"Vem i helvete" följer upp: Fjärrkontrollsproblemet

Jag börjar med att utfärda en nördvarning å högsta nivå. Se det som att hela detta inlägg är inkapslat i <geek></geek>-taggar. Du hajar? Okej. Då åker vi:

För jättelängesen skrev jag inlägget "Vem i helvete har inte i-landsproblem" om det faktum att vi har börjat använda datorn för att titta på film och lyssna på musik - och plötsligt fungerar ingen av de fjärrkontroller som ligger på vardagsrumsbordet längre när man vill byta låt, pausa, spola tillbaka, skippa till nästa videoklipp osv - såsom vi blivit vana att kunna göra de senaste tjugo åren.

Det finns såklart massor av olika lösningar på detta (dedikerad HTPC, Media Portal-mjukvara, Bluetooth-plupp och remote-HID i mobilen mm...).

Mitt krav var dock en fjärr som biter på allt - teven, stereon och datorn där jag vill köra mina egna favoritprogram som Mediamonkey, Spotify, Media Player Classic mfl.

Det här blev min lösning:

Fjärren: En Logitech Harmony 525. En ganska snygg, mångsidig och välgenomtänkt multifjärr som programmeras från datorn via en USB-kabel och en gigantisk databas med fjärrkoder till hemelektronikprylar. Inga problem att hitta och langa in min Philips TV och min Harman/Kardon-stärkare. För Media-PC tog jag en på måfå då det kvittar vilken (se om EventGhost nedan).

IR-mottagaren: Det här var lite bökigare. IR-till-USB-pluggar är mystiskt underrepresenterade på marknaden. Man får dessutom se upp för IrDA-prylarna som inte fungerar med fjärrkontroller. Men det finns chassin med inbyggd IR, och det finns kit med IR-mottagare + fjärr (som då kommer ligga och samla damm i en skrubb om man har en multifjärr). Min lösning blev dock att införskaffa en IgorPlug-USB. En DIY-plugg baserad på en microcontroller från Atmel. Bekväm som jag är köpte jag en färdigbyggd på nätet för en dryg hundring plus frakt.

Styrprogramvaran: Efter lite letande hittade jag open source-programvaran EventGhost - och ljuv kärlek uppstod. Grundtanken för EventGhost är lika enkel som genial: Styr vad som helst från vad som helst. Konfigurering kan ske via den allra enklaste drag&drop och flertalet färdiga "plugins" eller riktigt avancerat med egna API-meddelanden och Python-script. När du konfat klart ligger EventGhost diskret i din taskbar och gör sin magi i bakgrunden.


Övrigt: Eftersom jag vill slippa se och höra min stationära dator i vardagsrummet står den undangömd i ett skåp. För detta ändamål har den fått två tillbehör: Dels en 10-meters HDMI-kabel från Webhallen, och dels en trådlös fjärrextender från Clasan.

(Och för de riktigt lata dagarna och avancerade fjärrstyrningsändamålen finns en liten netbook med UltraVNC inom räckhåll.)

Och - hör och häpna - det fungerar alldeles lysande! :-)


TODO: fjärrknapp som triggar en talsyntes via telefon till Pizza Express...


Kommentarer

 1. Fantastiskt ambitiöst.

  I stället för talsyntes så kan du göra ett schemalagt script som lägger en beställning på onlinepizza.se varje söndag klockan 17.00

  SvaraRadera
 2. Tack för EventGhost-tipset. Har tänkt ta itu med allt det där när vi ändå byter kabel-tv-leverantör i kåken, och det sker på torsdag, så det kom precis i rättan tid.

  SvaraRadera
 3. Min lösning: Mac Mini (tyst och snabb och fin, behöver ej gömmas undan), blåtandstangentbord/Apple Remote som följde med datorn, Plex Media Center. Galet nöjd! Då kan jag dock inte styra en TV, vilket jag löste genom att inte äga en TV. :)

  SvaraRadera
 4. David: Ja Mac mini är fin. Och Plex framförallt!

  Lite för mycket stålar för att bara ha som en DMP dock. Och så går alla stålar till Apple :(

  SvaraRadera
 5. Var är gillaknappen? Var är gillaknappen?
  (Äh, jag är ju inte kvar i Facebook, får gilla där istället :D)

  SvaraRadera
 6. Wow! Den lät inte dum. "Prylbög" som jag är så dreglar jag av "vill ha"-begär trots att jag inte ens behöver den. :)

  Här hos oss så streamar vi våra filer från våra datorer via playstation till vår tv. Den enda "kontrollen" man behöver då är playstationkontrollen.

  Iaf när det kommer till vad som ska spelas upp och var det ska börjas spelas upp. Tevens kontroll behöver inte röras efter att vi ställt in mottagarsignal. Hemmabiosystemets kontroll används för volyminställning.

  Eftersom vi använder hemmabiosystemet som "stereoanläggning" så behöver vi faktiskt inte det du "geekar" dig om. Men jag dreglar ändå. :D

  SvaraRadera
 7. nef: Spelkonsoller kan jag inte ett smack om, men det låter ju onekligen smidigt om man ändå har en. Men du förblir Spotify-lös (i denna setup) gissar jag?

  En annan grej: Om TV:n och hemmabiosystemet är avstängda (eller inställda på andra kanaler) - innebär det att du ändå måste pilla på tre kontroller (varav en med sladd?) för att tex kolla ett videoklipp?

  Och nu kom jag på fler funderingar: Finns det IR på PS3 så man skulle kunna köra en multifjärr? DLNA är ju klart intressant. Behöver man röra nåt på datorn när man vill titta/lyssna - eller finns all media redan tillgänglig från mediaservern?

  SvaraRadera
 8. @Anders
  Jag säger ju att jag blir dregelavundsjuk. ;)

  Om vi bodde så att datorerna stod i ett annat rum så skulle detta du skriver om antagligen vara en lösning för oss. Fan, det räcker med att de står två meter från soffan för att man skulle vilja styra dem med fjärrkontroll. Tur att man kan klona/köra overlay iaf och att tangetbord/mus når även om de inte är trådlösa. Och därmed så är inte spotify ute ut bilden. Eller för den delen vad man än vill nå via datorn. :P

  Jag är inte så där geekigt hemma på hur det funkar, men grundregeln är att du har din ps3 och din dator/dina datorer kopplade till samma nätverk (vanligtvis via en router--vi har en ASA) och att du gett dem tillåtelse att interagera.

  Vad som finns tillgängligt via meadiaservern är alltså vad du ställt in ska vara uppspelningsbart mediaformat i din playstation samt vilka mappar/hårddiskar du valt ska vara utdelade till mediaserverspelaren i dina datorer.

  Än så länge har vi faktiskt inte stött på något mediaformat som nekats att spela upp. Iofs så har vi bara kört på detta sätt i några månader. Nöjda är vi iaf. Det duger liksom.

  Den dan vi flyttar så att vi bor på en större yta och alla "apparater" står utspridda i olika rum så ska jag utöver att önska en helt trådlös lösning när det kommer till internetuppkoppling och interaktion dem emellan definitiv ha din fjärrkontroll (eller den senaste modellen av den) i åtanke. :D

  SvaraRadera
 9. Anders:
  Visst gick pengarna direkt till Apple, men även indirekt förstås till Intel, Toshiba och ATI/Nvidia. Och skärmen heter Samsung, externa hårddisken heter Lacie. :)
  Visst är det mycket pengar, men den har funkat riktigt bra sen dag ett och jag är jävligt förtjust i OSX.

  På en PC kan man istället köra BOXEE (ett kommersialiserat och förfinat XBMC)! Spotify-navigering får du lösa på ett annat sätt, men det kanske det kan vara värt med tanke på vilket fint förpackat media center du får.
  http://www.boxee.tv/

  Playstation 3 Slim ligger nu på strax över 3k kr, men om man inte har något intresse av varken Blu Ray eller att spela så undrar jag hur en sådan skulle klå BOXEE/XBMC...

  SvaraRadera
 10. David: Boxee, precis som MediaPortal m fl, godtar inte mitt Matrox P650 grafikkort. Av nån anledning kräver de "gamingkort" (såna som lägger krutet på 3D snarare än 2D). Därför har mina tester blivit väldigt kortvariga.

  Där fick jag för att jag gillar högpresterande 2D-kort :-/

  Ska jag byta kort (som är AGP) bör jag även byta moderkort (till ett med PCIe) ... och därmed processor ... och minnen ... osv osv...

  Men det är väl iofs strax dags med nytt ändå, så det blir väl en tripp till Webhallen inom en snar framtid.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg