Du har pissigt ljud. Skärp dig.

Tänk så det kan bli.

För några decennier sedan hade vi Pioneer- och Luxorförstärkare på 2x40W med trägavlar, kanske ett par välbyggda och välspelande 20-liters 8-tums fullrangehögtalare lämpligt utplacerade i våra sjögrästapetserade vardagsrum.

På den lirade vi nån av våra 30 knastriga vinylplattor eller heminspelade kassetter med tillhörande brus och drop-outs.


Lite senare kom kompaktstereon där allt satt ihop en en enda silvrig klump med blinkande lysdioder. Lite billigare byggd. Mer plast. Mer burk.

På den lirade vi nån av våra 60 CD-skivor med 16-bitars digitalljud i 44,1kHz samplingsfrekvens.


Idag har vi internet - iTunes, Spotify, Amazon, Pandora, Napster - och gigantiska lagringsmedia med stora musiksamlingar. I princip hela världens musik ett par musklick bort. Kvaliteten är (oftast) utmärkt. Många jagar högsta upplösningen, högsta bitraten och lossless-formaten. Vi konsumerar mer musik än någonsin förut i historien.

Och vi avnjuter det hela genom leksakshögtalare från datorpryltillverkaren Logitech eller iPad-dockor i storlek som en jävla formfranska. Eller möjligen ett surroundsystem med trettioelva småsatelliter och burkar runt rummet - som inte är gjorda för att spela stereo, men gör det ändå. Det mesta i form av pyttesmå högtalarelement i oisolerade lådor av tunn plast. De är gjorda för att vara billiga och enkla att placera och flytta runt. Och se flashiga ut. Inte för att låta bra.

Visst är det anmärkningsvärt?

Jag generaliserar givetvis - det har såklart funnits hela spektrat från audiofiler till köksradionihilister genom alla dessa eror. Men genomsnittstrenden är ändå solklar: Vi lyssnar mer och mer på musik i allt högre kvalitet - och vi gör det i sämre och sämre ljudutrustning.

En inte alltför vild gissning är att mångas bästa ljudupplevelse idag kommer från bärbar spelare och ett par halvschyssta in-ear-proppar.

Jag tycker faktiskt det är lite sorgligt. Låt oss starta en mottrend! Gå och köp en schysst förstärkare och ett par bra stereohögtalare. Det behöver faktiskt inte kosta skjortan. HiFi-klubben säljer NAD och DENON som bygger riktiga kvalitetsförstärkare till bra priser. Reference Audio har massor av välspelande högtalare som inte tar upp halva vardagsrummet.

Jacka sen in dator, TV, mp3-spelare eller vad du har - och njut!


Kommentarer

 1. Ett problem är att det är svårt att hitta kompakta högtalare som inte är av myrstorlek och kräver subwoofer (enligt butikspersonalen ivf).

  Lösningen i mitt fall var att köpa bättre begagnade, jag hittade ett par B&O från 70-talet för en tusenlapp eller två.

  SvaraRadera
 2. Själv har jag ett par präktiga Wharfedale Diamond 8.3 som låter finfint. Just nu avnjuter jag dock Brad Paisley via laptopens plastiga småtrutar. Tänk så det kan vara...

  SvaraRadera
 3. Ett annat alternativ kan vara ett par sköna hörlurar. Själv kör jag med Sennheiser, bra ljud till rimligt pris. Iofs får man stå ut med ljudkortet i datorn.
  En nackdel med att lyssna på radio i lurarna var att man hörde varje mus-klick programledarna gjorde...

  SvaraRadera
 4. http://fynda.se/ säljer mycket bra hifi till vettigt pris

  SvaraRadera
 5. Jag begriper inte heller hetsen med minihögtalare, att man lägger mycket pengar på dåliga grejer som låter plast och går sönder innan garantitiden gått ut. Dessutom ställs det mycket obegripligt på dem, det utsmyckas med krukväxter och porslinskatter på en högtalare, gärna toppat med virkad duk och första pric i imbecill- och smaklöshet har vunnits.
  Nej, nät ska det vara, bra ljud och ta enormt med plats. Får man inte ytrymme för högtalarna får man kasta ut nån annan överflödig inredningsdetalj.
  Mina gamla Carlsson OA går det inte att ställa en massa ljudförstörande skit på. Jag är inte ironisk - det finns inga genvägar till ett bra ljud, som Farbror Barbro så ofta yppade.

  SvaraRadera
 6. Håller helt o hållet med. Skaffa välljud om du gillar musik.
  Är en hifi galning så kanske inte alla behöver ha vad jag har men som sagt det finns bra ljud för omkring 15.000 kr.

  Högtalare
  KLIPSCH-R82 II
  KLIPSCH-RW-12D

  Förstärkare
  Nad C370 uppgraderad

  Ljudkort i datorn
  Asus xonar

  Kablage
  Proson

  Bilstereo för 80000 kr
  helt ombyggd bil.

  More hifi to the people.

  SvaraRadera
 7. PuFFeliPuFFaPuFF!

  Vill minnas 1 föreläsning vi (undertecknad & vemihelvete) var på för 1par år sen ute på DSV...

  Där avhandlades trenden genom ljudhistorien - typ bara några år tidigare jagade vi bästa möjliga ljud på störst & dyrast prylar. Ingen hejd på vad folk spenderade på bihang till vinyl/plast-snurrorna.

  Kommer tex ihåg när 1 polare fick demo-ex av 1par högtalarkablar som hade 1 prislapp på över 50k riksdaler/m! Hörde inte 1 skit skillnad om jag ska vara ärlig...trots att jag överansträngde min tinnitus järnet...imponerade stort och var diskussionsämne över många pilsner men det enda som egentligen var off-the-chart var just prislappen...

  Paradigmskiftet stavas mp3 där vi helt plötsligt accepterade vad skit som helst uppenbarligen. Musikanläggningarna lyser med sin frånvaro & folk halar fram nallen på förfesten istället, petar in mini-telen i 1par classeolson "datorhögtalare" för 49 spänn...

  Diskussionen över pilsnern har ändrat karaktär och nu avhandlas teoretiskt lagringsutrymme och bandbredd istället för vad vi faktiskt lyssnar på...av någon pervers anledning ger MÖJLIGHETEN att ha 40 miljoner spår via isp:n mer bånge än gnistrande diskant, tarm-flyttande djupbas & överväldigande ljudomfång...

  Hur som helst - gillar möjligheterna tekniken gett oss audiofiler och tar det bästa från dessa världar eftersom kombinationen tillgänglighet OCH högkvalitativ utrustning är svårslagen.

  Men - ingen lossless i världen slår Johnny Cash på 180 gram avnjuten via mina gamla trotjänare från Stanton, TEAC och Mirage. Spöar liksom skiten ur polarnas Youtube-klipp via Dell-skräpet på grillbordet alla dagar i veckan.

  I min lilla värld är varje metriskt gram jag håller i handen fortfarande bra mycket mer hårdvaluta än vilken algoritm som helst Hannover med anhang infekterar min iPhone med.

  Nu till frågan - hur ska jag signera mitt skitsnack...få se nu...AIM?? Hehe...why not :)

  PeacE!
  v(^_^)V

  //AndY

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att skillnaden är slående mellan ljud- och bildupplevelser. När det gäller TV, DVD och numera Blu-Ray, jagas det fler pixlar, högre bildfrekvens och gudvetvad i hemmabioanläggningarna, men när det gäller ljud nöjer sig folk fortfarande med MP3! För mig är det obegripligt, och jag funderar ofta på det!

  Även om jag själv älskar musik och har en tämligen diger skivsamling, är jag ingen audiofil, så jag slänger inte skit på den som tycker att "hyfsad" ljudkvalitet är alldeles tillräckligt. Det är skillnaden i hets mellan bildkvalitet och ljudkvalitet som jag tycker är så slående.

  Själv avnjuter jag såväl vinylplattor som CD hemma. Mycket blir dock i lurar på tunnelbanan (dvs OGG- eller MP3-format), och då kvittar det, ärligt talat, hur bra ljudet är, eftersom det ändå är så mycket annat ljud runtomkring.

  SvaraRadera
 9. Tobias: Apropå att nöja sig mig mp3; Egna och andras tester har visat att inte ens tränade öron hör skillnad på mp3 och original när man börjar komma över 192kbps CBR (eller motsvarande VBR) med en bra codec, typ LAME. Har du en annan uppfattning?

  SvaraRadera
 10. Andy: Skärp dig när du skriver. Snälla.

  SvaraRadera
 11. @Philip - Vilket skärp? Precisera.

  SvaraRadera
 12. Anders: Som jag nämnde i mitt inlägg, "nöjer" jag mig själv med MP3. Det jag verkligen fascineras över, är skillnaden mellan vad folk nöjer sig med i ljudprestanda, och vad man (inte) nöjer sig med i bildprestanda. På samma sätt som jag inte hör skillnad mellan en 192CBR-MP3:a och en CD, ser jag heller inte skillnad på en DVD på en 1080i-TV och en Blu-Ray på vad-det-nu-må-heta-TV (jag är inte så insatt i den biten).

  SvaraRadera
 13. Jag har Dali-högtalare, men jag vill nog faktiskt tro att ett par bra logitech-talare anno 2010 faktiskt spöar motsvarande bang-olufsen från 1980, förklaringen är helt enkelt precision i tillverkning, jag har faktiskt inget som backar upp mitt påstående men anser att det borde vara bättre iaf.

  SvaraRadera
 14. Jepp,de nya små plastiga grejerna låter riktigt bra faktiskt.Tekniken har gått framåt enprmt snabbt.Jag som lyssnar på samplingsbaserad musik tappade hakan över hur fult den musiken kan låta i ett par HIFI-lådor för över 100.000kr.Jag antar att man helst ska lyssna på akustisk musik i dessa,men samplingsbaserad och elektronisk musik innehåller väldigt mycket slaskljud som inte gör sig bra i sånna högtalare,


  Ska ni köpa ett par riktigt bra hörlurar,köp SONY MDR-7506,samma som SR använder som monitorer.
  Och de har varit studiostandard sen 80-talet i hela världen.Och de byggs på precis samma sätt då som nu.

  Sjukt vad mycket detaljer jag inte har hört i mina gamla hörlurar eller i min stereoanläggning.

  SvaraRadera
 15. Du väljer dina ämnen med omsorg, Anders. =) Att dra igång en diskussion angående HIFI är ungefär som att stoppa ner en pinne i en myrstack och se vad som händer. Samma sak att fråga vem som är bästa gitarristen. Haha!

  /Åke

  SvaraRadera
 16. Kan varmt rekommendera en extern DA-omvandlare. Den gör verkligen susen för oss med enbart laptop med sunkig dito inbyggd. Själv upplevde jag lika stor skillnad till det bättre som när jag uppgraderade stereon för 5-siffrigt belopp. En synnerligen god investering!

  SvaraRadera
 17. Det här är väl som att svära i kyrkan, jag anser att audiofiler inte gillar musik. Högtalarkablar för 50 papp? Luktar rena rama homeopatin.

  SvaraRadera
 18. Jag vet inte, jag... Jag tror det är ungefär same-same, med den skillnaden att det finns större möjligheter att nöja sig med skräp nuförtiden, så de som inte bryr sig gör det. Men de som bryr sig frodas och en hel del idioter spenderar fortfarande sjuka summor på saker som omöjligen kan göra någon skillnad (såg en strömsladd för 25k metern häromdagen).

  Men alla jag känner som är intresserade av ljud och musik har ganska lagom schyssta prylar hemma, tycker jag. Det är mycket NAD, Denon, B&W, Dynaudio, Dali, etc. Själv köpte jag precis nya grejer från Focal/JMlab, Marantz och Velodyne. Det är små satellitfanskap med subwoofer (frugan vägrade golvare) but I dare you to hear the difference. På jobbet kryllar det av hörlurar i 3000-kronorsklassen, även om många sitter med Deltaco-lurar för 75 kr som inte ens kan göra en 64kbit-fil rättvisa.

  Men jag babblar... Min poäng är att det är många som bryr sig, men att de som inte bryr sig har en helt annan möjlighet att välja bland allehanda skräp numera. Därför märks det mer skräp.

  SvaraRadera
 19. Men du, ska vi börja diskutera kvaliteten på den musik vi lyssnar på nuförtiden så kan vi ju börja gå in på hur många moderna skivor är helt sönderkomprimerade och låter fullkomligt förjävligt, oavsett hur fina ljudprylar man än har. Eller, tvärtom snarare, ju bättre prylar man har, desto mer märker man hur förstörda vissa skivor är.

  SvaraRadera
 20. Här var det action! :D Kul.

  Jag vill dock förtydliga att jag inte försöker få folk att bli prylfreaks eller audiofiler eller lägga hela veckopengen på stereogrejer.

  Jag nöjer mig gott med att man tar steget från plastlimpa till en riktig hifianläggning. Den får vara billig och köpt på ONOFF också.

  SvaraRadera
 21. Går alldeles utmärkt att koppla datorn till gamla 90-talsstereon 2x80 w och gigantiska högtalare, utmärkt ljud.
  Så då kom den åter till användning.

  SvaraRadera
 22. Och om man nu ska använda sina iPod-lurar, se för sjutton till att sätta på öronvaddet/floffarna/de där svarta. Ljudbilden blir totalt annorlunda (och bättre) med dem på.

  SvaraRadera
 23. Själv köpte jag aktiva Tannoy efter att ha sett liknande hos en av mina Idoler. Dock kapades de ljusblåa godingarna av en av mina husokkupanter vid en flytt. Vilka, när du påminner mig, jag borde överväga att återkräfva. Mina nuvarande substitutprylar får mig att skämmas, farbror Barbro!

  SvaraRadera
 24. jag tror du har fel Anders.
  Fast det är klart, förr i tiden kanske det inte var lika lätt att få tag på kassa/flashiga/"fashion-before-function"-produkter. Men morsan hade ett ordentligt ljudsystem å spelade sina lp-skivor å kassettband så som du beskriver. Medan pappa hörde en liten kasettbandspelare. Visst, det va ju bara kassettband men kan det inte jämföras?

  Jag tror många är petiga med ljudkvalitén, och de som har råd och bryr sig köper bättre system än andra. Sen har ju Apple som vanligt lyckats med marknadsföringen och får var å en att gå å köpa deras värdelösa "fashion-before-funcion"-produkter, men dessa människor letar ju inte heller ljudkvalité utan mer statusprodukter, om de ens vet VARFÖR de köper produkterna om inte annat än för att de helt plötsligt ur tomma intet bara MÅSTE ha en iphone/ipod/i-insertvalfrittordhär.

  Vad jag inte förstår är varför högtalarna idag måste vara så monstruöst stora. Kan man inte kombinera funktion å form på någon vettig nivå där varken det ena eller andra tar över?

  SvaraRadera
 25. "Hank sa...
  6 september 2010 01:53
  Det här är väl som att svära i kyrkan, jag anser att audiofiler inte gillar musik. Högtalarkablar för 50 papp? Luktar rena rama homeopatin."

  HAHAHAHAHA precis vad jag har upplevt också,de brukar säga "-Lyssna på ljudet!"
  och så slänger de på nån skit som Celine Dion eller någon annan godkänd hi-fi produktion.

  Nä,tacka vet jag en inspelning med Lee "Scratch" Perry

  Komplett:

  Brus,distortion,läckljud,felspelningar,jordbrum,fasfel,knaster,glapp mm
  Och svaj på mastertapen som har återanvänts om och om igen från tidigare inspelningar,
  och dessutom har varit nedgrävda i ett par dagar i hans trädgård på Jamaica...
  Hans blåste även marijuana-rök på dem innan han begravde dem.

  Ujujuj vad det svänger om de släppen!!

  Note to self:
  Måste bara gå in på en Hi-Fi affär nån gång med en sunkig bränd omärkt Lee Perry CD,
  och snacka om hur viktigt det är för mig med ljudkvalité.

  Och sedan se försäljaren försöka bete sig artigt och vrida sig obekvämt när man
  drar upp volymen.. hehehe

  http://open.spotify.com/track/00m6N23ZTNEtsg65N1WcDV inspelat 1977(!)

  SvaraRadera
 26. Gramof Ohner2010-09-08 15:54

  Människor som kan tänkas behöva onanera lite när de talat en stund om sin "utrustning" är roliga. Själv går jag inte alls igång på ljudåtergivning, men det är få perversioner som är lika festliga att beskåda; ögonen vidgas, talet går upp i hastighet och frekvens, ställningen blir lite mer frammåtlutad och fingrarna börjar röra sig lite ryckigt.

  Bli nu inte sura på mig, det bara är kul att se. Punkt.

  SvaraRadera
 27. Men Gramof Ohner: (lämpligt alias, btw) Tycker du dig verkligen se några sådana här? Visst, Knubbo listade sina prylar, men överlag är det väl inget som antyder någon prylonani i den här tråden. Eller var det bara ett generellt uttalande? Fast varför skulle då någon bli sur, kan man undra ... :)

  SvaraRadera
 28. Neppy: Förstod inte riktigt vilket det var du menade att jag hade fel i. Observationen att folk lyssnar genom mer skräp nu än någonsin? Jag lade ju till, ifall du missade det, att det såklart funnits undantag genom alla tider.

  Sen undrar du varför högtalarna är så monstruöst stora idag. Min observation är den precis motsatta. Man har gjort framsteg med beräkningar, slaglängder, basreflextekniker och annat som har gjort att lådorna nu är mindre än förut. En låda med 6,5"-element nu flyttar lika mycket luft som en tio-tolvtummare på sjuttiotalet.

  Däremot finns det ju fysikaliska gränser för hur smått det kan bli med bibehållen basåtergivning då det trots allt är luft som ska sättas i rörelse, mellan högtalare och öra. Det går ju inte att jämföra med elektronikens storleksminskning över samma tidsperiod, tex.

  SvaraRadera
 29. Gramof Ohner2010-09-09 11:32

  @Anders:
  Det var när jag såg Knubbos kommentar som jag kom att tänka på det bara, har träffat på en eller ett par sådana. Och de har alla gemensamt att de har kanske en tiondel så många skivor som jag. Min anläggning kostar kanske totalt 15.000:- så helt novis är jag inte, men när jag ser att det finns korta kablar som kostar över 50 papp blir jag mållös. Fast lägger man så mycket pengar på tekniken kanske det inte är så konstigt att man helst lyssnar på skivor med ljudeffekter? Men visst handlar det om vad man vill lägga pengar på, själv köpte jag en pulsklocka häromdagen för strax över 3.000:- och det uppfattas säkert av många som vansinne.

  Sur? Ja, men du vet hur det är när man är inne och petar på folks intressen och oförstående ifrågasätter. Det kan vara känsligt. Jag uppfattas som respektlös i min okunskap, inte som nyfiken. Och om jag då dessutom passar på att göra mig lite lustig kan jag väl inte förvänta mig annat än mothugg. Jag tror att många hade skrattat gott åt min upphetsning om de såg mig då jag första gången sprang milen under 50 minuter, ett mål jag kämpat för länge. Motsvarigheten till frågan "Vad har du för anläggning?" i min värld är "Vad gör du milen på?", och "Jorma" är lika fascinerande som "sub40". Jag har blivit kallad idiot för att jag springer, men det tycker jag var lite väl taskigt.

  SvaraRadera
 30. Aaaah... När jag jobbade som militär gjorde jag milen på sub 40... Sen skaffade jag bra ljudanläggning, så nu sitter jag bara i soffan och lyssnar på musik och ser på film istället, och gör helst inte milen utanför min bil :p

  SvaraRadera
 31. ok Anders. jag rättar mig där. att en amatör som jag ger mig in i en diskussion med dig tycker även jag är märkligt, jag skyller på tröttheten. Du har såklart "rätt" ;)

  Jag begav mig iväg och kollade på högtalare faktiskt och kunde nog gott bekräfta ditt påstående om storleken. Men däremot så verkar fortfarande storleken har betydelse, för killen(varför är det alltid en kille?) i butiken tyckte inte jag kunde nöja mig med några små (tengent evo 5) utan jag var nästintill tvungen att ha några större (tanget clarity) för att få en "acceptabel ljudupplevelse" enligt honom. Detta fick så gott som i samma ord höra i nästan alla butiker jag va in i. Ett försäljningstrick måhända, men något oerhört tröttsamt.

  Du nämnde någon gång var gränsen gick för att vi människor ska uppfatta något som oljud, jag undrar det motsatta: var går gränsen för hur bra ljudkvalité vi faktiskt kan uppfatta? också i jämförelse med hur bra kvalité vi faktiskt har på våra mp3or å spotify etc etc.


  Kan jag få passa på att tipsa om ett ämne så kanske du borde skriva några rader om den facebookuppdagade så kallade "sveket"
  ( http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html )
  du som har koller på argumentationsfel osv kan ju förklara för de som anser det där vara ett vettigt argument att grunda sin röst i valet på.

  SvaraRadera
 32. som sagt jag skyller på trötthet för det är faktiskt sanningen när jag kommenterar här, som kanske märks på min stavning och grammatik.
  Och skulle jag inte va så jävla trött varje gång jag sitter å läser här så skulle jag heller aldrig våga kommentera.

  Jag är en trogen läsare trots allt, om än med mycket att lära. Om det är någon tröst (för mig själv) så är jag inte religiös iaf.

  SvaraRadera
 33. ett tillägg:
  kan min observation bekräftas att högtalarna blivit mindre men inställningen till mindre högtalare har inte hängt med i svängarna?
  Jag kan ärligt inte höra skillnaden mellan de två ovan nämnda högtalarna. Eller helt enkelt, är samma element i olika storlekar så avgörande? Jag förstår att en större låda ger mer bas, men är det vad som räknas i ljudkvalité?

  Jag snackar alltså inte om små ipod-högtalare där fashion goes before function.

  SvaraRadera
 34. neppy: Om ljudkvalitet: Högtalaren ska återge så mycket som möjligt inom det frekvensområde det mänskliga örat kan uppfatta (vilket man man brukar säga är 20 - 20 000 Hz), och då gärna så rakt som möjligt - dvs att nivåskillnaderna mellan frekvensområdena inte blir för stora. Är det inte rakt brukar man säga att högtalarna färgar. Vissa högtalare tillåter man ha en liten färgning för att det kan vara tilltalande (det handlar då oftast om små lyft i basen och kanske övre diskanten).

  Sen ska förstås lådans sidor vara stumma så att de inte fladdrar och vibrerar, för annars får vi lyssna på låda istället för på musik.

  Så precis som du säger, med mindre låda och element får du större bortfall nedåt i frekvensregistret (nånstans runt 80hz blir det svårt att kalla det hifi längre). Med dålig byggkvalitet kan du få konstiga pucklar eller dalar i återgivningen och det kan låta burk eller tratt eller nåt annat konstigt.

  Och som sagt, datorminiplastburkarna lider av allt det här.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg