Ey, vad händish? [10 dec]

De brukar ju få heta så, de här inläggen där jag gör mig kvitt en massa sånt jag lagt på hög och tänkt blogga om men inte kommit till skott eftersom jag inbillar mig att jag har ett liv vid sidan om bloggandet medan jag i själva verket bara är lat.

1) Det har släppts ett konceptalbum om Karl den store vid namn "Charlemagne: By the Sword and the Cross". Genre: ostig power metal. På sång: ingen mindre än den 88-årige kultskådisen Christopher Lee. Jag är förbryllad och ganska impad. Här är promovideon (luftgitarr på svärd utlovas):


"I shed the blood of the Saxon men!". Frågor på det?


2) Är du som jag också ofta osäker på exakt vem/vad som åsyftas när folk pratar om "Gud"? Sajten Godchecker.com är guiden till över 3000 gudar och andra övernaturliga väsen. Här torde även den mest kräsne hitta sin egen supreme being-favorit. Vad sägs till exempel om Czernobog, black god of darkness, ur den baltiska/slaviska mytologin? (Häpp. Nu blev det svärd och ganska metal här också)


3) (...så vi fortsätter väl på temat) Du har väl sett dokumentären Anvil! The Story of Anvil från 2008? Annars borde du göra det. En Spinal Tap ur verkligheten, med det sköna gamla kanadensiska bandet som gjorde dunderhiten "Metal on metal" och spåddes en lysande framtid men försvann från rampljuset.

Till och med SVT hade den goda smaken att sända filmen häromsistens. Nu handlar det här dock om sviterna efter dokumentären. På diskussionssidan för bandets Wikipediaartikel ställer man helt seriöst frågan: "Is this a real band?"

Hysteriskt roligt. Argumenten för att det skulle vara påhitt och fejk är i princip: Jag hade aldrig hört talas om Anvil innan den här filmen - och - Trummisen heter Robb Reiner, samma namn som regissören för mockumentären Spinal Tap! Hello!!

Som förespråkare av skeptiskt tänkande måste jag ju dock ge ynglen lite credd, även om det blev rätt fel just den här gången. :D


4) Så nåt inte alldeles aktuellt (såvida inte 1956 räknas som aktuellt) - ett klipp ur filmen Ratataa: The Staffan Stolle Story där Povel Ramel sjunger om Ittma Hohah:


Från en tid då humor inte nödvändigtvis behövde bygga på igenkänning, ironi eller eufemismer till röven - utan kunde vara en småknasig skojsång om en påstådd självplågare från "Chit'n Pot'n Bah" som inte tycks ha nån vidare lust att kliva upp till bevis.

Vem är förresten hetingen som står och hänger mot en stolpe i videoklippet ovan? Det ser inte ut som Lissi Alandh. Och Gunwer Bergqvist, Siv Ericks, Yvonne Lombard och Sif Ruud som också står med i rollistan känner jag ju väl igen, och det är ingen av dem.

Jag har av någon anledning inte lyckats se Ratataa än. Men jag vill. Filmen är lite av en kavalkad av fantastiska Povelklassiker som "Knackelibang på dörren", "Var är tvålen", "Underbart är kort" m.fl.


5) Google har återigen släppt sina sammanställningar av de vanligaste sökningarna (som vanligt efter att alla porrgooglingar är bortstädade eftersom de annars skulle dominera totalt). DN har läst dem och rapporterar att svenskarnas vanligaste sökningar är "Facebook", "Youtube" och "Aftonbladet". Och precis som tidigare förundras jag över folks besynnerliga oförmåga att lägga till ".com" och ".se" efter adresser - eller kanske framförallt oförmågan att spara bokmärken.

Här kommer en gratis snabbkurs för hela svenska folket:

- Tryck och håll ned tangenten Ctrl ... och så tangenten D på det. Släpp. Tryck på enter.

- Eller en ännu bättre: Ta tag i (dvs peka på med musen, tryck och håll ned vänster musknapp) ikonen som står före webbadressen här ovanför (kallas favicon och ser just här ut sålunda: ) och dra den en rad nedåt till där du har en massa andra värdelösa genvägar som du troligen inte har lagt till själv och aldrig använder men aldrig kommit på tanken att ta bort. Släpp musknappen. Voila!


Välkommen åter.


Kommentarer

 1. Får man någon "cred" om man säger att man inte bara sett Ratataa utan även kan varenda replik utantill? Pappa är Povel Ramel-fan och hade "bandat" Ratataa. Min syster och jag såg den ungefär hundra tusen gånger när vi var små.

  "Knackelibank på dörren
  VEM DÄR?
  Bore!
  Vilken Bore då?
  Bo're nån som heter Jönsson här?"

  Och "Följer du ödets väg genom dunkla gränder, når dig solen en glimt i sänder. Ty underbart är kort. Alldeles för kort."

  Ser förresten att den kostar 149 spänn på CDON. En fin julklapp till dig själv, kanske?

  SvaraRadera
 2. Självklart får du massor av credd, Skrållan! Med ett pyttelitet minus då det är "knackelibanG" och inte "knackelibank". :)

  Julklapp till sig själv var ett bra tips! Men jag har gjort mig av med all silvrig plastmedia och tänkte inte börja samla på mig sånt igen. Den kommer säkert på SVT eller som VOD nånstans :)

  SvaraRadera
 3. Visst kan man äga saker utan att samla? EN liten dvd är ju ingen samling :)

  SvaraRadera
 4. Mjo, om nu samla och "samla på sig" är synonymt kommer vi ändå till frågan: Varför skulle just "Ratataa" vara den enda DVD:n jag ägde nu när jag med sån lättnadskänsla har skänkt bort och kastat alla de andra? :)

  För övrigt har jag ingenstans att stoppa den för att titta.

  SvaraRadera
 5. Den finns på det där stället som Dick Greger Augustsson tycker så mycket om... ;-)

  SvaraRadera
 6. Köp skivan, rippa den och skänk den till myrorna då.

  SvaraRadera
 7. 5) eller skaffa webbläsaren firefox för då räcker det med att skriva facebook eller vemihelvete i webbadressfältet så hittar den rätt sida automatiskt.

  SvaraRadera
 8. råka gilla ist för å svara...

  vad nu, har männskan inte cd-läsare på datorn? du sitter väl inte på en burk från 95?

  SvaraRadera
 9. apropå, googles "auto complete"-funktion kan ju va bra rolig ibland...

  http://failblog.org/2010/12/23/epic-fail-photos-autocomplete-me-can-you-eat/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg