Mirakel från andra sidan graven

Tidningen Dagen berättar idag att en nioårig pojke, som satt i rullstol på grund av en njurtumör, reste sig upp och gick efter att ha bett en bön i Peterskyrkan i Rom.

Pojken bad vid förra påven Johannes Paulus II:s grav, och därför föreslår man nu att denne ska saligförklaras. (För att helgonförklaras krävs som bekant två mirakel, inte bara ett sketet.)

Detta såvida man inte hittar någon vetenskaplig förklaring till händelsen, säger kardinal Stanislaw Dziwisz.

VM i tankefel. Som vanligt.
 1. Om alternativ X är fel betyder det inte per automatik att alternativ Y är rätt.

 2. Att något är oförklarat betyder inte att det därmed är oförklarligt.

 3. Det är den som kommer med de extraordinära påståendena som ska lägga fram de extraordinära bevisen. Inte tvärtom.

 4. Det är oändligt osannolikt att levande påvar kan hela barn. Ännu mer osannolikt att döda kan det.

Minns ni förresten att den gamla påven egentligen hette Karol? Tuffeln.Kommentarer

 1. Ja du, redan på första punkten lär du få mothugg av några hundra miljoner kreationister. Hela deras liv går ju ut på att missförstå evolutionsteorin - för om evolutionsteorin är felaktig i någon detalj så måste ju skapelseberättelsen vara sann!

  SvaraRadera
 2. post hoc ergo propter hoc...

  SvaraRadera
 3. Vad tusan hade njuren med benen att göra?

  SvaraRadera
 4. Som katolik måste jag erkänna en sak; skeptiska tankar var det första som slog mig. För det första: är denna tumör borta, och har pojken någonsin diagnosticerats med den?
  Ovanstående kommentatör Kimmi: vad har njuren med benen att göra: Obetalbart bra fråga, jag fnissade i flera minuter.
  Men om det stämmer att han blivit frisk från svår sjukdom, så är jag väldigt glad.

  En annan varningstanke: Det handlar om en polsk familj som åkt till sin favvopåves grav (en polsk påve). De är en mycket stor nationell grupp inom kyrkan med starka påtryckningar om omedelbar helgonförklaring och B XVI kommer inte orka stå emot, thet's for sure ;)

  (men polackerna är några av mina bästa polare i kyrkan, så detta är sagt med glimten i ögat)

  mvh
  /z

  SvaraRadera
 5. Först vill jag säga att det är rimligt och naturligt att bemöta berättelser om mirakulösa helanden med skepsis. Det är ofta problematiskt att vitt och brett sprida uppgifter om under och mirakulösa helanden. Redan Jesus förstod detta och bad folk att vara återhållsamma ("berätta inte för någon") med vad de sett. Enligt kristen tro är det alltid Jesus som helar, även om det är på förbön av någon annan.

  Sedan detta är sagt vill jag för det andra konstatera att det faktiskt sker många oförklarliga helanden och under efter det att man bett om helande. T.ex. i pilgrimsorten Lourdes där det under lång tid funnits en oberoende vetenskaplig kommission har man konstaterat ett 60-tal fall där både den vetenskapliga kommissionen förklarat helandet som oförklarligt, och Kyrkan med sina ännu strängare kriterier förklarat det som ett äkta under.

  Och åk till olika pilgrimsorter, t.ex. Chestochowa i Polen där kyrkan väggar är tapeserade med kryckor och andra s.k. votivgåvor från tacksamma människor som blivit helade.

  Detta är sådant man kan konstatera, det är en verklighet, men du har rätt: Även om helandet följde på bönen, så kan man aldrig bevisa ett samband. Det hela är en fråga om tro.

  Men trons makt är ju stor. Tänk bara på när man undersöker effekten av nya mediciner. Då gör man alltid s.k. dubbel-blind undersökningar där hälften får placebo istället för verksam substans. Regelmässigt i sådana studier så har också placebo effekt, och det mer än marginellt!

  SvaraRadera
 6. Ett svar till Kimmi:

  Njuren kan ha men benen att göra t.ex. på så sätt att en tumör på njuren kan trycka på nerver som går ner i benet vilket orsakar lamhet.

  mvh

  SvaraRadera
 7. Tja... - människans potential är ju obegränsad - så varför inte...

  SvaraRadera
 8. Det är sant att man i stort sett aldrig kan med 100 % säkerhet veta hur något förhåller sig. Däremot kan väga för och emot, och om en alternativ förklaring utesluts stärks naturligtvis de andra förklaringsmodellerna.

  Detta gäller i ovanstående fall liksom inom vetenskapen.

  Eller låt oss hellre säga: i alla rationella prövningar av förklaringar.

  SvaraRadera
 9. Bengt Malmgren: Och det sker ofantligt många fler "helanden" utan att någon bett om det. Djur och växter har en fantastisk förmåga till självläkning - utan att du behöver förklara det. Dessutom har vi en fantastisk sjukvård. Hur tolkar du det då?

