8 april 2010

"Naturläkare" i Borås snart inför rätta

Dagens Medicin [1] [2] [3] har rapporterat sedan i februari förra året om den självutnämnde "naturläkare" i Borås som bland annat tagit tiotusentals kronor i betalt av en cancersjuk kvinna för att sedan behandla henne med vitkål, basilika och musselolja. Kvinnan är i dag död.

Man kunde visa på åtminstone tolv fall av liknande bedrägerier och dessutom flera sexualbrott mot patienter. Totalt misstänks mannen ha lurat sina offer på mer än 500 000 kronor. Mannen är anhållen för grovt bedrägeri.

Inför den kommande rättegången har nu åklagaren lämnat in ett tillägg till åtalet. Det nya fallet rör en patient med den svåra neurologiska sjukdomen multipel systematrofi. Enligt åklagaren har naturläkaren tagit emot 19 600 kronor och begärt ytterligare 140 000 kronor för att behandla patienten. Även denna patient är idag avliden.


Det smärtar mig verkligen att läsa sånt här. Ett systematiskt utnyttjande av utsatta och desperata människor.

Nu kan man givetvis säga "ja, men det här handlar om ett rötägg som inte på något sätt är representativ för alternativbranschen i helhet". Och visst, detta må vara ett extremfall. Men vår fallenhet att blint lita på och betala pengar till sådan här verksamhet är vad som gjort det möjligt. I detta fall, och i så många andra.

Hur kan det då förekomma? Ingen skulle gå till en kristallhealer med sin trasiga TV i tron att den ska bli lagad. Men när kroppen går sönder klamrar man ändå kvar vid någon slags hopp att vansinnigt dyrköpta hittepåkurer ska göra den hel igen. Varför?

Jo, det är för att vi applicerar olika nivåer av skepticism mot den etablerade och den alternativa medicinen. Där den senare kommer undan på tok för lätt. Trots, eller kanske på grund av, att den gör sådana häpnadsväckande, extrema och extraordinära påståenden.

För där den ena säger "statistiskt så lever patienter med din diagnos ca 8 år om man sätter in medicin tidigt" och den andra säger "musseloljan kommer att bota din sjukdom och göra dig helt frisk".

Vilket alternativ skulle du föredra om du var sjuk?

Men är den dyrköpta lögnen verkligen att föredra? Ett falskt hopp och en overksam "medicin" som inte har en chans att varken bota sjukdomen, lindra plågorna, förhöja livskvaliteten eller förlänga livet.

Okej, men om jag bara har ont i axlarna då? säger nån. Om jag har provat värktabletter och sjukgymnastik och inget har hjälpt - då kan jag väl prova typ reflexologi eller homeopati?

Det kan du absolut göra. Men gör dig själv och omvärlden två små tjänster först:

1. Läs på lite grand. Vad bygger metoden på för grundläggande idéer? Tycker du att förklaringarna till varför metoden skulle fungera låter vettiga? Vad säger oberoende källor om metoden? Fall inte för falska argument som att metoden har funnits i tvåtusen år eller att jättemånga använder den. Var källkritisk.

2. Bestäm dig för om du verkligen vill sponsra verksamheten. Även om dina enstaka hundralappar kanske inte är så mycket att orda om så är det ändå alla dessa små bäckar man lever på, och som gör alternativbranschen så otroligt lukrativ. Samma alternativmetod som lovar bota din onda axel kanske lovar bota cancer hos en annan patient. Vill du ge dem den legitimitet och livskraft som ditt besök och dina pengar ger?Läs gärna också mina inlägg "Vem i helvete behöver irrläror?":
Vetenskap - en konspiration?, Pseudovetenskapens näring och Men de gör ju ingen skada!
5 kommentarer:

 1. "Tron kan förflytta berg" var det någon som sa och det är nog det som gör det lätt att falla för alternativ medicin. Detta inlägg talade verkligen till mig, och fick mig att fundera på alla gånger man blivit erbjuden att köpa alla dessa "mirakelmedel" som ska hjälpa mot både det ena och det andra utan några som helst medicinska studier som bekräftar detta.

  SvaraRadera
 2. Lite frågor bara...
  Vart kommer medecinerna ifrån?
  Varför brändes häxor på bål?
  Varför är regnskogen viktig i medicinskt sammanhang?
  Varför forskar man om cancer medicin i hajar?
  Varför används fluglarver att rengöra sår?
  Varför använder vi blodiglar när vi opererar tillbaka en kroppslem?

  Vart hade vi varit om man inte råkade tappa mögel i en batkterieodling?

  Sant är därimot att stora delar av alternativ medicin inte har här att göra men det finns undantag och om vi blickar mot asien som ett exempel så är nu akupunktur en del av våran medicin.
  Bara lite frågor och funderingar!

  SvaraRadera
 3. Jens: Jag gissar att du inte söker svar på de där frågorna, utan vill förmedla någon poäng. Tyvärr går jag bet på att utröna exakt vilken.

  Man brukar säga att alternativmedicin är sådant som inte har bevisats fungera, eller sådant som har bevisats inte fungera. Om det har bevisats fungera är det kort och gott MEDICIN. (Tim Minchin säger det galant här: http://www.youtube.com/watch?v=V9bT73BM2Ic)

  Akupunktur var ett dåligt exempel. Visst, den har uppvisat effekter, till exempel i smärtlindring. Men nyare studier visar att det inte är så noga var man sätter nålen, eller ens att man behöver penetrera huden. Det tycks som om det går lika bra att fejka att man sticker in en nål. Allt tyder på att effekten är placebobetingad. http://sv.wikipedia.org/wiki/Akupunktur#Forskning

  SvaraRadera
 4. Jag kommer nog aldrig sluta förvånas över dessa människor, som du skriver, som utnyttjar desperata människor. För i grund och botten är det just det som sker, det sker inte i välvilja för den sjuke personen. För vem skulle någonsin köpa att vitkål, basilika och musselolja kan bota cancer om man har någon som helst insyn i sjukdomstillståndet?

  SvaraRadera
 5. Enkelt.

  Häxor brändes på bål för kunskap av läkeörter.
  Regnskogen har vi hämtat mängder med mediciner och de flesta kan idag framställas articifiellt (dålig på stavning).
  Ifrån havet studeras gifter ifrån fiskar om de kan användas som läkemedel.

  Så naturmedicin kan man inte bara förkasta utan de som säljer rena bluffar ska därimot förkastas.
  Utan naturmedicinen hade vi inte haft mediciner ifrån början.

  En sak som jag kan tala om som ett bra ex på nyttjande av naturmedicin. Apor som rullar taggiga blad som de sedan sväljer och med dessa blad följer sedan inälvsparasiter ut naturligt.
  Sen finns det mängder med ex ifrån naturen där djur använder sig av olika växter för att bota sig själva.
  Det är naturmedicin.

  SvaraRadera