21 april 2009

Vem i helvete förstår era feeds?

Feeds. Varje sajt och blogg värd namnet erbjuder såna idag. De kan heta RSS eller Atom och brukar identifiera sig med symbolen: , på webbsidan eller i adressraden.

Poängen är hur som helst att innehållet på ett standardiserat sätt kan distribueras till prenumeranter, portaler, indexeringstjänster och varhelst man vill sprida sitt ord vidare.

Vi bloggare är i regel generösa med våra feeds i det att vi oftast skickar med hela inlägget, från första till sista stavelse. Innehållsskapare som lever på reklamintäkter är mer sparsamma med sina feeds, då syftet är att locka läsare till sajten så man kan visa reklam för dem. Då rör det sig oftast om en rubrik och/eller en intresseväckande ingress, och en läs mer-länk till deras sajt.

Det gäller alltså att hitta balansen. Tillräckligt mycket innehåll för att väcka ett intresse. Tillräckligt lite innehåll för att läsaren ska känna behovet att klicka sig vidare till sajten och läsa vidare.

Men så har vi då gammelmedia. Ni vet dom med flera sekels erfarenhet av det skrivna ordet. De har såklart också feeds. Jag bifogar en skärmdump från min Google Reader:
Säg mig: Väcker de ditt intresse? Lockas du in till sajterna? Förstår du vad man försöker säga?

För jag gör det iallafall inte.

Alldeles för många feedposter för att det ska vara olycksfall i arbetet ser ut på det här sättet. Så jag måste nog säga till gammelmedia som till skivbranschen: Kliv in i samtiden! Ta er en titt på hur era feeds ser ut. Gör om och gör rätt.

Och när ni klivit in i samtiden kan ni passa på att snappa upp lite andra saker också. Som t ex att då man skriver en artikel om en tjänst eller sajt på nätet så länkar man dit. Eller att en pluttig miniatyrbild bör visas i större format om man klickar på den, i synnerhet om den är relevant för innehållet.


Edit 08:32: Måste ju visa att de kan om de vill. Så här ska en bra feedpost se ut:

9 kommentarer:

 1. Vilken underbar blogg du har! Var bara tvungen att säga det!

  SvaraRadera
 2. Tack, Tilda! Det värmde gott på morgonkvisten! :-)

  SvaraRadera
 3. Var bara glad att de ännu inte kommit på otyget att bifoga en annons längst ner i varje feedpost :)

  SvaraRadera
 4. Sjukt roligt om man genom Obamaexemplet längst ner bara kommer till en sida där det står "havet".  Jeff

  SvaraRadera
 5. Läs min blogg!  ...blev du intresserad?

  SvaraRadera
 6. Helt underbar blogg! Hittade hit nyss tack vare the Critics, och är så tacksam att jag har hela ditt arkiv att gå igenom! En liten dos varje dag kommer att förgylla min vardag ett tag framöver.

  /Mia

  SvaraRadera
 7. Skulle vilja försvara oss som stoppar in hela inlägget i feederna (tror jag iaf att jag gör, men kan inte vara säker eftersom det ser olika ut vid olika tillfällen....vettef-n....)

  Vissa funktioner vill inte kicka igång om inte feed-elementet på Blogspot är inställt på "visa fullständig feed" eller nå't så'nt.

  mvh

  /Z

  SvaraRadera
 8. Z: Inte behöver du försvara det! Det är ju det bästa och mest generösa sättet!

  SvaraRadera
 9. Bullshit.

  Dagstidningarna skulle itne kunna mata ut en bra feed om de så skulle vara liv och död (vilket det kanske snart är).

  Fokus.se gör det bra. Slashdot gör det exemplariskt med lite reklam i botten så de kan hamra in några ören för att jag läser oxå.

  SvaraRadera