24 januari 2011

Flickor som går med rädda tår

För ett par somrar sedan hörde jag en hundraåring säga: "Unga flickor går inte vackert nuförtiden! De går kobent med tårna inåt!"

Jag hade reflekterat över samma sak men funderat på om det alltid varit så och jag bara inte hade uppmärksammat det. Men jag kunde inte påminna mig att tjejerna gick sådär när jag var i tonåren. Gamlingens observation tydde på samma sak, och dessutom över ett betydligt större spann av år.

Sjuåriga flickor går inte såhär. Femtonåringarna gör det. Så, har det hänt något drastiskt med just tonåringars skelettstruktur på senare år? Nej, det känns osannolikt. Det lutar mer åt att det här är ett inlärt - medvetet eller omedvetet - beteende.

De balla killarna lägger ju sig till med cowboystajlen. Smått hjulbent. Knän, tår och armbågar pekandes utåt. En cool svagg med osynliga hinkar i hand. De tycker att de förtjänar space, och de tar den. De allra ballaste fjädrar lite på tå också. Sådär så att man ska se att de är redo att studsa upp och kicka dig i skallen om du tjafsar.

Så motsatsen. Vinkla in allt som går att vinkla in och se liten, nätt och hjälplös ut. Söt? Eller kanske ämlig och smått imbecill?

Företeelsen har även en kusin i den så kallade modebloggsposen. Lindrigare såtillvida att det är en ögonblicklig pose inför kameran och inte ett rörelsemönster. Jävligare såtillvida att den bidrar till att sprida detta manér vidare som nåt attraktivt.

Det finns bara en bra sak med det här beteendet, och det är om man hamnat bakom en tårna-inåt-fjortis i snömodden så plogar de upp vägen väldigt bra.


Men seriöst, jag funderar på vad som händer om man konsekvent går såhär i flera år medan kroppen växer. Är det ens möjligt att räta ut gången igen?


Vad är era insikter?

16 kommentarer:

 1. Rasande Rose2011-01-28 17:09

  Jag tror det har med sötheten och göra. Är det inte lite, vad säger dom?, Kawaii?? Dom står lite inåt med fötterna tittande under lugg i nån 'gullig' oufit gärna med volanger.

  Jag förstår inte varför man vill ha gulligheten som från ett barn men ändå vilja bli behandlad som en vuxen....Inte konstigt ungdomarna är förvirrade idag.

  Och är det någon annan än jag som sett att sk kändisar alltid ställer upp framför kameran med korsade ben, flickorna alltså? Undra vad det handlar om....

  SvaraRadera
 2. Kristian_gronqvist2011-01-30 18:17

  Det här med att gå inåt med fotbladen har med kompression av höftleden att göra. Eftersom trochantern sitter på en kula som företrädesvis svängs framåt vid press utifrån med följande inåtvridning av hela benet, alltså tårna vrids inåt, knäna likaså, så blir det slutresultatet av att man går i för trånga jeans.
  Pröva själv. Ställ Er nakna framför spegeln och drag ett jeansbälte spänt omkring nedre höftpatiet i höjd med höftend bredaste omkrets. Vartåt vrids benen?

  Det här borde egntligen varje sjukgymnast med självaktning kunna, likaså varje ortoped, men jag påträffar sällan kunskapen inom medicinen...

  SvaraRadera
 3. jag är hyfsat säker på att de japanska kawaii-tonårstjejerna har något med saken att göra. men jag kan inte annat än hålla med hundraåringen.

  SvaraRadera
 4. Franson19562012-03-01 16:16

  Trodde jag var den enda som reflekterat över detta.  Teorin om att det beror på för trånga jeans räcker inte hela vägen, dom går inåt med fötterna även i kjol eller klänning.  Det har nog att göra med vilka signaler man vill sända till omgivningen.  Ser man ut som en liten flicka så kan ju ingen med att ställa några krav på en.

  SvaraRadera
 5. När jag var i tonåren, för sisådär 10-12 år sen, var det på mode (häftigt? vem vet hur man tänkte då?) att spänna bak knäna så att vaderna stod bakåt och låren blev ja.. feldimensionerade på ett högst rubbat sätt. Men idag ser jag det inte alls lika mycket. Det kanske är nått som går i vågor.

  SvaraRadera
 6. Michaela Gunnarsson2012-10-10 01:39

  Jag går inåt med min högerfot lite lustigt. Men det hänger antagligen ihop med ryggen eller något annat knas.

  SvaraRadera
 7. Boredomslayer2012-10-10 01:39

  http://www.youtube.com/watch?v=Ul-s-QTuc2I
  0:21

  SvaraRadera
 8. Intressant iakttagelse, Anders. Jag har alltid tänkt att gångstilen är medfödd (mer eller mindre). Att vissa går kobent, andra hjulbent och den karaktäristiska tåstudsgången, allt trodde jag berodde på hur man växer och hur man är beskaffad i muskler, senor och ben. För det tror jag vi kan vara ganska överens om; det är ungdomar som har speciella gångstilar. Jag har inte sett många vuxna med överdrivna manér i sina gångstilar. Ungdomar däremot har alla möjliga stilar.

  Det kanske bara är en produkt av att vi äter bättre och växer bättre än de gjorde för snart 100 år sedan? Plus det faktum att idag är det ingen som säger till ungdomarna att skärpa gångstilen. Jag kan tänka mig att det fanns tillrättavisningar även på den nivån för länge sen?

  ::m

  SvaraRadera
 9. Fötterna lär ju bli felställda och skorna slits snett, vilket ger ryggproblem till slut..är min gissning på vad som händer.

  SvaraRadera
 10. Haha, så jävla rätt! Dom går verkligen så, på riktigt. Det är helt sjukt egentligen.

  SvaraRadera
 11. De är ju så gulliga de små liven... ^_^

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte att jag har gått sådär någonsin, och jag är blott 20 år gammal....

  SvaraRadera
 13. Jag har en bestämd teori om att alla tjejer från norrland går med ena foten inåt. Men endast ena.

  SvaraRadera
 14. Det är något med Twilight. Det är jag övertygad om. Det är därför även 70-talisttjejerna, som lite otippad nog också är stor Twilightmålgrupp, numera gör likadant.

  SvaraRadera
 15. Alltså. För hundra år sen, när jag var tonåring, så var det här lite inne, att gå med tårna inåt. Och jag ville så gärna vara liten och söt, (eftersom det inte är så kul när man är tretton att vara tio centimeter längre och tio kilo tyngre än den största jämngamla killen ) så jag började försöka gå med tårna inåt. Gissa hur jag går nu för tiden? Jag sitter dock fortfarande med benen brett isär :)

  SvaraRadera
 16. Hanna Wagenius2012-10-10 01:39

  Det kan vara så enkelt som att de flesta behöver anstränga någon typ av muskler för att hålla fötterna helt raka, och att många tjejer (av outgrundlig anledning) har en tendens att vrida tårna inåt. Kombinera med att det nu för tiden verkar ashippt med en rejäl klack under tårna (så att skorna alltså ser mer högklackade ut än vad de faktiskt är, vilket är oförlåtligt fusk) som är någorlunda tung, och det ökar andelen tjejer som inte orkar räta ut fötterna.

  SvaraRadera