Kära sångare, sångerskor och instrumentalister ...

Såhär i juletid med glittriga tevekonserter blir det än mer aktuellt än annars:

Kära sångare, sångerskor och instrumentalister - improvisera inte sönder första rundan på den melodi du framför.


Vad mig anbelangar får du waila och solorunka hur mycket du vill - men var hygglig och sjung/spela igenom melodin så som den är skriven åtminstone en gång. Någon har faktiskt suttit och komponerat den. Kanske lagt ned en hel massa tid och arbete. Och du har antagligen valt att framföra den för att den är bra. Så visa lite respekt.

Kan du inte hålla fan på dig ens till slutet av första refrängen? Använd fraseringen och känslan för att sätta din prägel istället. Eller gör små improvisationer upp till, mellan, eller i slutet av meloditonerna. Men låt bli melodin. Ett enda litet varv. Snälla.


(Hej, förresten. Om nu nån skulle råka läsa. Och god fortsättning! Jag flydde landet för ett tag men är nu hemma igen. Burr!)

Kommentarer

 1. Åsa - sångerska2010-12-26 21:28

  Håller helt och hållet med.

  SvaraRadera
 2. Tanken med en improvisation är ju just att improvisera. Det finns nästan inga rätt eller fel.
  Alla har ju sitt sätt att tolka ett stycke musik på.

  SvaraRadera
 3. Du talar som en bok! Visserligen en sällan läst bok, av en föga känd författare, men dock. Det är klart, vǻra barockmusiker från tiden skulle ha betraktat undvikande av utsmyckningar som ett tecken på enfald. Märk väl utsmyckningar, inte wailande, som är att betrakta som vokal onani.
  Christer

  SvaraRadera
 4. Men det är viktigt att poängtera (till Andreas framförallt) att jag endast talar om första rundan av en melodi. Låt första rundan etablera melodin såsom den är (som sagt - egen känslotolkning, frasering och diskret ornamentik är okej). Sen kan du gå loss, waila och improvisera till oigenkännlighet hela resten av låten.

  SvaraRadera
 5. Tja.. kolla till exempel vid 26:10 här: http://svtplay.se/v/2280091/julkonserter/nordisk_julkonsert

  Fantastisk sångerska och fantastisk låt. Men melodin får stryka på foten från scratch :(

  SvaraRadera
 6. Hehe, Klokt talat o vise man. Det är lätt hänt då många "primadonnor"( läs; både män och kvinnor) 1- Antingen står på scen tillsammans, eller, 2- Dom medverkar i samma tvprogram, eller, kanske den värsta, 3- Dom som tar sig själv på liiite för stort allvar.

  Har sett några förkastliga exempel på hur, i detta fallet, tre sångerskor försöker, subtilt, men ändå tydligt, mästra varandra i konsten att helt åt h-vete waila sönder saker...

  Till mina elever brukar jag köra devisen, befäst låten, sen kan du göra vafan du vill :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg