Vem i helvete stoppar skor i frysen?

En sak man kan vara säker på när problemet stinkande dojor kommer på tal är att följande tips kommer att dyka upp:

"Stoppa dom i frysen! Då dör bakterierna, och lukten försvinner!"

Och varje gång undrar jag om man har missat både biologin och hemkunskapen i skolan.

Bakterier dör inte av att frysas. De hindras bara tillfälligt från att växa och föröka sig. Så fort de har tinat så vaknar de och fortsätter som om inget hade hänt.

Bakterier tar man död på med hög värme eller med desinfektionsmedel. Tål inte skorna att kokas eller tvättas varmt så är det det senare som gäller, typ bakteriedödande spray som finns i bättre skobutiker (Är man riktigt hardcore kan man köpa Virkon S i lantbruksaffärer). Ett trick som många som går och står mycket i sina skor i jobbet brukar köra med är inläggssulor med aktivt kol - då står sig skorna längre innan det är dags för nästa renovering.


Så lämna frysen åt glassen och fiskpinnarna - och sprid inte gammalt skitsnack.



(Läs gärna också om ett i högsta grad relaterat skoproblem: de idiotiska pappsulorna)