  Prayer: How to do nothing and still think you're helping.

  Så du menar att hur det än är så ger tro på gud och joshua en marginell medicinsk placeboeffekt!? Har du källa på det (tjockaboken räknas inte)?

  SvaraRadera
 10. Bengt:

  "T.ex. i pilgrimsorten Lourdes där det under lång tid funnits en oberoende vetenskaplig kommission har man konstaterat ett 60-tal fall där både den vetenskapliga kommissionen förklarat helandet som oförklarligt, och Kyrkan med sina ännu strängare kriterier förklarat det som ett äkta under."

  Om man nu bortser från att ifrågasätta den "oberoende vetenskapliga kommisionen" så är vi tillbaka till listan i inlägget som du uppenbarligen inte tagit till dig. Oförklarat är INTE samma sak som oförklarligt.

  När det gäller Lourdes har det varit en vallfartsort för katoliker sedan mitten av 1800-talet. Numera besöker omkring 100,000 sjuka orten varje år och det finns endast 60 (sextio) fall där ett oförklarat tillfrisknande skett. Det är fler som blir oförklarat helade av att dricka klorinerat kranvatten än av att be och dricka källvaten i Lourdes... Ska man se på statistiken bör man hålla sig undan därifrån - då har man en bättre chans att bli frisk.

  SvaraRadera
 11. Om någon nu tror att de har bevis för något övernaturligt så är det bara att kontakta James Randi i USA. Han erbjuder 1 miljon dollar till den som kan bevisa övernaturlig förmåga. http://www.randi.org

  /Mattias

  SvaraRadera
 12. Ja, visst är han fin, den gamle påven:)
  Haha, han kommer ju alltid få en massa cred vad han än gör. TRÖTTSAMT är ordet!förresten, är det ett oblat han har på huvudet?

  SvaraRadera
 13. Som sagt, jag gör inte anspråk på att bevisa någonting.

  Förresten, jag tror att bakom vissas lite hånfulla attityd ligger en nyfikenhet på kyrkan...

  Jag har skrivit mer om helande på min blogg:
  http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/15590.aspx

  mvh

  SvaraRadera
 14. Bengt: Religion som företeelse är enormt intressant, ett ämne som både fascinerar och skrämmer.

  SvaraRadera
 15. Okej, jag kan kanske köpa teorin om att en tumör i njuren skulle kunna trycka på en nerv som gör/gjorde killen lam i benen. Men detta skulle alltså förutsätta att tumören i njuren skulle vara så stor att den inkluderade även ryggraden med innehållande märg, för mig veterligen går inga nerver genom njuren som håller en på benen. Annars skulle det ju vara ett ganska okomplicerat ingrepp att avlägsna tumören med njure och allt för njurar har man ju i regel två av. Kanske inte den här killen förstås. Det hade ju även försvårat uppkomsten av mirakel om det vore så enkelt.

  Men som ngn sa. Huvudsaken är att killen är frisk.

  SvaraRadera
 16. En sak till ang mirakel. Jag tycker hela människan är ett mirakel i sig. Det är också ett mirakel att gamla stofiler som påstås sanktionera våldtäkt av barn tillbeds som voro de gudar. DET är tamigfan ett mirakel!

  SvaraRadera
 17. Kimmi! Att "påstås" sanktionera våldtäkt är en sak, att verkligen göra det är en annan sak. Jag vet inte vilka stofiler du syftar på, beskrivningen passar i vilket fall inte in på några av de personer som nämnts i samband med denna diskussion.

  mvh

  SvaraRadera
 18. Till Erik Å:

  Om man har två teorier och den ena visar sig vara fel så betyder det inte att den andra teorin stärks. Så funkar det INTE i vetenskapliga sammanhang, som du påstår. Alltså om vi har en teori som säger att jorden är platt och en som säger att jorden är kubisk, men sedan finner att jorden inte alls är platt, så betyder det inte att teorin om den kubiska jorden har stärkts.

  friskytten.blogg.se

  SvaraRadera
 19. Jag har länge misstänkt att den där gud är en latmask. 6o helade vid Lourdes av flera millioner besökare, är väl inget att skryta med. Min vårdcentral har bättre statistik! Dessutom kan man undra över den där gudens krafter om det är så att man måste åka hela vägen från Polen till Rom för att han ska kunna göra något. Hur gick det med "gud utan gränser"?

  friskytten.blogg.se

  SvaraRadera
 20. Den stora frågan är ju varför gud hatar folk som fått en kroppsdel amputerad/avsliten. Via bönen helar Gud allt från cancer till huvudvärk men att återställa en förlorad kroppsdel vägrar gud. Det är ju ställt bortom all tvivel att gud har förmågan så jag tror det har att göra med att man inte längre är en hel människa och är dömd till evigheten i helvetet, amen.

  http://whywontgodhealamputees.com/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg