24 februari 2010

Vem i helvete är Allison DuBois?

En kär vän påminde mig i lördags att den amerikanska tv-serien Medium med Patricia Arquette i huvudrollen är baserad på verklighetens Allison DuBois, som säger sig ha hjälpt polisen i kriminalfall med sina mediala förmågor.

Jag har nog hört detta i förbifarten tidigare (och självklart har jag sett serien) men inte reflekterat närmare över det. Nu blev jag dock lite nyfiken på att läsa mer om kvinnan ifråga.

Mediums webbsida stod det tidigare att "Allison DuBois har i flertalet mordfall och försvinnanden konsulterats av exempelvis polisen i Glendale Arizona och av Texas Rangers" (egen övers.)

Men både polisen i Glendale och Texas Rangers förnekar att DuBois har jobbat med dem. Glendalepolisens presstalesman Michael Pena berättar att utredaren som ansvarar för försvinnanden "inte kan påminna sig att de konsulterat DuBois överhuvudtaget i [ett specifikt] fall, eller i några andra fall". Texas Rangers presstalesman Tom Vinger har uttalat med bestämdhet: "Texas Rangers har aldrig arbetat med Allison DuBois eller något annat medium".

Nu är tydligen denna specifika formulering borttagen från programsajten och ersatt med nåt generellare. Oavsett hur det ligger till med konsultationerna ovan så finns inga uppgifter om att DuBois skulle ha löst eller ens kommit med någon avgörande information i något kriminalfall.

För att ge lite vetenskaplig kredibilitet berättar Medium-sajten vidare: "Allison DuBois deltar som medium i vetenskapliga studier som undersöker livet efter döden. Hon har de senaste fyra åren deltagit i flertalet tester på University of Arizona".

Den som ansvarat för nämda tester är en Dr. Gary Schwartz. Jag ska av utrymmesskäl inte gå in på Dr. Schwartz forskningsmetoder och resumé, utan nöjer mig med att länka till hans webbsajt: http://www.drgaryschwartz.com/. Håll i hatten!

Det är väldigt vanligt förekommande att så kallade medier ringer polisen och vill lämna sin information kring kända brottsfall. Är man tillräckligt generell och/eller gör det tillräckligt ofta säger sannolikheten att man till slut kommer att få en träff, dvs att kunna applicera någon av sina utsagor på ett senare fakta. Och oavsett detta kan man, utan att böja sanningen allt för mycket, säga att man "ofta hjälper polisen i brottsfall".

Medium är nog en underhållande tv-serie. Men om någon säger att Allison DuBois kan tala med döda och lösa brottsfall i verkligheten så är det, såvitt belägg och tillgänglig fakta anbelangar, rent struntprat.

Om du nu känner dig lite besviken då du faktiskt ville se en serie baserad på en verklig person som löst brott på riktigt kan du alltid kolla in Bones, där huvudkaraktären Temperance "Bones" Brennan baseras på rättsantropologen Kathy Reichs.


Källor:
Medium: The Dubious Claims of Allison DuBois - twopercentco.com
There's no good proof the real Medium, Allison DuBois, has ever cracked a case - pxoenixnewtimes.com
The Case of the 'Psychic Detectives' - csicop.org
Allison DuBois #Criticism - wikipedia.org2 kommentarer:

  1. Blir du inte sjukt trött på sånt här övernaturligt tjafs efter ett tag?
    Jättebra att du pekar på felaktigheterna som är deras grund och stöttepelare, men bara välkomstsidan på Schwartz hemsida fick mig att aldrig mer vilja se åt nåt regnbågsfärgat supernaturellt igen.

    SvaraRadera
  2. Åh herregud vilken hemskt design det var på den sidan.

    SvaraRadera