Paraskavedekatriabloggeri

En bekant på Facebook idag:

"Har haft en jävulsk morgon. Vaknade med rejält ont i halsen. Sen slog jag benet i sängen TOKHÅRT. När det var dags för frukost skulle jag skaka multivitaminflaskan men korken satt inte åt. Gul sörja i hela köket. Sen in i badrummet där handduken ramlar ner i toaletten och jag råkar kladda smink på fel ställen så det bara är att börja om ..."

Ouch. Stackars. Och observera - idag är det fredagen den 13:e!

Jag säger det till henne skämtsamt och hon berättar att hon också har tänkt på det.

Jag tror att de flesta idag tar skrocket om olycksdagen mer på skämt än på allvar. Eller åtminstone hoppas jag det. Men det är lätt att göra de där orsak/verkan-kopplingarna som inte finns och som utgör själva grundbulten i det vi kallar vidskepelse.

För vi vill ju se mönster. Vi är programmerade att se mönster. Skinners duva trodde den kunde framkalla mat genom att snurra moturs i sin bur, för att det var precis vad den gjorde när den första slumpstyrda matbiten trillade in. Av alla vänner och bekanta är det högst sannolikt att någon har en dålig dag just idag, på fredagen den 13:e. Vrickar du foten onsdag den 21:a så bryr du dig inte om nåt datum. Vi filtrerar bort, lägger till, glömmer, sorterar och kopplar ihop tills vi bringat ordning i kaoset.

På kuppen har vi fått skrock, magimedicin och religioner.

De är alla högst geografiskt och tidsmässigt betingade. Ta religionerna till exempel. Beroende på var och när du är född så tror du på olika saker. Oden, Ganesha, Amaterasu, Huitzilopochtli, Allah, JHWH, Jesus, Apollon, Mahayan ...

De kan rimligen inte alla vara korrekta. Vad är det för taskigt allsmäktigt väsen som låter majoriteten av världens folk födas in i galen tro? Och endast en bråkdel i den rätta?

Det lutar för min del åt att de är felaktiga allihop. Precis som magimedicinen. Och skrocket.


Men helvete vad förkyld jag har blivit idag, förresten ... :(


(Vad rubriken betyder? Det får du ta reda på själv! ;-)Vem i helvete?!

Kommentarer

 1. Det fanns en teoretisk fysiker i Lund som hette Hans-Uno Bengtsson som bl.a. roade sig med just detta fenomen. Han konstaterade att bekanta berättade om att de känt sig iakttagna och när de vänt sig om så hade de sett en person titta på dem. Han försökte förklara att de inte la på minnet alla de gånger som det inte stått någon där och tittat (precis enligt ditt resonemang), men också att de inte visste hur många gånger någon iakttagit dem utan att de vänt sig.
  Han använde sig av ett annat fenomen, att ventilen på bakhjulet är precis där låset är, för att kunna räkna på det. Han tyckte att ventilen alltid var i vägen för låset när han skulle låsa, men efter att räknat på hur många gånger detta faktiskt hände och hur många gånger det inte hände kunde hann ganska enkelt konstatera att det inte fanns någon förhöjd sannolikhet utan att det handlade om slumpen.

  SvaraRadera
 2. Anders: På temat magimedicin, läste du om att de svenska stora friidrottarna samt även Bolt m.fl. vänder sig till en Tysk homeopat för behandling? Inte konstigt att de aldrig blir återställda efter sina skador.. Dyrt lär det vara också.

  SvaraRadera
 3. Magnus: Tack för tipset om Hans-Uno Bengtsson. Känner igen det där. Tex: talet 1337 har ju en speciell innebörd för oss datanördar (om än skämtsamt). Men det är märkligt hur ofta jag tittar på klockan och den råkar just då vara precis 13:37. Samma mekanik bakom.

  Slänger ett öga på klockslaget då Magnus postade sin kommentar ...

  :-O

  SvaraRadera
 4. Bara det faktum att paraskevidekatriafobi är en adekvat diagnos tyder på att något är fel med världen. Jodå.

  SvaraRadera
 5. Men om man har två ganska likadana nycklar så är det fan mer än 50% chans att man tar fel nyckel. Speciellt om man är kissnödig.

  SvaraRadera
 6. Leder mig in på teorierna runt "murphys lag" dessutom :)

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Murphys_lag

  Stackarn har blivit rätt så felciterad... (dessutom så har det relevans för oss mjukvaruutvecklare).

  SvaraRadera
 7. Själv tycker jag att jag oftare än inte hamnar i den långsammaste kön, och det finns det faktiskt en logisk/statistisk förklaring till!

  Ta den totala tiden som alla människor står i kö. Av den tiden så är det ju mer tid som tillbringas i långsamma köer än i snabba. Alltså är sannolikheten att man står i en långsam kö en aning större. Åtminstone om man ser till mängden tid som tillbringas där.

  Sedan blir ju den kön man ställer sig i lite längre, hur man än bär sig åt. Samma resonemang som ovan gäller.

  SvaraRadera
 8. Psst.. nytt forum skapad för skeptiker, kan om inte annat ge roliga tidsfördriv och uppslag. www.skepticism.ifokus.se

  SvaraRadera
 9. Tänkte på det där när allt gick åt helvete på jobbet i fredags, men saken hör till att det blev ännu värre under lördagen (vårdyrke) så det går la jämt ut. Vilken dag som helst kan gå åt helvete helt enkelt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg