6 april 2010

Vem i helvete vill ha pommes frites-krydda?

Här kommer en enkel och klassisk ViH-fundering:

Pommes frites-jävla-krydda.

Vem kom på att friterad potatis i gatuköket ska besudlas med ett tjockt lager lök- och tomatpulver vid namn pommes frites-krydda?

I den bästa av världar frågar grillnissen: -Salt eller krydda? och man hinner sätta stopp för styggelsen i tid. Men ibland så är den bara där. Rödprickig och vämjelig. Och man får skrapa av eländet mot nån kant för varje tugga.

En minimal och ovetenskaplig muntlig enkät bland närstående visar att ingen tycker om skiten. Så varför finns den?


Och när jag ändå är på ämnet:
Vad är det med Stockholmsgatuköken och deras agg mot gurka egentligen? På alla andra orter jag har erfarenhet av ingår gurka (skivad, boston eller majo) som en del i "allting på". Men inte här. Det finns inte ens gurka att få om man ber om det. Är det lokaldominanten Solna Korv som har skrämt bort gurkan, undrar jag. Det är knappt så Sibyllamojerna har det, fastän de ska.

Besynnerligt.



31 kommentarer:

  1. Hmh - men jag gillar ju pommes frites-krydda. Jo, faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Jag vill. Fast den är ännu godare på potatismos.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar pommes frites-krydda! Jag gillar dock inte pommes, så det blir liksom inte av att äta kryddan heller...

    SvaraRadera
  4. Jag gillar pommes frites-kryddan (men heter den inte grillkrydda?)!

    SvaraRadera
  5. Grillkrydda är en annan (och godare, imo) krydda. Den jag menar är den här:
    http://www.matservice.se/produkt.aspx?avd=1&vgr=103&productid=44929

    SvaraRadera
  6. Det är klart man vill ha kryddan! "Närstående" i ditt fall måste betyda släktingar, som alla har samma genetiska betingelse att ogilla pommeskrydda?

    SvaraRadera
  7. Klart som fan att man ska ha pommeskrydda på pommesarna! Annat är ju direkt osmakligt :)

    SvaraRadera
  8. Nej, inga kända släktskap i fokusgruppen faktiskt.

    Men kommentarerna här ger ju onekligen en annan bild av saken. Usch ... ni sprutar säkert ketchup på också! :-X

    SvaraRadera
  9. Pommeskryda rules!

    SvaraRadera
  10. Pommeskrydda också... :-)

    SvaraRadera
  11. Pommeskrydda och en klick ketchup på sidan.... Mums!

    //Sara

    SvaraRadera
  12. Pommenskrydda eller salt. Helst salt men då måste det vara riktigt bra pommes, är det sunkiga pommes så blir de ätbara med pommeskrydda. Dock så är pommeskryddan som Fredrik säger, bäst på potatismos.

    SvaraRadera
  13. Nä usch för pommeskrydda! *ryser*
    Salt ska det vara!

    SvaraRadera
  14. Jag blir rädd av alla positiva kommentarer om denna osmakliga kryddblandning. Håller med dig fullständigt, Anders :) Tacka vet jag salt, peppar och smältost!

    SvaraRadera
  15. Stackars Stockholmare tvingas på Pommeskrydda och inte få gurka.

    SvaraRadera
  16. Ingen jävla pommeskrydda. Massa salt och möjligen dipp av 50/50 svartpeppar och ketchup.

    SvaraRadera
  17. Enda fördelen att bo i sthlm som hittils kommit fram, älska pommes krydda och avsky gurka på burgaren. Sen ska man dippa skiten i ketchup! - Nyköpingsbo :)

    SvaraRadera
  18. Pommeskrydda är gott, det är ju massa salt i den så win-win liksom.
    Däremot att blanda peppar och ketchup och dippa är en styggelse in i det absurda! Varför?!

    ;)

    SvaraRadera
  19. Lost Johnny: Ska vi käka pommes ihop?

    SvaraRadera
  20. Pommeskrydda och senap har jag på.

    SvaraRadera
  21. Håller med dej, Anders - bara salt!!

    SvaraRadera
  22. Amerikansk Hamburgerdressing till Pommes, Potatismos, Pasta och Köttbullar ska det vara!

    SvaraRadera
  23. Själv gillar jag både pommeskrydda och salt... Håller nog med gange om att salt passar bäst till bra pommes, medan pommeskryddan räddar de sämre.

    SvaraRadera
  24. Ingen pommes friteskrydda för mig, tack. Och ingen gurka? Konstigt. Det hör ju verkligen till!
    Pommes friteskrydda, liksom grillkrydda, Piffi Allkrydda och Aromat tillhör det som inte kommer in i mitt kök. Det bara är så, jag gillar dem inte.
    När jag beställer burgare eller falafel gör jag alltid nissarna förbryllade genom att beställa utan ost, lök eller dressing, eller när det är falafel utan feferoni och lök men med extra gurka. Det finns liksom inte i deras världsbild att man vill vara utan detta, så ganska ofta händer det att man får utan gurka alls och extra mycket av det man inte ville ha alls. Suck.

    SvaraRadera
  25. Haha, i Gävle ingår gurkan till vilken korv du än köper och du får lägga på den själv i önskad mängd tillsammans med ketchup, senap (tre sorter) och rostad lök, om så önskas. Och det är inte bara ett ställe som gör så, utan de flesta centrala korvgubbarna har fattat galoppen ...

    SvaraRadera
  26. Efter att ha arbetat i väst-Europa så förstår jag inte varför man aldrig kan få Pommes med Mayo i Sverige. Mayo är ju halva grejen, och när man ändå käkar pommes kan man ju vara så onyttig man går:

    Så här ska det se ut: http://www.bestinchow.net/wp-content/uploads/2009/10/pommes-frites.jpg som på den universalt hyllade Amsterdamska pommesståndet Vleminckx.

    SvaraRadera
  27. Anders sa...
    6 april 2010 18.14

    Grillkrydda är en annan (och godare, imo) krydda.


    Santa Maria har Mononatriumglutamat i sin grillkrydda.

    SvaraRadera
  28. Anonym: Och kopplingen mellan mitt citat och glutamatinnehållet är vad?!

    SvaraRadera
  29. Gott, synd att det är Glutamat i bara....

    SvaraRadera
  30. I stockholm kör vi på räksallad, krydda o ketshup. Vill du inte ha kryddan säg till, har han hunnit; KRÄV NYTT! våga säga ifrån. Grukan är något som bönderna försöker få hit men funkar inte.

    SvaraRadera