8 mars 2009

Vem i helvete tror på intelligent design, del 3

Intelligent Design - uppfattningen att vi inte är varelser av evolution, utan designade och skapade av någon högre intelligens.

Denna intelligenta entitet - låt oss kalla honom JHWH Flygande Spaghettimonstret Ziltoid - bör då någon gång alltså stått inför uppgiften att koppla ihop människans ögon med hjärnan.

-En baggis, tänkte nog Ziltoid. Det är ju trots allt inte mer än några centimeter mellan dem.

-Sådärja. Kirrat. Men just fan! Syncentrat sitter ju längst bak i nacken! Ziltoid inser att det krävs ett par längre kablar. Och det är 1,2 miljoner nervfibrer i dom där rackarna. -Det här lär synas i budgeten...


-Så! Fast vänta nu... Halva synfältet från höger öga ska ju kopplas till vänster hjärnhalva. Och vice versa. Fan, varför satte jag inte syncentrat där fram?! Nu blir det till att trixa nåt förfärligt med kabeln!


-Puh. Färdigkopplat. Fast ... där nervknippet löper in till ögat blev det inte plats för några synceller. Det blev en blind fläck. Shit, det här var ingen bra dag på jobbet, tänkte Ziltoid.


Eller ...

... så är det så att vi inte är designade alls. Utan resultatet av en väldigt lång process av utveckling, allteftersom nya förutsättningar uppkommit och andra försvunnit. Från det allra enklaste. Till det mer och mer komplexa. Och därför aldrig helt färdiga. Eller helt perfekta. Utan alltid på väg. Låt oss kalla det för evolution.


[ Läs gärna del 1 och del 2 också ]13 kommentarer:

 1. Klockrent:-)

  SvaraRadera
 2. Inga sura miner för man blir hur glad som helst om man kollar på detta gulliga klippet

  http://experienceno1.blogspot.com/2009/03/en-hungrig-ekorre-tar-chansen.html

  SvaraRadera
 3. Tycker inte det verkar som den där Ziltoid är så intelligent, han får ju hålla på att göra om och göra rätt hela tiden! :p

  Tack för en kanonblogg!

  SvaraRadera
 4. Jaså, evolutionen säger du. Var då så vänlig att förklara hur Gud inte skulle vara inblandad i följande:

  1. http://news.softpedia.com/images/news2/Elisabeth-Hurley-One-Step-Forward-To-Her-Marriage-2.jpg

  2. http://www.shedmusic.net/test/wp-content/uploads/2008/12/neilyoung.jpg

  3.
  http://www.smh.com.au/ffximage/2004/06/19/200-ibrahimovic,0.jpg

  SvaraRadera
 5. intelligent design hade väl ändå givit oss ögon som mer påminner om bläckfiskens än om våra egna?

  SvaraRadera
 6. Harry: Du menar yttre skönhet, konstnärligt sinne och atletisk begåvning?

  Evolutionsteorin har alldeles lysande förklaringar på dessa egenskaper. Läs på och du skall finna dem. Läs om "naturligt urval" till exempel.

  SvaraRadera
 7. Nej, Anders. Jag menar inte generellt sett. Jag menar att.........ähh, sätt på "Live Rust" så förstår du vad jag menar.

  SvaraRadera
 8. Ja huvudsaken är väl att du är nöjd, att du fått leka gud en stund.Fachinerande att djupfryst natur lever varje vår. Hackspetten måste haft migrän i flera miljoner år för att lära hjärnan att klara tio G, tänk om han fattat att det vore enklare att äta en mask. Nä evolution är människor utan ödmjukhet över en överintelligent Gud, när vi anstänger oss så ögonvitan blöder och gör det i kubik, då är vi blott idioter jämfört med Gud som placerat oss på metern från solen för att vi ska överleva. Så länge leve Gud!

  SvaraRadera
 9. Öhhhh...länge leve GUD , vilken GUD ??
  Din eller min ..
  Finns han överhuvudet taget .
  Eller är det bara galematias

  SvaraRadera
 10. @anonym: "länge leve gud"?? Ja, något annat faller väl egentligen på sin egen orimlighet för den religiöse? Inte för att religiösa är anhängare av rimligheter nödvändigtvis, men dock.

  SvaraRadera
 11. Ännu bättre blir det när man tittar på tapparna och stavarna i näthinnan, alltså själva ljussensorerna. Hade ju kunnat verka logiskt att sätta sensorn närmast ytan och allt annat cell-junk (kärna osv) i mitten och nerven längst bak (som hos bläckfisken som någon nämnt), men nejdå. Bakochfram skall det vara hos människor, så att ljuset måste forcera nerver och cellkärna innan det kommer fram till sensorn...

  SvaraRadera
 12. Religion är för folk som är för lata/trångsynta/dumma för att orka sätta sig in i hur saker fungerar.

  Aldrig sett en "vanlig" fågel hacka på något för att försöka hitta föda utan att få sprängande huvudvärk? Är det så svårt att tänka sig att dess avkomma under tiotusentals år gradvis blivit bättre på att hacka fram larver ur träd, eller måste allt ha skett över en natt?

  Och "på metern"? Pyttsan! Du vet att avståndet mellan jorden och solen varierar rätt mycket?

  Men resonerar man så kan jag också bevisa att gud finns genom min egen existens. Tänk vilka enorma sammanträffanden det var att mina föräldrar träffades, blev ihop och så småningom födde mig! Tänk bara vilken liten händelse som skulle kunnat styra historien annorlunda och de aldrig mötts! Men eftersom jag uppenbarligen lever måste "gud" ha sett till att allt gick som det skulle.

  SvaraRadera
 13. rätt wack faktiskt, om vi skulle vara designade så skulle designern kanske inte trycka upp det i ansiktet på oss... höger är ju inte bara vänster (och vänster - höger) utan upp är ju också ner.. kan DU med din KUNSKAP(?) utveckla din tes vidare nu?

  SvaraRadera