Religion och (o)moral?

Man hör ofta från religiöst håll att ju mer troende ett samhälle är desto mer moraliska tenderar man att vara. Hur är det med den saken egentligen?


(Via Humanistbloggen)


EDIT 23/02: På liknande tema: En tabell över religiositet i USA:s stater ställd mot annan statistik som mord, stöld mm. (Klicka för större vy. Källor till siffrorna i underkant av bilden):


Kommentarer

 1. Ska man dra slutsatsen av den där tabellen (förutsatt att de flesta värden är angivna i procent) att om ca 50% är religiösa i en amerikansk stat så blir allt mycket bättre där?

  SvaraRadera
 2. Nu är jag ingen expert på statistik, men den slutsatsen kan man nog inte dra utifrån denna tabell (framförallt eftersom du inte har stater med lägre religiositet att jämföra med).

  Det man kan säga, utifrån övre vänstra hörnet, är väl att mindre pengar, lägre iq, högre mord- och stöldsiffror korrelerar med högre grad av religiositet. Och vice versa - efter vad det verkar i nedre vänstra hörnet.

  Intressant också att generositeten är tämligen jämnt fördelad över både fattigdoms- och religiositetsspannet.

  SvaraRadera
 3. Spännande statistik, visserligen är statistik den värsta formen av lögn, men ändå kul med någon form av sammanställning över sånt här. Man hör ju väldigt ofta om att moral och religiositet går hand i hand. Spännande också att både skilsmässor och generositet är så jämnt fördelat över alla stater.

  Även om jag gissar att den höga mordfrekvensen i religiösa stater har mer att göra med fattigdom och lågt IQ, men det kanske är därför de blir religiösa? Stackars Mississippi som samlat de mest religiösa, dummaste och fattigaste människorna. Intressant också att de har (relativt "grannstaterna" i diagrammet) låga mord- och stöld-frekvenser.

  SvaraRadera
 4. Skulle bara vilja påpeka att förekomsten av "en moral" inte är detsamma som förekomsten av "god moral" eller "en allmängiltig moral". De flesta religiösa människor säger sig nog omfattas av en till religionen kopplad moralkodex, men den behöver nödvändigtvis inte omfatta alla människor och den behöver heller inte vara detsamma som vanligt folkvett eller något annat vi vanligtvis kallar gott. Så.

  SvaraRadera
 5. Hej! Videon har försvunnit. It's gone!

  SvaraRadera
 6. Mattias: Tack! Lade in en annan länk till samma klipp. Hoppas detta får vara kvar längre.

  SvaraRadera
 7. http://www.morganquitno.com/edrank.htm
  Kolla Washington, mm mm.

  Selektiv perception. Mao man ser det man vill se. Realister fattar att det är slumpen som den viktigaste faktorn i det hela.

  Angående IQ: Så verkar i mina ögon människor med högt IQ väldigt osmarta, för att vara smarta.

  SvaraRadera
 8. Josef: Jag är inte helt klar över vad du menar. Skulle du vilja utveckla lite?

  SvaraRadera
 9. Som Linus säger.. Fattigdom kan mycket väl vara orsak till både kriminalitet och religion, utan att det finns ngt direkt samband mellan effekterna.

  Statistikmissbruk är lika illa oavsett hur det används :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg