Vem i helvete kan stava namn?

På Facebook finns en grupp som heter Vi som alltid måste bokstavera våra namn.

Där är till exempel Patrik Krzywiec, Eva Siösteen, Ümran Kgöl, Jånna Györik, Mia Schough och Åse Skrubbeltrang med. Förståeligt nog.

Men även Jerry Jönsson, Martin Blixt, Nelly Holmberg, Malin Rosborg, Anette Hallblad, Lena Lysell, Maria Ljusberg och Patrik Edberg är med.

Huh?

Är man med som hangarounds eller? Typ: Folk som verkligen sympatiserar med folk som måste bokstavera sina namn? Man kan bara gissa.


Apropå namn och bokstäver förresten: Folkbokföringen envisas med att ha en bokstav fel i vårt släktnamn. Vi har påpekat det för dom. Men de vägrar ändra såvida vi inte bevisar felet. Och hur bevisar man något sånt då folkbokföringen är kung über alles och varenda legitimation och offentlig handling visar samma fel?

Så de menar att jag får göra ett namnbyte istället, för 1500 kr. Vilket känns helt sjukt. Betala för att byta till det namn man redan har, för att någon annan har gjort fel.

Jag misstänker att det finns en gammal kyrkbok någonstans där jag kanske kan hitta mitt bevis. En vacker dag ska jag engagera mig i att leta upp den.

Huruvida det nu hjälper eller stjälper.Kommentarer

 1. Jag heter Lisa Carr och fa*r a"nda* stava efternamnet fo"r folk. "Med C eller K?" vill de veta. "Med en r eller tva*?"

  A* andra sidan a"r namnnet superenkelt att komma iha*g, pa* engelska iallfall: "Lease A Car." :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, en grupp för mig!
  Jag får alltid svaret: "Vaa??" när jag presenterar mig med efternamn. Så får jag upprepa. Och stava. Och det namnet bytte jag till från ett -ssonnamn. Why oh why?

  SvaraRadera
 3. Heter man Petter så tror alla att man heter Peter...
  Men bor man i ett samhälle är man väl ändå ägd.

  SvaraRadera
 4. Anders: Jag vill tipsa om Arkiv Digital, som har scannat in en stor del av Sveriges kyrkoböcker. Vanligtvis kostar det ju, men passande nog är det gratis att använda deras tjänst från den 19 till den 22 mars. Där kan du nog bevisa rätt stavning.

  http://www.arkivdigital.se/news/k_show/90

  Något för dig? :)

  SvaraRadera
 5. Ekholm: Jävlars. Hann bli alldeles exalterad över din länk. Men dessvärre har de bara södra och mellersta Sverige i rullorna. Jag behöver komma norr om Uppsala Högar.

  Men tack för tipset! Föredömlig sida.

  SvaraRadera
 6. jag är inte facebookare, annars hade jag kunnat va med i den här gruppen. ullrika är det inte många som frivilligt stavar rätt till!

  som tips på bevis, du behöver kanske inte släktforska så långt tillbaka för att hitta felet? farfar? farfars far? annars lycka till med eminenta länken Petter bidrog med :)

  SvaraRadera
 7. Anders: Ja, det är synd. Piteå och Gävle skulle jag annars gärna tittat närmare på, men tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Har man utländska namn (såsom jag) får man som oftast räkna med att stava. Man lär sig bli praktisk iaf, inte fan ringer jag och beställer en taxi eller restaurangbord i mitt eget namn!

  Apropå stavfelet och detektivarbetet så verkar det ju bli en kostsam historia oavsätt att reda ut. Tom Länsarkivet i Härnösand tar 90 kr pr (jättegammal) släkting, som inte längre finns i folkbokföringsregistret, du begär utskrift på. Det vet jag från sönerna bytte namn.

  Men det jag undrar över; är inte kyrkoböckerna offentliga handlingar och vari offentlighetsprincipen ligger rätten att kräva avgifter för att lämna ut sådan information som vi skattebetalere anonymt och utan att uppge skäl har rätt till? PUL lär väl inte gälla döda personer.

  SvaraRadera
 9. Grejen är att det har kostat att scanna in alla dessa (miljoner?) sidor och att de bekväma (inkl. jag själv) hellre vill sitta hemma vid datorn än åka runt halva Sverige för att titta i gamla böcker eller mikrofilmer.

  Att Länsarkivet tar betalt beror nog på att det tar en stund att leta fram rätt papper.

  SvaraRadera
 10. Kolla www.genline.se, skaffa ett endagsabonnemang för 75 kr så kommer du hitta det du söker. Mycket bra program för släktforskning!

  SvaraRadera
 11. Jonas: Tack för tipset!

  Anders: En annan bra sida är ju släktforskarförbundets hemsida genealogi.se. I forumet kan man söka på inlägg och det har skrivits flitigt i det forumet under några år!

  SvaraRadera
 12. Jonas och Ekholm: Tack för tipsen! Ska absolut kollas upp.

  SvaraRadera
 13. Jag har tom slutat säga vad jag heter i efternamn (då det uttalas skog)... Är svensk så lång tillbaka det är forskat, men får ändå frågan om jag är tysk - nästan varje gång... Kul förresten att vara omnämnd i ditt inlägg ;)

  SvaraRadera
 14. Jag har ett vanligt -ssonnamn men måste ändå bokstavera det varje gång, vilket är ganska konstigt eftersom namnet ifråga verkligen är übersvennigt.
  Men Jonasson är tydligen väldigt svårt att stava till, folk skriver antingen Johansson eller Jonsson.
  Varje gång.

  SvaraRadera
 15. Rosborg,blir 9 av 10 ggr RosBERG,fattar du nu?

  SvaraRadera
 16. Anonym: Om Rosborg 9 ggr av 10 blir blir Rosberg måste jag utgå ifrån att du 1. har ett talfel, eller 2. drar ditt namn för halvdöva alternativt kompletta idioter.

  SvaraRadera
 17. Malin Rosborg2010-01-15 18:47

  Alla idioter lyckas få Malin Rosborg, till Rosberg.
  Som sagt finns det en anledning till VARFÖR man är med i gruppen.

  /Malin Rosborg

  SvaraRadera
 18. Anonymos (grekiska)2011-03-24 22:56

  Anette Hallblad kan jag förstå, jag kommer aldrig ihåg om det skall vara ett eller två n. Anette eller Annette? Sedan förekommer visst Annett och Anett, men det är avarter!
  Skit i namnbytet, stava som det behagar, men gör det konsekvent. Förhoppningsvis smyger det upp till instutionerna och vad skulle straffet bli annars?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg