Lösningen: Vuvuzelafilter åt folket!

Då jag lider av svår dysfotbolli och sportallergi hade jag nog i vanliga fall inte engagerat mig i det här ... men igår råkade jag hamna på en så kallad sportbar mitt under matchen mellan Brasilien och Nordkorea.

Plötsligt förstod jag vad alla facebookstatusar om "Vuvuzelahelvetet!" handlade om.

Redan igår konstaterade vi att alla tutorna verkar ligga ungefär i samma tonhöjd. Så i morse fick jag idén att ratta till ett vuvuzelafilter. En googling visade att det var fler som hade tänkt samma tanke. Hur som helst resulterade det i nåt sånt här:


Med en bra EQ (om du har tillgång till en sådan nånstans i tv-ljudkedjan): Lägg snäva bandpassfilter på ~235Hz (-40db), ~465Hz (-40db) och ~930Hz (-20db). Och voila! Helvetestrumpeterna tystnar!

Här är ett ljudexempel där jag slår på och av filtret:

(original-oljud lånat från Die Surfpoeten ovan)


Nu är det ju tyvärr inte alla som har tillgång en fin equalizer till tv-ljudet. Men några som garanterat har det är tv-kanalerna själva.

Så jag tänker såhär: Vore det inte smart av dem att lägga ett sånt här filter redan på utsändningen? Ska vi maila dem en länk till det här inlägget? ;-)


EDIT: Ser man på! Tyska Prosoniq har också tagit sig an Vuvuzela-eländet och släppt VuvuX - ett gratisfilter (Apple AU) baserat på deras produkt sonicWORX Isolate. Ännu vassare än notchfilterlösningarna. Grymt!


Kommentarer

 1. Skickat till tittarombudsmannen på TV4 :)

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant! Här hemma får min man titta på fotbollen i sin dator, MED hörlurar. Jag gillar inte fotboll annars heller, men detta är ju olidligt!!!

  Tyvärr så har vi en väldigt omodern förstärkare, vi plockade upp en tidigare kasserad sak från förrådet (70-talare) i avvaktan på en ny helhetslösning - TV/Dator/Musik - men gud vad svårt det är, utvecklingen är alldeles för snabb för mig i a f. På det kära 70- och 80-talet hade man ingen mobiltelefon, Televerket som telefonleverantör, en el-producent, en TV (färg införskaffades på 80-talet) samt en stereoanläggning. Gud vad jag hatar denna valfrihet, för alltid får man höra när man väl valt att någon annan hittat en mycket smartare och billigare lösning. Puh!

  Självklart ska sportredaktionen ha tipset om vuvuzelafilter, bättre att lägga tid på detta än alla tråkiga expertdiskussioner om hur bollen ska spelas.

  SvaraRadera
 3. OTROLIGT BRA!!

  SvaraRadera
 4. Verkar som aftonbladet har hittat en liknande lösning:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7311462.ab

  SvaraRadera
 5. BBC har redan tröttnat på det:
  http://www.sydsvenskan.se/sport/vm2010/article901834/BBC-har-trottnat-pa-tutandet.html

  SvaraRadera
 6. I Ubuntu så är det enkelt att filtrera bort oljudet. Se min länk.

  SvaraRadera
 7. Postat på fejjan. Det är ju sånt helvetes gnäll på allt folk.

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt ju om det verkligen fungerar!!! Låt svt och tv4 höra det!

  SvaraRadera
 9. Driftigt! Min kompis filmar och klipper alla TV4s nyhetsinslag från VM så jag kan tipsa honom. Däremot ansvarar han ju inte för att filma matcherna.

  Men ändå.

  SvaraRadera
 10. Hittade den tyska lösningen via Lifehacker igår innan jag såg detta.
  Jag skickade direkt mail till både TV4 och SVT, intressant att se om någon kanal har tillräckligt med ryggrad och snabb beslutsprocess för att fixa detta.
  SR-killen i Aftonbladet är ju sorglig som vill ta åt sig äran 3 dagar efter det publicerats.

  SvaraRadera
 11. I Finland har finska rundradiobolat YLE TV2 använt filtrering sen i måndag. De flesta tittare är väldigt nöjda. YLE filtrerar inte lika radikalt som i ljudexemplet ovan, uppskattningvis bara med 2/3, men det är trevligare med lite mindre vuvuzela än att ha en konstant bisvärm i örat.

  SvaraRadera
 12. Enligt SVT går det inte att bli av med ljudet utan att stänga av ljudet helt. Konstigt när det fungerar för andra kanaler.

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/vm2010/article7302479.ab

  SvaraRadera
 13. Bra filter, funkar det på rappare?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg