17 juni 2009

Gud finns nog inte. Men åsikter finns det gott om.

Jag välkomnade ju Humanisternas kampanj "Gud finns nog inte" i ett tidigare blogginlägg. Helt enkelt därför att jag tycker debatten behövs - dels kring det faktum att religiositeten påverkar oss alla så mycket mer än vad vi kanske är medvetna om, och dels kring att många anser att just tro och religion inte ska få ifrågasättas och kritiseras såsom andra livsåskådningar och åsikter.

Och visst blev kampanjen en snackis, i både media och bloggvärlden.

Det sorgliga är dock att många debattörer skiter i kärnfrågan, och istället fokuserar på kritik av Humanisterna som "militanta" och själva kampanjen som "propaganda".

Det är lite orättvist tycker jag.

Det organiserade troendet - låt oss för enkelhets skull kalla det "religionen" - har högtidslokaler spridda överallt, ofta inte mer än ett stenkast från oss alla. Man tillåts ringa i klockor när man vill kalla till sammankomster. Man finner deras heliga trycksak i nästan varenda hem, och varenda hotellrum. Man driver skolor och barnverksamhet. Man har sin symbol i nationens flagga. Man åtnjuter stadsbidrag. Man får in sina medlemsavgifter via skattsedeln. Man har de facto-monopol på sorgehögtider och flertalet andra högtider. Man har sändningstid i public service-tv varje söndag. Man är representerade i ett parti - i riksdag och regering. Man besitter helt enkelt en arena av gigantiska mått - där man med kraft och övertygelse för fram, utan tillstymmelse till ödmjukhet, ståndpunkten att Gud finns.

Men då en i sammanhanget mikroskopisk organisation, utan annan finansiering än frivilliga medlemmars bidrag, lanserar en kampanj under parollen "Gud finns nog inte" i syfte att få folk att tänka till, reflektera och diskutera så blir man anklagade för att föra fram propaganda.

Märkligt.

Och det visar, lustigt nog, just på hur rätt Humanisterna faktiskt har.


(Detta efter att ha läst tyckare som tex Paradigmo, DBM, Douglas och Göran Rosenberg)


8 kommentarer:

 1. Det kan ju ligga något i att det är som det är. Om du tar ett parti i vårt fina lilla grönskande land som heter Kristdemokraterna.. Ja då finns det bara ETT sådant parti där det väsentliga är just Kristendomens etik och moral och samhället utifrån den aspekten.
  Sedan finns det som du säger kyrkklockor som ringer i tid och otid. Likväl som någon står på stadens torg och skriker köp varm korv eller en konsert med Metallica som skvalar över hela Götlaborg.
  Varje liten del av åsikt vill med hjälp av bärarna komma fram. Speciellt den troende biten eftersom det uttryckligen står i bibeln att budskapet skall föras vidare. Det är precis det det troende folket vill göra. Föra Guds budskap vidare.
  Det står även att religionen kommer att utrotas och dom som står kvar när Gud tar och kraschar "världen" så är det de troende som kommer att hamna hos herren och där med få ett eget liv. Det är väl inte så konstigt att dom rasar när skolor och samhällen vill införa religions"förbud" rent av. Att inte få sjunga den blomstertid nu kommer på skolavslutningen för att den är en sång som skall sjunga i Kristus hus. En riktigt troende människa vill inget annat än att få med sig så många som möjligt till herren. Därför är det av guldvikt att budskapet når gemenemans hjärta att Gud finns.
  Blir det nu så som utvecklingen följer så kommer religionen att bli svåråtkomlig för de "förlorade" själarna. De religiösa är rädd att den Gode Gud skall förlora greppet om människan och att överlåta sitt "barn" till det onda det är ju inte direkt något man själv vill.
  Så DÄRFÖR blir det så otroligt laddat när detta kommer upp som debatt. Propaganda kallas det för eftersom det i mångt och mycket blir just propaganda när det kommer till extremitet av div slag. Bla som jämställdhetsfrågan/femenism som gått till överdrift på alla plan.
  Det är de "onda" som försöker ta med sig så många som möjligt på det sjunkande skeppet Shanghai.....
  Ja detta blev ett långt inlägg men det vara bara min syn på varför saker och ting i det här fallet klassas som propaganda....
  Däremot tycker jag det är sunt att rannsaka sig själv i mångt och mycket. Att inte bara säga ja tack och amen till allt bara för att det i forna tider vart så.
  Det blir inte en ärlig tro förrens man gått igenom vad man verkligen tror på och vart ens värderingar står.

  SvaraRadera
 2. Psst... I de onda så menar jag inte människan den onda människan utan Satan him self.

  SvaraRadera
 3. Applåd!

  Mer synpunkter om än ibland lite väl nerdskeptiska finns på VOFs forum:

  http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=19&t=8866

  SvaraRadera
 4. Jo visst finns det religösa och kristna symboler överallt... Den här är rätt vanlig, och företaget som tillverkar dem hymlar inte om det heller. http://www.metro.se/se/article/2008/08/19/18/2747-65/index.xml

  SvaraRadera
 5. Jag håller absolut med dig!

  SvaraRadera
 6. Jag tror att just att Sverige är ett (jämförelsevis) mycket sekulariserat land gör att folk har svårt att fatta Humanisternas poäng. I många svenskars ögon är religion (läs: kristendom) något gulligt och mysigt som associeras till fina byggnader, empatiska präster, vackra julmässor etc. Religionen ses som harmlös så länge det inte gäller skumma frikyrkor eller, God forbid, andra läskiga religioner som t ex islam. För lika varma myspyskänslor som Svenska kyrkan kan väcka, lika intensiva negativa känslor väcks när någon vill bygga en moské. Kristendomen verkar associeras till en Alla vi barn i Bullerbyn-svenskhet jämte smultron, kanelbullar och Allsång på Skansen. Och moskéer och smultron går inte ihop i Svenskens världsbild.

  SvaraRadera
 7. Varför lägga ned så mkt möda / tid / tankekraft på att bevisa att ni inte tror på ett begrepp/påstående?
  Jag tror inte på flygande grisar men har inga problem att lämna det begreppet bakom mig utan att dryfta det fram och tillbaka.

  För mig är ett av de främsta bevisen för Guds existens just att vi försöker förneka honom.

  Skapelsen är fallen och just att vi intensivt försöker förneka Gud är det främsta signumet för hans exsistens

  SvaraRadera
 8. @akajalam2

  Det var det dummaste jag har hört!

  Först och främst så är bevisbördan fortfarande i teisternas händer, den har legat där sedan den första människan hittade på gudar, spöken, troll, och karma.

  Hade din sida något som helst bevis att komma med så hade det varit slut på dag 1.

  Sen varför vi spenderar så mycket tid på att motbevisa "påståenden" är att människor som tror på luddiga påståenden om det övernaturliga försöker ofta tvinga andra människor att följa deras bok, jag vill helst slippa leva enligt sharia lagar, eller enligt "kristna" värderingar. Då jag har mina egna som faktiskt samhället i Sverige (och i större delen av världen) verkar stöta.

  Jag tror inte på att gudar eller att något över naturen existerar på grund av att ingen har någonsin BEVISAT att det existerar, att gå runt och säga "Skapelsen är fallen och just att vi intensivt försöker förneka Gud är det främsta signumet för hans existens"

  Om det är ditt starkaste argument för att "gudar" existerar så borde du förstå varför ingen tar människor som dig på allvar.

  Brist på bevis ÄR brist på bevis.

  SvaraRadera