Vem i helvete stoppar skor i frysen?

En sak man kan vara säker på när problemet stinkande dojor kommer på tal är att följande tips kommer att dyka upp:

"Stoppa dom i frysen! Då dör bakterierna, och lukten försvinner!"

Och varje gång undrar jag om man har missat både biologin och hemkunskapen i skolan.

Bakterier dör inte av att frysas. De hindras bara tillfälligt från att växa och föröka sig. Så fort de har tinat så vaknar de och fortsätter som om inget hade hänt.

Bakterier tar man död på med hög värme eller med desinfektionsmedel. Tål inte skorna att kokas eller tvättas varmt så är det det senare som gäller, typ bakteriedödande spray som finns i bättre skobutiker (Är man riktigt hardcore kan man köpa Virkon S i lantbruksaffärer). Ett trick som många som går och står mycket i sina skor i jobbet brukar köra med är inläggssulor med aktivt kol - då står sig skorna längre innan det är dags för nästa renovering.


Så lämna frysen åt glassen och fiskpinnarna - och sprid inte gammalt skitsnack.(Läs gärna också om ett i högsta grad relaterat skoproblem: de idiotiska pappsulorna)


Kommentarer

 1. Å andra sidan... Va göre om dom stinker! Har man blitt begåvad med en sådan fantastisk fotarom kanske man skall vara stolt, gå rakt och känna. Det är jag som stinker, bara så ni vet. Det är jag som stinker.......

  SvaraRadera
 2. Min sambo har provat det där. Skorna luktade inget när de togs ut ur frysen men efter någon timma var de sitt gamla jag ... naturligtvis.

  SvaraRadera
 3. Bah. Lägg dem i ugnen på 200C i 45 minuter så händer det grejer. Eller släng dem i öppna spisen och köp ett par nya.

  SvaraRadera
 4. min sambo fattade att frysen inte funkade, så han stoppade in sina sneakers i tvättmaskinen. på 60 grader. det funkade inte heller. visst luktade skorna persika sen, men sulorna lossnade från resten. bättre att spraya med atntiluktmedel, men det funkar säkert inte heller.

  SvaraRadera
 5. haha, tack! Sådan dynga har jag trott på, trots att jag inte missade nåt in the school. Iallafall inte lektionerna, (innehållet? uppenbarligen).

  Jaha, va faan heter då antiluktmedel på franska?? Lr tror de fransktaliga att jag lagrar min ost där? Då gör det kanske inte så mye?

  SvaraRadera
 6. Anonym: Tillkalla dig expeditens uppmärksamhet och ta av skon. Sätt den under näsan och rynka på näsan, och sätt den sedan under expeditens näsa. Då fattar de nog! :D

  SvaraRadera
 7. Nog finns det bakterier man kan ta kål på i -20 grader. Men empirin visar uppenbarligen att det inte biter på illaluktande skor.

  Använd skorna högst varannan dag och stoppa skoblock av (ceder)trä i skorna där emellan.

  SvaraRadera
 8. Etax eller ett gäng phager om du nödvändigtvis ska ha dina sneakers varenda dag.

  SvaraRadera
 9. Fungerar för att ta bort tuggummi som fastnat under sulan. Betydligt lättare peta bort när det är fruset. Men vem i helvete är det som spottar ut tuggummi där man går och står?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg