18 december 2009

Tillverkare: Sug min GREJ!! (art.nr. 123-45)

Ibland faller det sig så att man behöver en väldigt specifik pryl av något slag. Man hittar den inte i butik, så man googlar runt efter prylen och hittar till slut nån firma som tillverkar just sådana.

Nu har man sällan eller aldrig för avsikt att starta en business som bygger tjottamojänger som inkluderar den specifika prylen, så man har inte tänkt köpa fjorton pallar av den. Utan man kanske behöver en eller två stycken. Eller fem.

Om tillverkaren har en länk på hemsidan som heter "Återförsäljare" så är den antingen: 1. "Under uppbyggnad", 2. visar "Database Error: 1103 SQLSTATE: 42000 Message: Incorrect table name" eller: 3. innehåller en länk till ett källarföretag i Vittangi som har stängt på grund av ljumskbråck.

Följaktligen mailar man tillverkaren och frågar lite försynt: "Hej, jag vill hemskt gärna köpa den fantastiska grejen ni tillverkar, art.nr 123-45. Var kan jag göra det? Gärna i Stockholmstrakten, eller via postorder. Mvh, osv..."

Efter 14 dagar och lite tur får man svaret: "Kolla hos Clas Ohlson", varpå man ägnar en stund åt att kväva reflexen att maila svaret: "MEN FATTAR DU INTE ATT DET VAR DET FÖRSTA JAG GJORDE DIN FÖRBANNADE RÖVSVAMPODLING".

Därefter svarar man "Hej igen, och tack för det snabba svaret. Tyvärr har inte Clas Ohlson den här grejen, och inte heller någon annan handlare jag lyckats hitta inom farbart avstånd. Av denna anledning tänkte jag att det var säkrast att fråga direkt hos källan, dvs er. Har du något annat tips var jag skulle kunna hitta den?"

Efter ytterligare 14 dagar utan svar mailar man samma fråga igen, nu med tillägget "Mitt förra mail råkade nog komma bort i cyberspace ..." längst upp. Sedan får man ett mailsvar på en rad: "Kröhnings AB tel 123-45 67 89"

Efter några påringningar har man så fått tag på Janne hos Kröhnings (som är den som har koll på grejerna i 123-serien), och han säger att:
-Japp, den har vi!
-Åh är det sant?
-Javisst!
-Toppen. Och då ingår sprintfästet?
-Nä, inget sprintfäste vettu, den här har fjäderbygel!
-Jaha ... fjäderbygel... alltså den som Clas Ohlson säljer?
-Ja det stämmer nog det ja!
-Men nu letar jag som sagt den med sprintfäste, art.nr 123-45. Kan du ta hem den isåfall?
-Nej. Vi för inte den. Men du, kolla med tillverkaren ...

*facepalm*

2 comments:

12 december 2009

Morgontanke

Om man klickar lite snett och råkar göra en genväg till Papperskorgen, som man sedan slänger i Papperskorgen - blir den ledsen då?

9 comments:

11 december 2009

"Vem i helvete" böjer sig för majoriteten!

Språkpolispoliser, alltså folk som har som kall att hitta och tillrättavisa oss språkpoliser (som har som kall att hitta och tillrättavisa felskrivningar och felsägningar) brukar säga att "-Det finns inget rätt eller fel i språket! Det är under ständig utveckling! Majoriteten råder!".

Så dagen till ära tänkte jag blidka språkpolispoliserna och presentera en liten lista på ord som - enligt majoritetsprincipen ovan - borde ligga nära gränsen för att vara helt rätt ... eller fel ... eller ... äsch! Håll till godo:


andvända
asseptera
asterix (*)
avakado
avgasningsrör
bronsch (metallen)
busshållsplats
dektektiv
dilerium
expresso
fallmskärm
följdaktligen
förrigår
gaberob
halelulia
hjortronsalt
ijengklien
instutition
interjuva
Kalli Anka
karijåki
kompabilitet
korrigerad plåt

lasang
legimitation
marängsvisch
Mitshubitshi
nånstansch
ordengklit
parambol
pogram
premunera
psykadelisk
ressigör
ruschelkana
sevärdigheter
situationstecken
skorpinjon
snitsel (mat)
Sveitsch
tarrik
tjickla
triologi
vietnamn
åtminstånde
övertrakassera (konto)

EDIT: Kompletterar med några sköna läsarbidrag: imon/imån, ingentingen, pockon (popcorn), Egyptsien, transferfett, onsynlig, ajtomatisk, bytade, dyxlexiker/dyslektriker, insektsnyckel, kepchup ...

Av ovanstående tycker jag att "hjortronsalt" är bland de festligare. Inte bara för att det glidit från fauna till flora, utan också för att originalordet, hjorthornssalt, är så härligt ålderdomligt och ligger lika skönt i munnen som en näve småspik. Får man i enkelhetens namn föreslå en uppdatering till t ex "ammoniumsalt" som handelsnamn?

Nåväl. Så här ligger det i alla fall till. Bara att lapa i sig.

59 comments:

10 december 2009

Vem i helvete köper julklappar?

Julhandeln förväntas slå rekord i år igen. Folk stressar sönder sig i jakten på klapparna och maxar ur både konton och krediter.

Är det inte dags att stanna upp och fråga sig: Vad håller vi på med egentligen?

Barn ska såklart få julklappar. Inte tu tal om det. Där är glädjen stor och ångesten obefintlig. Men vuxna människor som byter obligatoriska gåvor med varandra är en rätt bisarr företeelse när man börjar fundera på det.

För vad är en gåva värd om den är obligatorisk och vi förväntar oss en i retur? Det vi gör är ju att byta grejer med varandra. Som grisen i säcken. Din osedda grej mot min osedda grej. Och för att inte riskera vara snålast tar vi i lite mer för varje gång. Precis som den andre.

Som att köpa sig någonting - för, säg, en tusenlapp - som man inte vet vad det är och som man inte är säker på att man vill ha. Den enda vi kan vara säkra på blir riktigt glad är handlaren.

Så för att vara lite konstruktiv ... varför inte köra nåt av det här istället:

  • Köp EN julklapp för ett överenskommet maxbelopp. Lägg dem i en hög och dra en på måfå. Eller spela ett roligt sällskapsspel om dem där kanske chansen finns att man får nån, ingen eller alla.

  • Gör julbordet till en knytbuffé där din julklapp till alla är den goda hemlagade vitlökssillen. 

  • Köp nåt till dig själv som du vill ha och behöver.

  • Ge bort en burk hemkokt lingonsylt, en dikt, en teckning, en sång, en myskväll, ett träd i regnskogen ...

  • ... eller skit i julklapparna mellan vuxna helt och hållet, och gläds åt barnens glädje över sina. Ät gott, umgås och ha det skönt.


19 comments:

9 december 2009

Hej bloggjävel ...

... du ligger som ett ouppdaterat svart hål och pockar på uppmärksamhet. För varje dag lite mer. För varje dag med ribban lite högre för vad som är ett välskrivet inlägg att bryta tystnaden med ...

Därför gör jag tvärtom. Lägger ribban platt på marken och skriver precis vad skit som faller mig in:


- Det ryktas för närvarande att Tiger Woods är uppe i tvåsiffrigt på vänsterkanten. 11st för att vara exakt. Hörde ni ordvitsen om att han ska byta namn - från Tiger till Cheetah?

Och apropå det - varför står ordvitsar så lågt i rang? Går det överhuvudtaget att klämma av en ordvits utan att dra ner ett buande och haranger där namnet Arne Hegerfors figurerar? Längst upp har vi creddig populärkulturreferenshumor, sen igenkännande situationskomik, sen nåt annat, sen dratta-på-arslet, sen humorsidan i Året Runt, och först därefter ordvitsen. Jag röstar helt klart för en revival. Visste ni förresten att ordvitsen har ett finare namn, nämligen paronomasi. Undrar om Arne har koll på det.


- Jag är en riktig godisråtta. Och då menar jag godis - inte desserter, kaffebröd, snacks och sånt - utan snask. Och då helst plocka-själv-varianten. Är det fler än jag som är sjukt trött på Karamellkungens och Godisprinsens sortiment? Eftersom dessa har 99,99% av marknaden så är det samma gamla grejer var fan man än traskar in någonstans. Är folk verkligen så konservativa och rädda för förändring? Skäms.


- Slutligen: Har ni kollat på årets julkalender i SVT? Helt okej tycker jag. Men vad i hela världen är det för varelse som pratar på rim under vinjetten?! Det låter som en korsning mellan Åsa Domeij och en trädgårdstomte! Jag får kalla kårar! :-|


Så.
13 comments: