Glad påsk och sånt.

Så var det då dags att fira påsk. Säga vad man vill om den där Jesus, men han var en hejare på att greja högtider då man får äta en massa mat och dricka snaps.

Till skillnad från julen som alltid infaller 24-25 december så är det minst sagt lite luddigt när påsken infaller. Men det är ju inte så konstigt eftersom den som ligger bakom den mest använda formeln för att räkna ut när det blir påsk är ingen mindre än Carl Friedrich Gauss, ni vet han med oskärpan.

Äggkokning är en komplex konst. Ingen gillar t ex ett ägg där järnet i gulan har reagerat med svavelväte från vitan (och gulan således har fått en grön gloria). Här kommer en användbar graf:Observera alltså att hänsyn bör tas till äggets omkrets och starttemperatur. Det grafen inte visar, men som du bör tänka på, är att vattnets kokpunkt minskar med 0.3°C var hundrade meter över havet. Ska du koka dina påskägg på Kilimanjaro så är alltså temperaturen på det kokande vattnet runt 82°C.


Påskkärringar är en trevlig gammal tradition i vårt påskfirande. Även här finns ett par viktiga aspekter: Man bör inte ha kvasten mellan benen redan när man putsar upp den från fjolårsfirandet. Det kan väcka anstöt hos den som ser dig på avstånd. Om man däremot inte tänkt vara påskkärring, men har glömt att köpa hem godis, bör man snabbt som attan flytta till Jörn i Västerbotten, där påskkärringarna ger dig godis och inte tvärtom.Glad Påsk på er! Vi ses på andra sidan.Kommentarer

 1. Att påskkärringarna GER godis är väl inte nåt direkt lokalt fenomen i Jörn, eller? Snarare tvärtom. Att påskkärringar kommer och delar ut påskbrev är väl en väldigt utbredd tradition i hela Sverige?

  SvaraRadera
 2. Jag har bott på flera håll i sverige och har då aldrig fått något godis av några påskkärringar (eller delat ut något som liten heller för den delen). Möjligtvis att man kan få en liten teckning eller så, som tack för godiset, så brukade vi göra när jag var liten. Men det är ju möjligt att det kommer från någon äldre tradition med påskbrev och att folk började ge godis som tack för påskbreven? Glad påsk iallafall! :)

  SvaraRadera
 3. Det den där grafen inte tar hänsyn till, är hur färskt ägget är. Riktigt färska ägg direkt från hönsgården tar längre tid att koka än de som man köper tex på affären.

  SvaraRadera
 4. Sjumilakliv: Har du kollat så det inte ligger en liten kyckling där som gör att det tar lite längre tid. :)

  SvaraRadera
 5. God tur till Blåkulla! Hälsa alla jag känner :)

  SvaraRadera
 6. Flaxar in och slänger av en drös med påskkramar!

  SvaraRadera
 7. Det är riktiga påskkärringar det, som delar ut godis!! De kan gärna få komma till Umeå oxå nästa påsk!! ;o)

  SvaraRadera
 8. Ett råd som den amerikanske köksmästaren Wylie Dusfresne hittat på.

  Koka ett ägg i ett vattenbad på 65 celsius i 60 minuter. Låt ligga över natten för att behålla formen, skala.

  Du får ett ägg som är genomtillagat men samtidigt krämigt och delikat. Det är det perfekta ägget.

  SvaraRadera
 9. Nu är det ju av yttersta vikt huruvida ägget läggs i kallt vatten och koktiden s a s börjar när vattnet kokar - eller om ägget lägg ner i kokande vatten ... Vilket av ovanstående är det din graf är baserad på?

  Förövrigt kan jag rekommendera Haqvin Gyllenskölds bok "God mat" från 1961 - i vilken han ägnar ett helt kapitel åt den ädla konsten att koka ägg.

  mvh
  /Märta

  SvaraRadera
 10. Märta: Ägget läggs i när vattnet kokar! Annars har man en alltför svår parameter att ta hänsyn till, nämligen spisplattans uppvärmningskapacitet. En riktigt trött och långsam gammal platta kan teoretiskt ge ett hårdkokt ägg redan när vattnet börjar koka.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg