Vem i helvete vill inte ha fyra hål i väggen?


Idag har vi mobiler, surfplattor, routers, modem, LED- och halogenlampor, laptops, trådlösa lurar, digitalboxar ... you name it.

Alla vill de ha lågspänning. Alla vill de vara små och smäckra. Alla kommer därför med tillbehöret transformatorklump ingjuten i plast.

De ligger i drivor på golvet. Och de hänger i klasar i de stackars vägguttagen som får kämpa med varenda skruv i gipsväggen för att klamra sig kvar.

Jag är så infernaliskt trött på alla dessa nätadaptrar.

Så dagens fundering är denna: Är det inte dags att vi börjar installera fast lågspänning i våra hem?

En energieffektiv och lastanpassad central transformatorstation på väggen bredvid säkringsskåpet. Och sen fyra hål i väggen. De gamla vanliga 230V uttagen för brödrosten och de nya, ska vi säga 24V, för kompaktprylarna. Självklart med standardiserad kontakt. Bye bye nätadaptrar. Hello liten enkel sladd utan halvkilosklump i änden.

Nä, nu måste jag kila. Ska maila EON, Vattenfall, Nokia, Panasonic, Sony Ericsson, Philips, Zyxel, Dlink, Sennheiser, Motorola, HP, Logitech ...


EDIT: Sen det här inlägget skrevs kommer ju en del av enheterna ovan med den nyare sortens piezoelektriska transformatorer. De är förvisso mycket mindre och lättare. Men de har fortfarande 230V in i en liten klump av (ofta) billigast möjliga producerade elektronik, vilket gör att vissa av dem har visat sig ha en benägenhet att fatta eld. Onödigt.

Kommentarer

 1. Ingen dum ide alls. Håller med om att det är drygt med alla dessa adaptrar. Dock kan det bli problem, eftersom apparater kan ha all drivspänning mellan himmel och jord; 3,5V, 4V, 5V, 5,5V, 7V, 12V.... Och skall man ha en 24 Voltare i väggen för Likström och en för Växelström?. Kanske kan ha en likriktarbrygga i och för sig. Men fortsätt klura på iden, grundtanken har potential.
  /Leif

  SvaraRadera
 2. Ja eller större kåpa i väggen. En del adaprar är så stora att det bara får plats en i hålet ändå!

  SvaraRadera
 3. Leif: För anpassning mellan lite varierande lågspänningar behövs dels inga jätteklumpar, och med en standard satt fick ju tillverkarna såklart kamma till sig och bygga produkten efter standarden.

  Vilka lågspänningsprylar vill ha AC förresten?

  SvaraRadera
 4. Anders: Nja jag kommer inte på någon AC-pryl på rak arm, men det kanske finns...Och jag tror att vi pratar stora projekt om alla tillverkare skulle standardisera sina prylar. /Leif

  SvaraRadera
 5. Du vet väl att från 2010 kommer alla mobiltelefontillverkare ha usb-standarden som ladduttag, dvs den ska gå att ladda med vilken usb-kabel som helst!

  SvaraRadera
 6. Patric: Ja, alla utom Apple kommer väl ha det, åkte till Göteborg med bil i veckan och behövde nödladda iPhonen så rusade in på Biltema och köpte "cigaretttändare --> USB" adapter för att kunna ladda den men vad tror du hände? Jo, kopplar in iPhonen med USB men den vägrar ladda, fungerar dock med Apples egna "väggkontakt --> USB" adapter samt dator USB. Syrrans Sony Ericsson fungerade dock fin fint med USB och adaptern från Biltema.

  Kul Apple. Kul.

  SvaraRadera
 7. Hur ska Apple annars kunna ta betalt för elen via Itunes?

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Får jag lägga till dig som favoriter på min blogg? Du är verkligen störtskön och asrolig :)

  SvaraRadera
 9. Sen när du har fixat till det där kan du väl koordinera eluttagens standarder oxå, säger hon som letar adaptern som jag köpte på förra USA resan, UK resan, Kina resan, ünt so weiter...

  Drygt behöva packa grenuttag i tillägg till adapter + laddare för mobilen, datorn, kameran. Dags att någon tvingar kameratillverkarna fixa USB laddning såsom mobilerna! Antar du den utmaningen oxå när du ändå är igång o mailar? Du behöver bara lägga till Nikon, Canon, Olympus, Pentax o några till på ovan nämnda lista. Snälla?

  Efter det kan du väl fixa trådlös el? Du vet sån dom har på inredningsbilderna där det inte finns en sladdhärva så långt ögat ser.

  Efter det börjar det nog ordna till sig. På förhand tack!

  SvaraRadera
 10. Jag drömmer om en HELT sladdlös värld. Det finns verkligen inte mycket jag ogillar mer än just trassliga sladdhärvor och stora klumpiga transformatorer. Såg förresten ett intressant tv-inslag om någon jeppe som lyckats skicka rätt mycket el genom luften. Det tycker jag bådar gott, snart har vi trådlös el! ;) Stackars pappas fru och andra strålningsrädda (hon använder inte ens microvågsugnen för hon är rädd för strålningen, efter som den "dödar allt" ;) )

  SvaraRadera
 11. Alltså! Om trassliga sladdhärvor är det du mest ogillar, cissit, så har du inte så mycket att klaga på. Själv ogillar jag Girighet, Svält, Arbetslöshet, Ojämställdhet, Tortyr, och dåliga kommentarer på bra bloggar mer än sladdhärvor. Med det är inte sagt att jag gillar sladdhärvor.

  /Cyberpunk89

  SvaraRadera
 12. Hälsa från mig med i mailen!

  SvaraRadera
 13. JohnPeterson2012-03-25 00:17

  Larry Page gav enligt uppgift stöd till den idén vid CES 2006 när han talade om transformatoreffektivisering i deras serverparker.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg