Frifräsarna om homovigslar


Tidningen Dagen frågade häromsistens några frikyrkohöjdare angående homovigslar. Deras svar är anmärkningsvärda, om än alldeles väntade:

"- man ska inte viga homosexuella", "Är det så att staten tvingar oss att viga avsäger vi oss vigselrätten" /Kristina Frisk, överstelöjtnant i Frälsningsarmén

"Samtidigt så tydliggör vi som samfund hållningen att vi inte ska viga homosexuella." /Anders Bengtsson, missionsföreståndare Svenska alliansmissionen

"Fram till dess [beslut i kyrkostyrelsen, 20-21 november] har vi i Missionskyrkan sagt att vi inte ska viga par av samma kön." /Olle Alkholm, kyrkosekreterare i Svenska missionskyrkan

"vårt konsensus är att vi inte viger homosexuella" /Ulf Ekman, Trosrörelsen

"Samfundet har tagit ett beslut om församlingsordning, och i det står det att vigsel ska äga rum mellan man och kvinna." /Knut-Bertil Nyström, Evangeliska frikyrkan

"det beslut som generalkonferensen har tagit är att metodistpastorer inte får viga par av samma kön" /Elisabeth Englund, ordförande i Metodistkyrkan

"Vi har skrivit ihop oss i vigselnämnden så att det uttryckligen står att en vigsel i pingst sker mellan man och kvinna." /Pelle Hörnmark, föreståndare Pingst FFS"Ni ovan citerade och era undersåtar är en sorglig samling bakåtsträvande skitstövlar." /Anders, bloggare på Vem i helvete ... ?!

Kommentarer

 1. du har rätt. religiösa idioter

  SvaraRadera
 2. Man blir fan mörkrädd.

  SvaraRadera
 3. Fler borde göra som Frälsningsarmén: Avsäga sig vigselrätten.

  SvaraRadera
 4. En sak som jag tycker är lite lustig är att de inte har några som helst problem att viga icke-kristna människor. Det är alltså okej att viga människor som nästan pissar på deras religion men inte homosexuella som kanske tom är troende. Intressant, jätteintressant. Idiotism är visst intressant.

  SvaraRadera
 5. Återigen ett intressant ämne! Om det bara var upp till mig att bestämma så skulle homosexuella definitivt få vigas i kyrkan. Men faktum är ju att många aktiva inom kyrkan inte tycker att det är det minsta okej med homovigslar. Och jag har lite svårt att förstå varför man skulle vilja gifta sig inom ramen för en institution där så många tar avstånd ifrån ens giftermål. Men det i sin tur beror antagligen till stor del på att jag inte är särskilt kristen själv. Man kan också fundera över vad de människor som byggde alla våra kyrkor skulle tycka. De skulle ju knappast ge klartecken. Och det tycker jag har viss betydelse. Frågan är inte okomplicerad.
  /Marcus

  SvaraRadera
 6. Optimisten i mig ser detta som ytterligare ett steg mot dessa institutioners slutgiltiga irrelevans. Pessimisten är inte fullt lika hoppfull.

  SvaraRadera
 7. Lite besviken på Frälsningsarme'n är jag allt.

  SvaraRadera
 8. Kan inte någon kolla upp vad lagboken säger om detta? Det ska väl vara förbjudet att diskriminera på grund av sexuelläggning?

  Bor i Jönköping och jag kan ju erkänna att det var en av de mer obekväma fikarasterna på jobbet då detta ämne avhandlades :)

  SvaraRadera
 9. Jag håller med om att det är bakåtsträvande idioter som lallar runt i sin egen lilla fantasivärld, det där. Men det visste vi redan - de är ju religiösa :)

  Däremot tycker jag att det ska stå religiösa samfund fritt att neka att viga folk på precis vilken grund de vill. Det är deras religion. Om de vill bestämma att exempelvis homosexuella, vänsterhänta och mörkhåriga är syndiga och därför inte vill viga dem, så tycker jag det ska stå dem fritt. Varför någon som utsätts för denna diskriminering skulle vilja fortsätta tillhöra trossamfundet ifråga och fortfarande vilja bli vigd där är bortom mitt förstånd (å andra sidan är det redan bortom mitt förstånd varför någon är troende till att börja med). Det finns ju andra alternativ.

  Nej, låt dem stolla sig bäst de vill. Men låt dem inte få några särskilda privilegier gentemot alla andra stollar som finns.

  Jag tycker att man ska införa civiläktenskap och helt avskaffa vigselrätten och äktenskapsbalken. Lagstifta ett dispositivt standardramverk för ett äktenskap, och låt folk själva utforma villkoren för ett äktenskap i egna avtal. Sen kan man följa upp sina äktenskapsavtal med någon religiös ceremoni om man nu vill det (och tillåts av företrädarna för religionen ifråga).

  SvaraRadera
 10. håller med Danni,
  låt dem viga vilka de vill.

  Kristendomen är emot homosexualitet så varför homosexuella vill gifta sig kristet förstår jag inte

  SvaraRadera
 11. Detta är väl samma idioter som än idag försöker förbjuda kvinnliga präster...

  De måste ha missat ett och annat i Bibeln. Tex: Fördömen icke på det att du icke själv ska bli dömd :/ Men så är det med fördomsfulla människor, uppfyllda av sin egen "präktighet". Fattar inte vad det är som är så "hemskt" med att människor älskar varann. Det kan väl inte vara så att de som är som mest fördömande också är de som är räddast...?

  SvaraRadera
 12. Word is bond! bakåtsträvande trångsynta skitstövlar!

  SvaraRadera
 13. Mmmm.... det var roligare när den här bloggen inte bara handlade om kristna.

  SvaraRadera
 14. +1 @danni m.fl.
  en förening ska få ha vilka stadgar den vill för sina medlemmar så länge det är valfritt att gå med/gå ur.

  SvaraRadera
 15. Som kristen blir jag grymt besviken, har ni glömt kärleksbudet? För böveln..

  SvaraRadera
 16. Och emot bigami är de trångsynta skitstövlarna också. Jag vill leva i tresamhet med mina två kvinnor, men vi kan varken bli vigda tillsammans eller få ett reistrerat partnerskap. Och vilka attityder jag möter sedan. Fy faaan för dessa fördomsfulla bakåtsträvare - och det gäller ju inte bara Svenska Kyrkan!

  SvaraRadera
 17. Håller med Danni et.al.

  Om det fanns en grupp människor hade lagligt rätt att göra två människor till ett äkta par, men denna grupp bestämt sig för att jag i form av, vad vet jag, norrbottning över 1.90 lång som gillar David Bowie, inte skulle få tillgång till den här tjänsten skulle jag säga "jahapp" och sen ringa... borgmästar'n eller vem det nu är som utför borgerliga vigslar. Varför kämpar homo- och bisexuella så? Jag vill inte vara med i en klubb som i sina stadgar säger att jag inte får vara med.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg