Vem i helvete vill ha gipsväggar?

Sådärja. Flytt och det mesta av uppackning avklarat. Kvar är bara småpillet, och lite montering av grejer på väggen, typ TV och högtalare. Baggis.

Eller det var vad jag trodde - både arkitekten och hyresvärden har skrutit med den fantastiska väggskivan som sitter här: Cetris - en cementspånskiva som går att skruva direkt i, utan att behöva vare sig plugg eller expander.

Nu visade det sig rätt snart att den fabulösa skivan bara satt på ytterväggarna. Innerväggarna är av hederlig gammal gipsskiva, antagligen på plåtreglar (och i värsta fall cc120 ... har inte lyckats utröna det än). Och det råkar vara just innerväggarna jag behöver montera grejer på.

För dig som hittills lyckats undgå detta mänsklighetens gissel kan jag sammanfatta det såhär: I gipsskiva kan man hänga upp en liten tavla. Kanske en liten vägglampa. Nåt tyngre än så: Glöm.

Denna upptäckt väckte en kaskad av obehagliga minnen. Hur många gånger i livet har man stått och svurit över dessa satans gipsskivor. Hur många gånger har man hört skräckhistorier om gapande hål i väggen och hyllor som ramlat ner i skallen på folk.

Ändå bygger man gipsväggar. Vilket har sina skäl. Det är billigt och det är lättbyggt (skära och knäcka istället för att såga). De är också säkrare mot brand och beständigare mot variationer i luftfuktigheten än vad träväggar är. Men de är helt jävla värdelösa att skruva fast nånting i. Då blir de till pulver.

Så nu står grejerna på golvet, i väntan på briljanta idéer. Expander trasar bara sönder skivan. Köpa högtalarstativ, TV-möbel och diverse benställningar skulle kännas som rejäla nederlag. Det bästa vore att riva ner gipset och montera plyfa-skiva under. Men det blir tokdyrt, och det är dessutom en hyreslägenhet.

Gipsväggsjävel.EDIT 2010: Såhär löste det sig till slut: Jag köpte gipsankare på Clasan. De bär inte jättemycket styck, men de trasar iallafall inte sönder skivan. Så tricket är att använda många. Då sitter det. Förhoppningsvis.


Kommentarer

 1. Gipsväggar borde förbjudas. Punkt. Det finns inget argument för gipsskivor som håller när man ställer det emot livskvaliteten hos de boende.

  SvaraRadera
 2. Det går alldeles utmärkt att montera i gipsväggar. Använd expander eller den underbara uppfinningen "driva"...
  http://www.netonnet.se/index.asp?sid=1004226

  SvaraRadera
 3. Gips ska man ha när man brutit några ben i kroppen. Eller när man vill täppa till truten på någon. Gipsväggar, nä, jag är skeptisk, som Stefan Sauk sa.

  SvaraRadera
 4. Hade gipsskivor i förra lägenheten. Jag hade ångest när jag hängde upp saker och dessutom var det sjukt lyhört. Det var ett helt nybyggt hus där de dessutom kommit på den briljanta idén att ha eluttagen för taklamporna en liten bit ner på väggen och jag fick stå och våldsborra med slagborr i taket för att få upp lampkrokar. Hus byggs inte rekorderligt som förr i tiden...

  SvaraRadera
 5. Ja, jävla gipsväggsjävlar!!!!!!!

  SvaraRadera
 6. Men asså, sedan när slutade Molly gipsankare att fungera?! De finns ju i flera olika dimensioner dessutom.

  Du kan väl hänga det mesta i en gipsvägg bara du ser till att använda rätt material/verktyg/tillvägagångssätt etc. - eller? I värsta fall kanske du kan använda expanders för takkrokar. De har STORA vingar som verkligen breder ut sig och fördelar belastningen . . .

  SvaraRadera
 7. Låter som ett underbart skällsord. Tänker börja använda det. "Ge fan i mig, din jävla gipsvägg!"

  SvaraRadera
 8. Dra upp några kvadratmeter limträ (skiva) eller något annat snyggt så blir det lite ovanligt och skiten håller (enklare att förankra en skiva än en tv) Dessutom borde man kunna använda sig utav reglar och därmed få ut skivan ngr cm från väggen och således gömma sladdar bakom.
  Lycka till och död åt uppfinnaren av gipsskivor!

  SvaraRadera
 9. fast gipsväggar är satbra om man vill lyssna på xina grannar... Mmmmm det är förspel det!!!

  SvaraRadera
 10. Apropå byggarnas förkärlek för gipsskivor; En sak som jag undrar över är varför i h-vete man inte skulle vilja ha isolering i innerväggarna i lägenheten? Ok, man behöver inte isolera mot kyla men ljudet då? Som när man har syrran på besök i rummet bredvid och känner för att vänslas lite med frugan... Ingen hit vill jag lova.

  SvaraRadera
 11. Du har tre alternativ:
  Montera reglar på väggen. Välj något trevlgit träslag eller måla så att den passar in så bra som möjligt. Fäst den med molly-plugg var 50:e cm. Den kan du fästa TV'n i utan problem.

  Det andra alternativet är att skaffa en plywood eller osb-skiva på 6-8mm. Fäst den på väggen med molly-plugg med 1m avstånd. Måla, tapetsera eller klä in i tyg. Håller också TV'n utan problem.

  Det sista alternativet, jobbigast men också snyggast:
  Såga upp ett avlångt hål i väggen, för in en regel bakom gips-skivan, skruva fast den på plats. Laga hålet i gips-skivan, måla om.
  Jobbigaste metoden, minsta hållbarhet, men osynligt efteråt.

  SvaraRadera
 12. Tjosan, nu har jag läst din blogg i säkert ett år, och måste verkligen säga att den har en speciell plats i mitt hjärta! Har blivit smått beroende, och är inne och kollar minst tio gånger om dagen ifall du har uppdaterat den, haha!

  För att hedra dig lite, slängde jag ihop ett mindre inlägg till din ära, ta dig gärna en titt:

  "http://theaudioinjectedsoul.blogspot.com"

  SvaraRadera
 13. Adam: Man tackar ödmjukast!

  Namnet på din blogg hintar om att du gillar Mnemic? Ett av mina favoritband! :P

  SvaraRadera
 14. Här har du.
  http://www.antigravitytechnology.net/

  SvaraRadera
 15. Anders: Jomenvisst, dom är ju alldeles för underbara! Har kört fast totalt på Dreamstate Emergency just nu, älskar det melodiska partiet med dubbeltramp och massa stämmor, helt oslagbart! :D

  SvaraRadera
 16. Vad säger du, Anders...? Dessa hemmafixares underbaratips här ovan...Go gôbbe från götet och Lindberg. Sluta använd ord som BORDE och VÄL, om ni inte VET hur man skall göra...
  /Harry

  SvaraRadera
 17. hatar också gipsväggar!

  SvaraRadera
 18. Liten besserwisserkommentar bara: cc120 om du menar själva skivan, dock brukar man ange regelavståndet som ju blir hälften eftersom det alltid sitter en regel mitt i skivan också.
  :-)

  SvaraRadera
 19. När man bygger en (vanlig) vägg är det 60cc. för er som inte vet vad det innebär så är det 60cm mellan reglarnas centrum. Därav namnet cc = centrum centrum...

  Vad gäller gips så tycker jag alla borde skruva en osb eller ply skiva först med gips utanpå, men det är en kostnadsfråga, som mycket annat.

  SvaraRadera
 20. Alltid kul när det ploppar upp nya kommentarer på ett urgammalt inlägg! :-)

  Tomas och Anonym: Jorå, jag vet att cc60 är standard. Men eftersom jag sökte en regel i mitten och inte fann någon - vare sig med knacka&lyssna eller med borrmaskinen - så misstänkte jag att man byggt väggen med det snåla (men faktiskt förekommande) cc120. Det var alltså regelavståndet och inte skivan jag menade.

  Nu ska jag uppdatera inlägget med hur det löste sig till slut :-)

  SvaraRadera
 21. Sitter och googlar på "laga hål gipsvägg" och hamnade här, i detta inferno av gipsväggshatare som jag sällat mig till. Underbart! Förra ägaren har isolerat insidan på hela vårt sekelskifteshus med gips. Det är gips överallt. Och är man av en mer temperamentsfull sort som gärna slår näven i väggen när man blir arg betyder gipsvägg - hål. Eller rör för mkt på sängen fram och tillbaka så att kontakten i gipsväggen bakom sängen trycks in i vägen. Eller råkar trampa på gardinen som sitter fast i gardinstången som är skruvad i gipsväggen. HÅL!!

  /Tove/

  SvaraRadera
 22. Victoriaviktoria2011-01-02 16:32

  Dagens i-landsproblem.

  Flytta då. Är det en hyreslägenhet är det ju bara att byta mot något bättre, en betongcistern i skogen kanske, så kan du montera allsköns skit på innerväggarna bäst du vill.

  SvaraRadera
 23. Visst, sätt en OSB eller spånskiva du, så sitter jag här och skrattar när du får cancer av all Formaldehyd

  SvaraRadera
 24. Du skrattar åt människor som får cancer? Ok, då vet vi det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg