Helsvenska klassiker, eller?


Jag har varit inne på ämnet musiklån ett par gånger här på Vem i helvete. Häromdagen fick jag en idé att göra en Spotifylista med de där låtarna man tänker på som äktsvenska klassiker - men som inte är det.

Hela listan hittar du här: Helsvenska klassiker, eller? (Spotify)

Efter hoppet kan du läsa mer om låtarna och originalen. Alla länkar går till Spotify om inte annat anges. Enjoy! :)Svensk klassiker Original
Brev från kolonien med Cornelis Vreeswijk Hello Muddah, Hello Fadduh av Allan Sherman, som i sin tur baserade den på Ponchiellis "Timmarnas Dans" ur operan "La Gioconda".
I natt jag drömde med Cornelis Vreeswijk Last Night I Had the Strangest Dream av Ed McCurdy
Deirdres Samba med Cornelis Vreeswijk Quem Te Viu, Quem Te Vê av Chico Buarque
Mördar-Anders med Cornelis Vreeswijk En gammal engelsk folksång vid namn Sam Hall. Här med Glengarry Bhoys.
Jag hade en gång en båt med Cornelis Vreeswijk Originalmelodin är en västindisk folksång vid namn The John B. Sails (här med Cisco Houston) men den blev känd som Sloop John B med Beach Boys från plattan Pet Sounds.
Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind med Cornelis Vreeswijk Cornelis låt kommer utan tvekan närmast från Peter, Paul and Marys Monday Morning. Men det finns en amerikansk folksång vid namn One morning in May (här i en version från bergen i Kentucky med Jean Ritchie) som delar textuellt tema, frasering och en del hela textfraser med Monday Morning. One Morning in May spelades även in 1972 av sångaren James Taylor, då med en melodi som i princip är "Monday morning" fast omvänd till dur istället för moll. Intrigerande! (Om nån vet mer om det här så hojta till!)
Dunder å snus med Simon Brehm. Här med Eddie Meduza. Cigareets, Whuskey & Wild Wild Women (Tim Spencer) med Red Ingle
Hand i hand med Magnus Uggla Inte en egentlig cover, utan ett lån av tema från Tjajkovskijs violinkonsert i D-dur. Hör temat vid 6m10s
Fula gubbar med Magnus Uggla Inte en egentlig cover, utan ett lån av tema från Ceciderunt In Profundum ur "Der Schulmeister". Tillskrivs Georg Philipp Telemann, men är eventuellt skriven av någon annan [Wikipedia]. Hör temat vid 1m25s
Var är tvålen med Povel Ramel En traditionell spiritual vid namn Swing Down, Chariot. Här med Golden Gate Jubilee Quartet. Povels låt är inte en egentlig cover då han anger den som sin egen, men influenserna är tydliga.
Far, jag kan inte få upp min kokosnöt med Povel Ramel I've Got A Lovely Bunch Of Coconuts (Fred Heatherton). Här med Danny Kaye.
Tusen bitar med Björn Afzelius Tusind Stykker av Anne Linnet
Sång till friheten med Björn Afzelius El Día Feliz Que Está Llegando av Silvio Rodríguez
Jag vill tacka Livet med Arja Saijonmaa Gracias a la vida av Violeta Parra
Mitt sommarlov med Anita Hegerland She Wears My Ring med Solomon King, som i sin tur är baserad på Narciso Serradel Sevillas "La Golondrina" (här med Emilio De Gogorza)
Vi bor på landet med Bröderna Djup Eh Cumpari (Julius La Rosa/Archie Bleyer) med Julius La Rosa, baserad på en traditionell italiensk folkvisa. I originalet är det instrumenten i en orkester snarare än djuren på en gård som ger ljud i visan.
Gamle Svarten (med Gösta Kjellertz) här med Sven-Olof Sandberg Ole Faithful av Gene Autry
Leende guldbruna ögon med Vikingarna Beautiful Brown Eyes (Capehart/Delmore/Smith). Här med Rosemary Clooney.
(Vart tog den stygga lilla) Loppan (vägen) med Owe Thörnqvist The Naughty Little Flea av Norman Thomas aka "Lord Flea".


När JustD släppte låten Vart tog den söta lilla flickan vägen hotades de med stämning för plagiat av Owe Thörnqvist. Vad hade Lord Flea sagt om det, undrar man.
Säng, säng, säng med Galenskaparna och After Shave ur revyn Träsmak, 1983 I'm A Train (Albert Hammond/Mike Hazelwood) med Albert Hammond.


Galenskaparna och After Shave har skrivit och framfört egna texter till många verk, till exempel Minutvalsen (Vals i Dess-Dur Op.64, nr 1) av Chopin som blev "Mister Minit" [Youtube], 4:e satsen ur August Södermans Ett Bondbröllop som blev "Kolla å kolla" [Youtube], J.S. Bachs "Jesus bleibet meine freude" ur kantat 147 som blev fantastiska "Början" [Youtube].
Snurra min jord (text Lars Forssell) här med Sven-Bertil Taube. Elle Tourne, La Terre (Léo Ferré) här med Renée Lebas
Peta in en pinne i brasan med Mats Rådberg & Rankarna Put Another Log On The Fire (Shel Silverstein) med Tompall Glaser. Här med The Levee Singers.
Det är inte lätt att vara ödmjuk med Mats Rådberg & Rankarna It's Hard To Be Humble av Mac Davis
Hundar, ungar och hembryggt äppelvin med Alf Robertson Old Dogs, Children And Watermelon Wine av Tom T. Hall
Vid foten av fjället med "Den rockande samen" Sven-Gösta Jonsson En amerikansk folksång som gått under olika namn, främst Cowboy Love Song och Red River Valley. Här en tidig inspelning med Carl T. Sprague som kallades "The original singing Cowboy".
Trettifyran med Per Myrberg This Ole House av Stuart Hamblen
Till SJ (SJ, SJ gamle vän) med Stefan Demert Freight Train av Elizabeth "Libba" Cotten. Hon skrev låten redan som tonåring i början av 1900-talet. Likt Jimi Hendrix spelade hon högerhänt gitarr med vänsterfattning (men strängade inte om den och hade således bassträngarna nedåt).
Sofia dansar go-go (text Ewert Ljusberg) med Stefan Rüdén Fut I Fejemoget (John Mogensen) här med Johnny Reimar
Vill ni se en stjärna med Zarah Leander Wenn der weiße Flieder wieder blüht (Franz Doelle) här med Richard Tauber
Mamma är lik sin mamma med Siw Malmkvist Sadie, The Cleaning Lady (Gilmore/Madara/White) inspelad 1967 av John Farnham, som tjugo år senare skulle komma att erövra alla radioapparater med You're The Voice.
Flickor bak i bilen med Siw Malmkvist Seven Little Girls Sitting In The Back Seat (Lee Pockriss/Bob Hilliard) med Paul Evans
Jazzbacillen med Siw Malmkvist The Preacher av Horace Silver
Tunna skivor med Siw Malmkvist Everybody's Somebody's Fool (Jack Keller/Howard Greenfield) med Connie Francis
Lyckliga Gatan med Anna-Lena Löfgren Il ragazzo della via Gluck av Adriano Celentano. Här med Giorgio Gaber.
Låt hjärtat va' me' med Sonya Hedenbratt Heart (You Gotta Have Heart) ur musikalen Damn Yankees (Richard Adler/Jerry Ross). Här med Eddie Fisher.
Sakta vi gå genom stan med Monica Zetterlund Walkin' My Baby Back Home (Roy Turk/Fred E. Ahlert). Här med Nat King Cole.
Sånt är livet med Anita Lindblom You Can Have Her (Bill Cook) här med rockabillysångaren "Jumpin'" Gene Simmons (som inte ska blandas ihop med Kiss-basisten Chaim Witz som tog samma namn)
Tycker om dej med Sylvia Vrethammar Finalmente (Andrew Blanco/Luis Blanco/Glenda Lee) här med Wilma Goich
Är det konstigt att man längtar bort nån gång (text Stikkan Andersson) med Lena Andersson I'm Gonna Be A Country Girl Again av Buffy Sainte-Marie. Här med The Country Cousins.
En sån karl med Lill Lindfors Just Like A Man (Leslie Reed/Barry Mason) med Tina MasonKällor: Låtar du trodde var svenska av Joakim Tegblom, Svenska Wikipedia, Engelska Wikipedia, Allmusic och egen research.

Kommentarer

 1. Fantastisk lista. Tack, tack, tack. (Vill man höra Freight Train i en fantastisk version med Taj Mahal kan man klicka här: http://open.spotify.com/track/3JAzl5Jn4osGkkWK04cbhB

  SvaraRadera
 2. Okej då: inte klicka.Klippa och klistra. Men det är värt det!

  SvaraRadera
 3. Häftig lista där. Jag är inget stort fan av klassisk musik, men det händer att jag sätter mig och lyssnar ibland. För något halvår sen gjorde jag just detta och höll på att sätta kaffet i vrångstrupen (eller vad jag nu drack, om jag drack något...) när jag hörde Magnus Uggla mitt i Tchaikovsky. Kunde inte bestämma mig om det gjorde Uggla mer eller mindre creddig, men det var en kul upptäckt i alla fall. Och här fanns några fler. Tack för en alltid intressant blogg!

  ::marcus

  SvaraRadera
 4. Haha. Fantastiskt!

  Känns som du tjyvlyssnat på mitt eller min väns telefonsamtal. Vi diskuterade just detta ämne för ungefär 2 dagar sedan.

  SvaraRadera
 5. Och hur många svenskar har inte stått på utländska discotek och försökt förklara att the sveedish singer Carola har gjort "Mickey" (som spelades in av Toni Basil 1982)?

  http://open.spotify.com/track/2cZFWUgoFqsruaDftuCv7e

  http://open.spotify.com/track/2fYor6oZh837dKKDDf5xcS

  SvaraRadera
 6. Hendrix strängade om sina gitarrer.

  SvaraRadera
 7. Optrirominiluikus: Så sant. Jag formulerade om texten lite.

  SvaraRadera
 8. Skrymta: Den är till och med inspelad tidigare, då under namnet "Kitty": http://open.spotify.com/track/2i3Bqb0Nd9i2JKLRfBHvNr

  SvaraRadera
 9. Det var riktigt häftigt att höra Uggla i Tchaikovsky och Der Schulmeister!

  Sen har vi ju Slit och släng med Siw Malmqvist som kommer ifrån Cliff Richards Lucky Lips.

  SvaraRadera
 10. Lysande, det här är kulturell folkbildning helt i min smak! Minst fem stycken kände jag inte till - och Bröderna Djups lån hade jag inte vetat om, om inte det väldigt nyligen rullat en irriterande reklamfilm i TV-rutan för deodorant med en omkringstruttande fotbollsdomare till just "Eh Cumpari"!

  SvaraRadera
 11. Kan tillägga Ulf Lundells härliga "lustmord" på Joni Mitchells 'Carey' som han kallade 'Glad Igen'.

  SvaraRadera
 12. Folk runt mig verkar tro att Fred Åkerströms "Jag ger dig min morgon" är ett original men det är ju Tom Paxton. Vidare tycker jag du kan lägga in en till ruta med Håkan Hellströms samtliga låtar.

  SvaraRadera
 13. Åhhhh, nu kom Håkan på tal igen. =(

  SvaraRadera
 14. Skitbra inlägg, och tusen tack för listan. Den ska jag plåga barnen med i helgen.

  Det mest stötande lån jag kan komma på är annars Darin, som spelade in en mesig kopia av den ganska mesig låten Viva La Vida av Coldplay, som i sin tur lånat hela melodin från Joe Satriani. Nästan lika irriterande alltihop.

  SvaraRadera
 15. Jag blev så inspirerad att jag skrev ett inlägg. Fast egentligen är det bara återanvänd skåpmat.

  http://www.skrymta.se/index.php/2010/11/12/krossa-en-tonaring/

  SvaraRadera
 16. BTW, jag fick tips om ett bra Youtube-klipp (i 3 delar) om Led Zeppelins fräcka låtstölder. Kan säkert intressera er som läser i den här tråden.

  http://www.youtube.com/watch?v=JyvLsutfI5M
  http://www.youtube.com/watch?v=zThdTAWQFAQ
  http://www.youtube.com/watch?v=K5uMQDlKn8g

  SvaraRadera
 17. Hmm.. har svenska musiker någonssin gjort något originellt?

  SvaraRadera
 18. Samtidigt får man inte underskatta att skriva en vacker svensk text på en bra utländsk melodi, även om allt på denna lista inte är varken det ena eller det andra.

  SvaraRadera
 19. Nej Carl, Du har så rätt så. Samtliga svenska musiker är totalt ooriginella och har bara plagierat andra. Ren stöld alltihop. Allt från Bellman till Robyn.

  SvaraRadera
 20. Men "Mysterious People", då? Det är väl en engelsk översättning av "Det gåtfulla folket", och inte tvärtom? Snälla, snälla... säg att den är svensk!

  SvaraRadera
 21. "Svenska musiker". Beror ju på hur man ser det eftersom Cornelis aldrig blev svensk medborgare ;) Därför skoj när jag hörde en SD´are glorifiera det svenska och nämnde Cornelis musik.

  SvaraRadera
 22. Här är min egen spellista
  http://open.spotify.com/user/tegblom/playlist/4c0KY7yPdRLH51jQR7wlse

  SvaraRadera
 23. Kanske kan någon fylla på denna...
  http://open.spotify.com/user/tegblom/playlist/4c0KY7yPdRLH51jQR7wlse

  SvaraRadera
 24. Kanske kan någon fylla på denna lista.
  http://open.spotify.com/user/tegblom/playlist/4c0KY7yPdRLH51jQR7wlse

  SvaraRadera
 25. Inga nyheter här. *somnar om*

  SvaraRadera
 26. Men som tur är är det nog ingen som tror att han skrev orginalet då det är mycket mera känt än hans cover.

  SvaraRadera
 27. Det gåtfulla folket skrevs av Beppe Wolgers på 50-talet. Den har senare översatts och spelats in på engelska av många artister, som Cilla Black, Val Doonican och Sheelagh Murphy.

  SvaraRadera
 28. Karl Gerhard-Jazzgossen -----------------> http://www.youtube.com/watch?v=eZRJA29vKqA&feature=related

  SvaraRadera
 29.  En till Cornelis: Första Vackra Dan I Maj, plankad från
  Op Een Mooie Pinksterdag - Leen Jongewaard & Andre Van Den Heuvel

  SvaraRadera
 30. Johan Aulin2012-07-13 13:09

  Ännu en till listan: Perikles - Var ska vi sova i natt (1982). Cover på Ricchi e Poveris låt Sarà Perché Ti Amo.

  SvaraRadera
 31. Tack för tips! De åker in :)

  SvaraRadera
 32. Tack för en underbar Spotify-lista som du tydligen fortfarande uppdaterar. Perfekt att först höra den svenska versionen och därefter orginalet/orginalen.


  En annan lista hittade jag här: http://goo.gl/ci3AL
  Du har säkert redan sett den, men plocka gärna det som eventuellt saknas i din lista.

  SvaraRadera
 33. Johan Aulin2012-07-22 11:38

  Enligt Wikipedia är Sven-Ingvars "Sommar och sol" en cover på David Alexandre Winters "Grain de sable" från ca 1969. Hörde en dansk version igår, vilket fick mig att kolla upp det.

  SvaraRadera
 34. Ah, se där! In i listan!

  SvaraRadera
 35. Den här listan visar typ alla svensk-översättningar som finns, 90% av låtarna har man aldrig hört talas om.Att kalla låtarna i denna lista för "äktsvenska klassiker" var det fånigast jag hört-
  MVH Gösta 76

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg