Anders och "Vem i helvete" - en varudeklaration

Med anledning av en kommentarstråd häromsistens, där inriktningen på Vem i helvete ifrågasattes, så tog jag mig en liten funderare.

Att jag får blogga om vad och hur jag vill på min egen blogg är ju självklart - så vad skulle kunna vara problemet, tänkte jag. Det jag kunde komma på var att det saknas en slags sammanfattning av mig och bloggen. Visst, man kan läsa igenom samtliga blogginlägg och få bilden klar för sig. Men det är ju rätt mycket begärt av en ny läsare. Det kanske vore en god gärning att göra det lite enklare för folk. Tänkt & gjort. Här är mitt försök till en varudeklaration:

Om bloggen
Inläggen på Vem i helvete är en blandning av fakta och åsikter. När jag säger saker som "ca åtta miljoner människor i världen är mormoner" så är det fakta, och när jag säger "det är korkat som fan" så är det min åsikt. Faktauppgifter gör jag mitt bästa för att ta reda på så noggrant som möjligt, och det står var och en fritt att kontrollera dem. Jag debatterar i kommentarsfältet gärna både fakta, åsikt och den logik och tolkningsprocess som lett mig från det första till det senare. Om din kommentar endast är "Du är dum i huvudet" är den lite svår att bemöta på ett rationellt sätt, så risken är stor att jag låter bli.

Vem i helvete är ingen försiktig blogg, vilket man också kan ana av namnet. Det kan bli tillspetsat och yvigt ibland. Cynismen är lite uppskruvad. Dräporna kanske lite vässade. Det finns bloggar som skriver kunnigare, utförligare och ödmjukare om många av de ämnen jag berör här. Tyvärr försvinner de ofta lättare i vår bloggbrusiga och snuttifierade samtid än vad denna blogg gör. I och med det så är den här bloggen visserligen både en del av lösningen och problemet - men förhoppningen är att någons intresse väcks att läsa och lära sig mer och utförligare om ett ämne.

Ibland skriver jag rent trams, som att Birgit Friggebo gav namn åt friggeboden för att hon satt i en redskapsbod och skämdes efter en fadäs i Rinkeby. Vid såna inlägg har jag antagligen suttit och fnissat och tyckt jag är rätt skojig (och även där får du såklart ha motsatt åsikt). Men trams som Friggeboinlägget försöker också att lite grand visa på det fenomen man kallar "faktoid", dvs nåt som låter som fakta men inte är det.


Om Anders
Även om bloggen inte har någon uttalad inriktning, mer än betraktelser av samtiden, så blir den såklart färgad av de ämnen som intresserar och berör mig. Och jag har ett intresse för kunskap, vetenskap, politik, ideologier, debatt, trender, språk, kommunikation, sociala mekanismer, marknadsföring (med tillhörande skitsnack), bedrägligheter, fanatism, vidskeplighet, humor och trams ... har jag glömt nåt?

Min (medfödda?) nyfikenhet över hur världen fungerar ledde in mig på det vi kallar vetenskap - dvs mänsklighetens fascinerande arbete med att undersöka, betrakta, beräkna, granska och testa upptäckter, idéer, påståenden och hypoteser för att skaffa nya kunskaper om vår tillvaro.

Lite senare i livet blev jag till min stora förvåning varse att det fanns folk som menade att just deras idéer och påståenden inte behövde utsättas för sådan test och granskning. Utan att det var sant bara för att de sa att det var sant. Det förbryllade mig. Ungefär i samma veva gick det upp för mig att religioner var precis sådana idéer och påståenden.

Jag kände mig, då, rätt så ensam i mitt grubbleri. Folk runtomkring bad till gud, gick till homeopater, agerade utifrån tidningshoroskop och besökte djurtelepatiker. Jag såg att politiker i ledande ställning baserade sina åsikter och beslut på tro och skrifter från bronsåldern. Trossamfund visade sig vara rika maktfaktorer. New Age- och ockultfolket tjänade stora pengar på folks ohälsa, sökande och hopp, höll mässor, seanser, sålde kristaller och mirakelolja. Det gjorde mig förbryllad och frustrerad. Hur kunde helt ogrundade påståenden få ha sånt inflytande över samhälle och individ? Varför reagerade ingen? Eller var det nån som gjorde det?

Många år senare, faktiskt i och med internets intåg i var mans hem, upptäckte jag att det var många fler som hade grubblat och frustrerats. Vissa hade till och med startat organisationer och föreningar. De var visserligen få, små och marginella. Men de fanns.

Det här fick mig att inse att det inte gynnar någon om man bara sitter och håller käft. Jag startade en blogg.

Vem i helvete var född.


Kommentarer

 1. Tack!

  /Johnny

  SvaraRadera
 2. Helleluja å amen tack å satan i gatan tur att vissa är födda nyfikna!

  SvaraRadera
 3. Glenn Karlsson2010-02-19 18:05

  Jag har länge känt mig frustrerad över att folk inte ifrågasätter religion lite hårdare men tycker att det håller på att vända. Nästan ingen har ifrågasatt att vi valde att inte döpa vår son som föddes i höstas. Till och med "De gamla" i släkten hade bra förståelse (med några enstaka undantag) och när det gäller yngre personer är det väldigt populärt att ha ett kalas för barnet istället.

  Jag tror att religionen sakta men säkert är på väg bort ur samhället. Du gör ett bra jobb som hjälper till att bidra till det med dina välskrivna inlägg och argument.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte religionen försvinner, däremot kan den ta sig nya uttryck. Religion (och annan form av dyrkan) kommer finnas så länge människor har ett behov av det. Och jag kan nog tycka att det är skillnad på att ställa och spekulera över existentiella frågor å ena sidan och säga sig ha de sanna svaren å den andra. Vi kanske kan kalla det ena filosofi och det andra religion.

