12 februari 2010

Dagens webbsnackis: T-banepoliserna

Om du mot förmodan skulle ha missat storyn:

Jesper Nilsson var på väg hem från jobbet i förrgår eftermiddag när han såg två civilklädda poliser ingripa mot ett par tonårskillar vid Hornstulls tunnelbanestation. Han plockade upp sin mobilkamera och knäppte tre bilder på poliserna.

Därefter uppträder polismännen mycket oprofessionellt. Jesper har då lyckats sätta igång video- och ljudinspelning på sin mobil. Poliserna menar inledningsvis att han gjort sig skyldig till ofredande, och påstår senare att han uppträder nervöst och är muntorr vilket skulle tyda på droganvändning. Man hotar därför att ta med honom därifrån för urinprov. Det senare sägs i en (i mitt tycke) väldigt sarkastisk ton - man får intrycket att polismannen inte själv tror på anklagelsen utan använder det för att pressa Jesper att radera materialet på mobilen.

När Jesper till slut raderar materialet inför poliserna får han gå. Han lyckas dock rädda det mesta ur mobilminnet när han kommer hem:För bilderna och hela storyn, läs Jespers blogg:
http://tuggarna.posterous.com/polisen-som-mitt-i-tunnelbanan-star

Mediarapportering:


27 kommentarer:

 1. Vad är Jesper Nilsson för jävla idiot och varför fotograferar han civilklädda poliser?

  SvaraRadera
 2. Genom att fotografera poliserna i sin tjänsteutövning och dessutom lägga ut det på nätet så att all kan identifera dem är ju ett brott mot pul, Om civil polis inte får jobba ostört så sätts rättsäkerheten ur spel. Vad är Jespers syfte med att fotografera dessa civilare ? att få uppmärksamhet för sin blogg ? Att själv leka polis, Det finns smartare sätt att granska polisens utövning om det nu var det han ville. Amatör säger jag om Jesper. Använd huvudet nästa gång och tänk till om du vill leka kalla fakta etc.

  SvaraRadera
 3. I andra stycket på hans blogg står att han har "länge arbetat politiskt med kollektivtrafiken och dessutom arbetar för en nättidskrift som flera gånger skrivit om traffikfrågor, kostnader och kontrollsystemet i tunnelbanan". Därför tog han upp kameran och fotade.

  Varför är han en idiot?

  SvaraRadera
 4. Precis, att Jesper fotar några civila poliser motiverar helt klart att de hotar med att plocka in honom för att vara pundare. Verkligen. Kollat videon?

  SvaraRadera
 5. Även om PUL skulle vara applicerbar nu (vilket inte heller är säkert) så går det inte att bryta mot PUL i fotograferingstillfället.

  Antingen får vi ha ett lagstöd mot att fotografera civilklädda poliser, informera allmänheten om denna lag, och beivra därefter.

  Eller så får vi acceptera att folk fotograferar på allmän plats, och inte hota med irreleventa och sarkastiska brottsanklagelser.

  Jesper kanske är en förfärlig människa, det vet jag ingenting om. Men det ändrar ju inte det faktum att polisen agerade och sa så som man gjorde. Det är där poängen ligger.

  SvaraRadera
 6. Vad har den här jävla kommunistidioten Jesper för agenda med att fota civila poliser i tunnelbanan. När vänsterpacket blir fotade av polisen vid "aktioner" blir det ett förbannat ylande på socialisterna. Tryck upp killen mot en vägg igen och skräm skiten ur han så han håller sig ur vägen i fortsättningen.

  SvaraRadera
 7. Att fotografera poliser i sig är en sak, Att störa dem i arbete genom att trycka upp en mobil kamera i ansiktet när de håller på med ett ingripande är en annan sak och det är inte okej, sen att poliserna gör fel genom hot är inte heller ok, men det fråntar inte att Jesper från början gör ett övertramp genom att störa polisens arbete, Känns som jesper bara vill ha uppmärksamhet, inte direkt seriös journalistik snarare en konstruerad sådan genom obstruktion.

  SvaraRadera
 8. Varför finns det så många lögnare inom poliskåren? Ingår det i utbildningen? Man kan inte ofreda en polis genom att fotografera honom eller henne. Möjligen störa dem i samband med ett ingripande, dock inte om dom står och trakasserar några ungdomar. För det var förmodligen det som de två nollorna gjorde.

  SvaraRadera
 9. Som mycket väl framgår av bilderna så befinner sig kameran inte i ansiktet på någon, utan en bra bit därifrån. Sen blev han enligt egen utsaga ropad dit av poliserna. Nån annan version har vi inte fått.

  (Anonym #1: Vad har Jesper Nilssons politiska inriktning och intelligensnivå med den här diskussionen att göra? Skärpning.)

  SvaraRadera
 10. synd att han inte fick ordentligt med stryk. vilken idiot..

  SvaraRadera
 11. Med tanke på att fotografierna är i helfigur så har han knappast "tryckt upp kameran i ansiktet", eller hur? Han avsikter är irrelevanta, poliser får inte utöva utpressning på det här sättet, punkt.

  SvaraRadera
 12. Att störa poliser, civila eller inte, när dessa gör det som är förutsättningen för att en demokrati skall kunna fungera, är så rätt igenom tvärkorkat att han borde genomgå psykundersökning.
  Att han dessutom jobbar som journalist och inte vet bättre, gör saket etter värre! 5 år!

  SvaraRadera
 13. Som sagt ovan: Antingen får vi ha ett lagstöd mot att fotografera civilklädda poliser, informera allmänheten om denna lag, och beivra därefter.

  Eller så får vi acceptera att folk fotograferar på allmän plats, och inte hota med irreleventa och sarkastiska brottsanklagelser.

  För det är lag och rätt som är förutsättningen för en demokrati.

  SvaraRadera
 14. Han visste ju inte att de var poliser innan han fotograferade utan det var först efteråt den informationen tillkom honom. Visserligen bör han ha antagit det innan fotografierna togs, då brottslingar sällan ger sig på folk på offentliga platser, men det kunde lika gärna ha varit vem som helst, så det är ingen idé att gnälla på honom för att han går runt och stör rättsliga ingripanden.

  Däremot så anser jag att när han fick reda på deras yrke - vilket han inte fick förrän andra resenärer började ställa frågor - så skulle han vara medgörlig. Det är dock fortfarande tydligt att - given den information vi delgivits - poliserna agerar felaktigt.

  Sedan går det att diskutera huruvida sanningshalten i hans text är hög eller ej men jag tror inte att någon skulle lägga ner så mycket tid och pengar på att tillstyrka en lögn.

  SvaraRadera
 15. Anonym: de kontrollerade att några 14åringar hade betalat sin T-baneavgift, inget som har nått med polisers uppgift att göra.

  Och Jesper skulle publicerat bilderna i sin nättidning, som enligt honom skulle undgått PUL.

  Att han sedan gör dethär att lägga ut bilderna beror väll på att han ansett sig blivit illa behandlad och valt en personligare hämnd.

  SvaraRadera
 16. Bäst vore om de spöade upp honom från första början. Jävla plankare/parasit som inte gör rätt för sig och dessutom ser till att bända på lagen för att komma undan. Personen i fråga anser att plankning i tunnelbanan är ok och bloggar om det, syftet med att ta bilderna var att kunna lägga ut de på sin blogg för att hjälpa andra plankare. Klart att poliserna måste vara lite okonventionella mot okonventionella personer. STRYK SKA DOM HA!

  SvaraRadera
 17. Anonym 20.33: Ledsen att behöva upplysa dig om det här, men spöstraffet avskaffades 1855. Vi ska nog vara rädda om det beslutet.

  SvaraRadera
 18. Stackars poliser, kan inte varit lätt i skolan för dom. Lite roligare nu när de kan hota och misshandla folk lite när de har lust. Man det kan fortfarande inte vara kul att ha en IQ på 30.

  SvaraRadera
 19. Herrejävlar, vad är det som pågår i Sverige egentligen? Sen när blev det förbjudet att fotografera på allmän plats? Och sen för att inte glömma polisernas uttalanden som man hör på videon! Antingen är väll för fan människan misstänkt för drogbrott eller inte, kan väll inte hålla på och bedriva utpressning mot civilpersoner som har utgjort ett irriationsmoment i deras arbete?! Nä, nån måtta får det allt vara.

  Och ja, Anders 20.45, håller med dig fullständigt!

  SvaraRadera
 20. Haha fan vad många anonyma poliser som kommenterat den här bloggen!

  SvaraRadera
 21. Dumjävlarna till poliser fattar inte ens att en polisanmälan om brott mot PUL bara gör att bilderna sprids mer effektivt då de ingår i en förundersökning som blir offentlig handling då åtal väcks alternativt att förundersökningen läggs ner. Vilket den med största sannolikhet kommer att göra då bilderna är publicerade på en blogg (med ansvarig utgivare) i journalistiskt syfte, dvs PUL går ej att applicera över huvud taget.

  SvaraRadera
 22. Polisernas agerande påminner mig om Gestapo, Pinochets gorillor och Sedlighetspolisen i Iran.
  De bör avskedas! Uppenbart ägnar de sig åt trakasserie, lögn, rättsövergrepp och förstör bevis.
  Polisers jobb ska granskas i synnerhet. Vi lever i en demokrati och ska så förbli.
  Om det sedan finns krimminella som hotar polisens rättutövning så ska de dömas i domstol. Så gör man i en demokrati.
  Sverige har inte råd med sådana poliser i kåren. Avskeda de!
  Andres

  SvaraRadera
 23. "synd att han inte fick ordentligt med stryk"
  "jävla kommunistidioten" "vänsterpacket" "Tryck upp killen mot en vägg igen och skräm skiten ur han så han håller sig ur vägen i fortsättningen"

  Låter som bassebolligan är ute och härjar. Kanske var den fällde polisen som ägnade sig åt sodomi och förgrep sig på småbarn deras chef. Det låter så. De kanske ville nåt med dessa minderåriga? Vem vet, varför blev de då så arga? Blev de tagna på bar gärning?
  Jag bara undrar?
  Andres

  SvaraRadera
 24. Go Jesper! Kul att någon ibland har bevis på precis hur fascistoid vår poliskår är. Kanske, kanske kan det i förlängningen leda till någon form av förändring hos polisen.

  SvaraRadera
 25. "Fascistoid" är ett väldigt starkt ord. Att ta till det i sådana här sammanhang förringar begreppet för sammanhang då det verkligen är tillämpligt.

  Jag tycker också det är orättvist att ge sig på hela kåren på grund rötäggen. Vi måste behålla grundsynen på att vår ordningsmakt handlar schysst, etiskt, professionellt och lagligt. Och att vi, allmänheten och kåren, står på samma sida i ambitionen att sålla bort sådana rötägg.

  SvaraRadera
 26. Sådant här och "apejävlar"-incidenten får än faktiskt att undra lite om svensk polis.

  SvaraRadera
 27. Namn och adress till dom som frikände snutarna !

  SvaraRadera