Torsdagsfunderingar

 • Jag hänger kvar lite på temat vred på köksprylar (tihi ... tvetydigheten var faktiskt oavsiktlig ... och lär ändå gå över huvudet på alla under hundra bast som inte har en fallenhet för språkarkeologi ... okej sluta babbla nu och kom till saken!):

  mikrovågsugnar med analoga rattar - varför går timervredet upp till typ 25-30 minuter?! När mikrade man nåt i en halvtimme senast? Finns det folk som tinar djupfrysta söndagsstekar på 2 kilo i mikron? Det här vore väl helt okej om det inte resulterade i att det är skitsvårt att ställa in typ 30 sek då man vill ljumma på kaffet eller 7 Eleven-bullen lite. Det blir en balansgång med ratten ute i de sista millimetrarna innan plinget. Det resulterar oftast i att man får vrida på längre tid och sen vrida av när man är nöjd. • Jag satt och åt en smörgås och funderade på om det möjligen kan vara så att vi svenskar har den fattigaste definitionen i världen på vad en default-smörgås är: Limpskiva med ost.

  Alltså, inget ont om ostmackan. Det är en förträfflig liten komposition och en grundbult i den svenska frukosten. Men om vi dristar oss till att kalla den för en sandwich inför den icke-svenskspråkiga gästen är vi ganska illa ute. Det vi har är en open sandwich om man är generös, men snarare bread and butter. En sandwich har, förutom två skivor bröd, oftast kallskuret kött av nåt slag, några skivor ost, en eller flera sorters grönsaker och gärna nån sorts condiment som majonnäs och/eller senap. En hel måltid. Inte konstigt att de som har detta som grundmodell inte bangar för att ha med sig en smörgås i en låda och kalla det lunch.

  Okej, jag jämför äpplen och päron. Det erkänner jag. Men det jag ville komma fram till var ändå det att vi så jävla sällan gör de här maffiga mackorna av sandwich-typ hemma. Vi äter dom på SJ-tågen ibland och roffar åt oss nån på Pressbyrån i farten. Gemensamt för dessa är att de oftast är saggiga och äckliga. Jag vill nog helt enkelt slå ett slag för hemma-sandwichen. Leve den! • Kommentarer

  1. "På mikrovågsugnar med analoga rattar - varför går timervredet upp till typ 25-30 minuter?! När mikrade man nåt i en halvtimme senast?"

   För oss som kokar ris i micron är det guld att det går att ställa in de 22 minuterna som det går åt! There you go!

   /Kernon

   SvaraRadera
  2. Kernon: Ah, det låter vettigt. Följdfrågan blir dock: Varför kokar man ris i mikron? (Det kan väl inte vara tiden, då 20 min ju är vad det tar på plattan)

   SvaraRadera
  3. 'vred på köksprylar' - underbart uttryckt!!

   SvaraRadera
  4. Har en kollega som omsorgsfullt alltid gör mackor med mer pålägg än gemene svensk tycker är nödvändigt, men det sitter i ryggmärgen på honom. En macka med smör och ost är bara halvklar i hans ögon, och antagligen hade jag sett det på samma sätt om jag växt upp i hans mackkultur. Handlar bara om vanan =0)

   SvaraRadera
  5. En skiva bröd med lite smör. På med dijonsenap (naturell eller med paprika & vitlök), kött (skinka eller vafan som helst – dock inte fisk) och en tomatskiva. Toppa med örtsalt och en klick thai sweet&sour-chili.

   SvaraRadera
  6. Undrar om det går att ha pommeskrydda på sin hemma-sandwich?

   SvaraRadera
  7. Problemet med hemmasandwichen är att det så lätt går överstyr. Man vill passa på att brassa på med allt gött i kylen och sen sitter man där med käken ur led.

   SvaraRadera
  8. Jag blev vred på brödrosten igår. Vad betyder egentligen siffrorna? Är det tiden eller temperaturen? Och varför blir brödet antingen bara lite svettigt eller helt bränt?

   SvaraRadera
  9. Haha! Älskar "Vred på köksprylar" *hatten av*
   Undrar också varför man kokar ris i micron...

   SvaraRadera
  10. Det Finns ju en tjej som lagar all sin mat i en kaffebryggare ( http://kaffekokarkokboken.blogg.se/ )så att koka ris i mikron låter ju inte helt tokigt!

   Vet inte om det är ok att länka till andras bloggar i kommentarsfältet, sorry om det inte är ok...

   SvaraRadera
  11. Anledningen till att jag kokar det i micron är för att jag alltid lyckas med konststycket att torrkoka mitt ris på vanligt vis. Sen behöver man ju inte närvara i köket när man "nukar" riset :)

   /Kernon

   SvaraRadera
  12. @ Kernon - Aha! Men du... lyckas du torrkoka även fast du drar ner värmen på plattan? Då är det nog fel på din spis, inte dig :)

   SvaraRadera
  13. Nuka maten > Köpa ny spis ;)


   /Kernon

   SvaraRadera
  14. Mmm, jag älskar mackor. Såna riktiga Dagobertmackor med extra allt som man äter käken ur led på och får jaga förrymda paprikaringar och salamiskivor från. Såna svenska klassiker som känns förrymda från bilsemestern och unikaboxen - sirapslimpa med ett stekt ägg på, hembakt mjukkaka med några skivor falukorv.

   Varma mackor förstås. Som en drös lätt gräddstuvad svamp på en franskbrödskiva. Som den italienska stekta toasten mozzarella in carozza - mozzarella (och kanske lite prosciutto eller soltorkade tomater) läggs mellan två skivor gott ljust bröd, doppa båda utsidorna i en blandning av ägg och mjölk, stek tills osten smälter... snacka om ostmacka de luxe :)

   Men sanningen att säga blir det oftast nåt väldigt enkelt, som en burk sardiner eller några kurvor kaviar.

   Jag dristar mig till att erbjuda en förklaring till den torftiga smörgåskulturen i Sverige. Det är fackets fel. Medan somliga av våra våra europeiska kollegor tuggar i sig en macka på en halvtimme har vi en rejäl lunchtimme att vräka i oss varm, tillagad, mat på. Smörgåsen är förpassad till frukostbordet, eller reducerad till mattilltugg i form av bröd & smör.

   Här kan man förresten hitta inspiration till läckraste mackan
   http://www.mack-sm.se/finalister.htm

   SvaraRadera
  15. Länge leve mackor! utan dessa hade nog få överlevt, sirapslimpmacka med pålägg är nog det bästa!

   SvaraRadera
  16. Analoga rattar är alltid bättre än digitala. Högre turn on-effekt.
   /Marcus

   SvaraRadera
  17. Men är inte landgången den mäktigaste mackan? Eller är det så pass lite bröd att den inte räknas? För att inte tala om köttbulle och rödbetssalladssmörgås - det är grejor! Och smörgåsbord? Sverige äger på smörgåsar!

   SvaraRadera
  18. Anonym: Jo, landgång är en fin smörgås. Men känns den inte lite mer fest än vardag? Lite som smörgåstårta.

   Och smörgåsbord har inte mycket med smörgåsar att göra längre, väl?

   SvaraRadera
  19. Tvesula och avsluta med en brödbit till = sandwich?

   SvaraRadera
  20. Varför heter det smörgås? Och inte smörbröd?

   SvaraRadera
  21. "Ordets etymologi kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd"
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B6rg%C3%A5s

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg