6 december 2010

Från Facebook. Igen.

"Läs noga!! Gruppen som ber alla att ändra sin profil till en favorit seriefigurer är egentligen en grupp pedofiler som gör det för att barnen kommer att acceptera deras vänförfrågningar snabbare om de ser en tecknad bild - det har ingenting att göra med att stödja barnen mot våld mm . Det var på ett Tv-program .. dom varnar om internet bedrägerier bla i kvällens nyheter"

Mm. Precis.

Vågar man hoppas på att boken "Skeptikerskolan: Handbok i kritiskt tänkande" blir en populär julklapp?

13 kommentarer:

 1. Jodu. Jag gapskrattade i morse när jag loggade in på nylleboken. Nu i helgen har mängder med människor följt fårflocken och ändrat sina avatarer till seriefigurer samt klistrat in meddelandet om kampanjen mot barnmisshandel (HUR har misshandlade barn nytta av detta, undrade jag i en tråd igår och jäklar vad arga en del blev). Idag hade samma personer klistrat in detta om att det är pedofilgrupp..

  (själv roade jag mig med att googla lite och på 5 minuter visste jag det var en hoax, som jag misstänkte).

  Jag tycker fåraflocken kan få tro det är äkta så slipper man åtminstone se löjliga seriefigurer med ett idiotiskt meddelande om att vara emot barnmisshandel (precis som om någon är FÖR?)

  Om man inte har förmågan att tänka kritiskt och försöka kolla upp saker och ting tror jag tyvärr inte den julklappsboken hjälper så mycket dock ;)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nog det roligaste/underligaste är allt folk gör på Facebook i tron att dom hjälper en eller annan utsatt gruppering i samhället genom att klicka på "Like" eller klippa in en text i sin statusrad.

  SvaraRadera
 3. Ja det är ett mycket konstigt fenomen, det där. Men det är klart, att visa sig präktig genom att klistra in nån annans rader som går runt-runt på nylleboken, kräver ju lite mindre än att göra nåt konkret...

  Det kräver ingen egen tankeförmåga heller, obviously ;))

  SvaraRadera
 4. Det är Anton Abele-sjukan. Allting ska gillas, och plötsligt blir fullständig tomma handlingar (som att trycka på "Like!" på nån hemsida) meningsfull kommunikation och en knytnäve i luften. Störtlöjligt, och idiotiskt.

  SvaraRadera
 5. Jag blev lite fundersam, eftersom jag har svårt att minnas någon särskild figur- sen kom jag på! DUCKTALES! Jag googlade lite, kollade gamla klipp, och istället för att se sin egen jävla bild varje dag så ser jag nu knattarna och gänget. Gör inte ett skit vare sig för eller emot barnmisshandel, men gör min dag gladare.

  SvaraRadera
 6. När skit sprids träffar den hög som låg. I vilken ände av den skalan vi ska placera aftonbladet vill jag inte vara den som avgör, men läs gärna följande artikel:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8236791.ab

  SvaraRadera
 7. Alltså man måste se det som stor humor och möjlighet till sociala experiment med massor av data.

  "tron att dom hjälper en eller annan utsatt gruppering i samhället"

  Naturligtvis tror man inte att problemet försvinner bara för att man gör det, men det är i alla fall NÅNTING, tror jag att de tänker. Sen vet ju du, precis som alla andra, att nyckeln till att få upp en sak på agendan är att skapa uppmärksamhet kring det. FB är en sån plats (se bara på lillkillen som samlade i Kungsan). Får man spin på FB kan man få det att gå vidare.

  SvaraRadera
 8. Ska man dra en förlängning mot tidigare texter i bloggen kan man kanske snegla åt placebo-hållet.

  Om jag inte kan må bättre av att hjälpa andra kanske jag i alla fall kan må bättre av att jag tror att jag hjälper andra? Om jag inte gör gott, men tror att jag gör gott, mår jag gott, och det gör mig gott.

  Till alla er som vet; hur ska en sådan "hälsoeffekt" bedömas?

  SvaraRadera
 9. Så kan man ju se det som en kampanj för att öka medvetenheten bland folk, på samma sätt som internationella kvinnodagen, Aids-dagen osv. Jag tror inte att jag gör något för kvinnornas plats i samhället för att jag tänker på utsatta kvinnor eller hissar en flagga för dessa, men det skapar medvetenhet.

  Fast detta kommer jag nog inte ta efter.

  SvaraRadera
 10. Det är därför jag alltid skrattar lätt åt de sarkastiska status-klippa-klistra-uppdateringarna. Som "Varje år dör tusentals människor i AIDS. Kopiera detta om du tycker att broccoli ser ut som träd."

  HA! Träd. Ja, ta mig fan - tänker jag då. Och så skriver jag själv i statusraden; "Var dag dör någonting, gör jag som jag och skänk femtio spänn till en god förening. Kopiera om du också skänkt femtio spänn idag, och tänker göra det imorgon!". Den kopierar aldrig någon...

  SvaraRadera
 11. Frågan är väl som sagt om medvetenheten numera leder ut i tomma intet. Där tidigare generationer handgripligen kämpade mot fascism, via den halvpragmatiska hippierörelsen sysslar idag välmående västerlänningar med ihålig aktivism i någon slags showmantisk (ord uppfunnet av någon spanare) anda. Men att man ändå vågar likställa vår verkningslösa nätverksklubb för inbördes beundran med historiskt mirakulösa uppror mot missförhållanden är jävlar i mig inte okej. Speciellt när hela chimären går under devisen "man får inte vara dum mot den som är snäll".

  Att man dessutom föreställer sig att svensk rasism och AIDS kan bekämpas i samma forum kan nog med rätta representera hela skådespelet. Hade vi brytt oss hade facebook inte stimulerat oss.

  SvaraRadera
 12. Jo, alltså, det var ju en rolig plojgrej, kan de inte bara skippa att allt man gör på facebook ska vara "for the kids" eller "against HIV" ... kan det inte bara vara: Byt till eran favorit seriefigur! Imorrn ska alla ha bytt och det blir väl skoj och mysigt, no strings attached. :)

  SvaraRadera
 13. Jo, alltså, det var ju en rolig plojgrej, kan de inte bara skippa att allt man gör på facebook ska vara "for the kids" eller "against HIV" ... kan det inte bara vara: Byt till eran favorit seriefigur! Imorrn ska alla ha bytt och det blir väl skoj och mysigt, no strings attached. :)

  SvaraRadera