerar sanningen.

  Förutom de fallgropar man kan gå i när man betraktar och bedömer åkomman och eventuellt tillfrisknande (olika typer av kognitiv bias) så finns det andra effekter som spelar in. Till exempel det att åkommor ofta läker ut av sig själva, effekten man kallar placebo-by-proxy, Pavlovs gamla betingning, mänsklig närhet, osv osv ...

  Vetenskapliga studier är inget konstigare än tester där man först försökt eliminera alla dessa möjliga felfaktorer.

  För man ska inte glömma att det är två separata saker det där: ATT någonting fungerar, och HUR någonting fungerar.

  Även om det skulle vara så, som anhängare ibland antyder, att vetenskapen fortfarande är för okunnig för att förklara homeopatins verkan - alltså på frågan HUR det fungerar - så skulle detta ändå inte utgöra något hinder för att söka visa ATT det fungerar.

  Den dubbelblinda studien är ett perfekt sätt (där alltså varken de som testar eller de som testas känner till vem som fått vad)

  I de studier som har gjorts av homeopatin tycks verkan dala i samma takt som felfaktorerna elimineras, för att till slut försvinna helt ..."

  SvaraRadera
 24. David: Brinnande buskar är väl inte så konstigt, men en gång i tiden när man inte kunde förklara fenomenet att de började brinna var man väl tvungen att förklara det med något heligt... http://sv.wikipedia.org/wiki/Moses_brinnande_buske

  SvaraRadera
 25. Du glömde kiropraktiker och kreationister

  SvaraRadera
 26. Vad vore världen om inte alla dessa tyckare fanns, betydligt tråkigare i alla fall.

  SvaraRadera
 27. Har du inte redan dratt i det här med Homeopater?

  /Jim Rob

  SvaraRadera
 28. Jim Rob: Det här inlägget är en repris, så du kan ha läst det förut. Jag har även ägnat hela inlägg åt homeopatin tidigare, och kommer säkert göra det igen då det är en av de mest bisarra idéerna inom alternativmedicinen som "folk i allmänhet" fortfarande har tilltro till (och då oftast på grund av att man inte vet vad det egentligen är).

  SvaraRadera
 29. Anders:

  Denna gillar du nog.

  http://demotivateyou.com/?nggpage=7&pageid=57

  /Janne

  SvaraRadera
 30. Tommix här igen, jag vill inte spamma men jag har hittat en film som mormonerna gjorde som du säkert kommer att gilla. Alla som har lite mörkare hudfärg kommer oxå att bara ääälska den.
  http://www.peppar.fi/blog/post/3606/

  SvaraRadera
 31. Nä jag vägrar tro. Och av princip har jag absolut inga principer heller. Men din blogg gillar jag. Det är dock ngt skumt med att jag, när jag är som tröttast, hittar hit och alltså är tvungen att sitta uppe halva natten och läsa den. Här anar jag en komplott. Och det är säkert Tomas Ledins fel.

  SvaraRadera
 32. En häst är alltid ett djur men alla djur är inte en häst2010-03-26 21:49

  Det föds och dör flera hundra religioner varje dag. Människor behöver för det mesta något att tro på.
  Det är tråkigt att läsa inlägg baserade på tycke istället för information. Det finns flera varianter av homeopati, en del galna, en del inte. Varför dra alla över en kam? Sjukvården dödar varje år över en miljon människor världen över med sina läkemedel och det som var ok för hundra år sedan är det inte idag. Det var inte så hemskt länge sedan bakterier var ett magiskt påhitt, kanske det finns mer i världen än vad som kan förklaras? Eller är inskränktheten så stor att inget annat kan sväljas utan att självgodheten sätts i halsen?

  SvaraRadera
 33. En häst...: Du är tyvärr felinformerad. Homeopati bygger på dessa tokerier. Det är ingen åsikt, utan ren fakta. Sen finns det möjligen homeopater som använder naturläkemedel som är icke-homeopatiska och kan ha en verkan, men det legitimerar ju inte irrläran i sig.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg