Glad påsk och sånt.

Så var det då dags att fira påsk. Säga vad man vill om den där Jesus, men han var en hejare på att greja högtider då man får äta en massa mat och dricka snaps.

Till skillnad från julen som alltid infaller 24-25 december så är det minst sagt lite luddigt när påsken infaller. Men det är ju inte så konstigt eftersom den som ligger bakom den mest använda formeln för att räkna ut när det blir påsk är ingen mindre än Carl Friedrich Gauss, ni vet han med oskärpan.

Äggkokning är en komplex konst. Ingen gillar t ex ett ägg där järnet i gulan har reagerat med svavelväte från vitan (och gulan således har fått en grön gloria). Här kommer en användbar graf:



Observera alltså att hänsyn bör tas till äggets omkrets och starttemperatur. Det grafen inte visar, men som du bör tänka på, är att vattnets kokpunkt minskar med 0.3°C var hundrade meter över havet. Ska du koka dina påskägg på Kilimanjaro så är alltså temperaturen på det kokande vattnet runt 82°C.


Påskkärringar är en trevlig gammal tradition i vårt påskfirande. Även här finns ett par viktiga aspekter: Man bör inte ha kvasten mellan benen redan när man putsar upp den från fjolårsfirandet. Det kan väcka anstöt hos den som ser dig på avstånd. Om man däremot inte tänkt vara påskkärring, men har glömt att köpa hem godis, bör man snabbt som attan flytta till Jörn i Västerbotten, där påskkärringarna ger dig godis och inte tvärtom.



Glad Påsk på er! Vi ses på andra sidan.