  SvaraRadera
 5. Hej Anders!

  Hittade din blogg igår via twitter, och har - faktiskt - läst igenom hela. Med flera gapflabb och mycket fniss. Och skickat vidare länkar till vissa inlägg till andra, bara för att de var så bra. Känner mig nästan lite avståndsförälskad i dig! (På det bra sättet, ingen stalkervarning). :)

  SvaraRadera
 6. Tack, intressant läsning även om jag följt dig länge.

  SvaraRadera
 7. Underbart inlägg! Fasg det var så långt att jag var tvungen att läsa två gånger, och andra gången insåg jag att jag missat hälften första gången jag läste (och ja, jag är ocertifierad långmeningsskrivare) :P
  Hoppas du får en underbar helg!

  SvaraRadera
 8. Jag gillar din blogg. Har läst den ett tag nu och håller med om mycket som du skriver.

  SvaraRadera
 9. Jag älskar din blogg! Den är bra, viktig, rolig och vass. Fortsätt i samma stil, tack. /Anna

  SvaraRadera
 10. "Min (medfödda?) nyfikenhet över hur världen fungerar ledde in mig på det vi kallar vetenskap - dvs mänsklighetens fascinerande arbete med att undersöka, betrakta, beräkna, granska och testa upptäckter, idéer, påståenden och hypoteser för att skaffa nya kunskaper om vår tillvaro.

  Lite senare i livet blev jag till min stora förvåning varse att det fanns folk som menade att just deras idéer och påståenden inte behövde utsättas för sådan test och granskning. Utan att det var sant bara för att de sa att det var sant. Det förbryllade mig. Ungefär i samma veva gick det upp för mig att religioner var precis sådana idéer och påståenden."

  Denna process gick jag och antagligen de flesta av dina regelbundna bloggläsare också igenom. Skönt att det finns såna människor trots att de är i minoritet.

  SvaraRadera
 11. ...får en känsla av att denna roliga blogg förr i tiden inte var som nu....(en plattityd! alla utvecklas på något vis), apropå ifrågasättandet som du nämner.

  Nuförtiden står här nästan precis exakt de grejerna som finns på diskussions-forumet för Vetenskap och Folkbildning, tråd efter tråd....nä, jag överdriver!...men jag tyckte det var lite kul när det var annorlunda än så, t ex när du skämtade om att Britney Spears skulle hälsa på, eller om diskriminering/kränkthet, "Vem i helvete vill bli skyltdiskriminerad?" fick mig att skratta sönder stoleländet, etc...

  Men layouten är himla snygg numera. Och jag förstår om du känner patos för folkbildning.

  mvh
  /Z

  SvaraRadera
 12. Du glömde dock att notera att även du har en tro / ideologi. Att döma av dina inlägg är du ateist. Kan vara värt för folk att veta när dom bedömer dina artiklar. Många artiklar är väldigt roliga, skönt att du finns. Synd att jag ännu inte hittat motsvarigheten hos fundamentalister av andra ideologier. Vore extremt roligt att hitta nåt liknande både hos Islam och Kristendomen. Du är rolig! Tack för dina bloggar!

  SvaraRadera
 13. Jag säger som många har sagt före mig:
  Om ateism är en tro så är flintskallig en frisyr, att inte samla frimärken en hobby.

  SvaraRadera
 14. Anders: Var tog inlägget om Torbjörn Sassersson vägen?
  Jag saknar både det och min kommentar där jag tex nämnde Garvarn och oyster.

  SvaraRadera
 15. En sjuhelvetes bra blogg du har. Ett rent nöje att följa! XD

  SvaraRadera
 16. precis anders. ateism, de kan knappast räknas som en tro, med tanke på att när man är ateist så tror man faktiskt på inget alls . själv är man agnostiker . försöker vara lite positiv och tro att det är nåt som styr och ställer i världen . jäklar, vilken bra blogg. mycket bättre än de andra fjortisbloggarna -.- du räknas numera som en utav mina idoler :)

  SvaraRadera
 17. Mannen!!!!
  Världen behöver fler människor som du!!!!!

  SvaraRadera
 18. Det enda trosamfunden som är vettiga för oss ateister är pastafari-samfundet och asatrosamfundet! :)

  SvaraRadera
 19. Hej Vem i Helvete.
  Jag är inte en bloggläsare av rang, DE (rätt va?)jag råkat skumma igenom har vid senare eftertanke varit rätt korkade och innehållslösa i sitt innehåll...Typ. Men efter att ha läst ditt DET-inlägg samt din press kommer jag nu faktiskt att ta mig tid att läsa den här bloggen. Efter en snabb titt i min mentala spegel så kan jag med viss förvåning konstatera att vi är rätt lika i vad som intresserar och retar oss.

  Ha´t bra

  SvaraRadera
 20. Josef Boberg2011-12-16 18:01

  "Även om bloggen inte har någon uttalad inriktning, mer än betraktelser
  av samtiden, så blir den såklart färgad av de ämnen som intresserar och
  berör mig. Och jag har ett intresse för kunskap, vetenskap, politik,
  ideologier, debatt, trender, språk, kommunikation, sociala mekanismer,
  marknadsföring (med tillhörande skitsnack), bedrägligheter, fanatism,
  vidskeplighet, humor och trams ..."


  Stämmer in rätt väl på mig också.

  SvaraRadera
 21. Skriv mer!!!
  Jag har precis landat här och när de gamla inläggen är lästa måste det till mängder mer. Så var så snäll och sätt fart.
  Tack förresten...

  SvaraRadera
 22. Hittade din blogg idag (!)... Tack!

  /E

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg