1 februari 2011

Goodbye to Standby?

Elbolaget E.ON är just nu ute och plockar PK-poäng genom kampanjen Say Goodbye to Standby.

Jag säger PK-poäng just för att de faktiskt lever på att sälja el till oss. Att säga åt oss att förbruka mindre för miljöns skull är förstås en stor skopa varumärkesbyggande och poängplockeri.

Och det kanske kan behövas. Andelen el från fossila bränslen och sopförbränning var visserligen relativt låga 13% av totalen för E.ON Sverige (perioden 2008-2009). Men E.ON internationellt är riktigt usla: smutsig sop- och fossil-el stod för hela 63.6% av deras total för samma period.

Så då kan man ju passa på att säga åt oss att gå fram och stänga av teven på den fysiska strömbrytaren istället för via fjärren.

Visst, standby-läget drar el i apparater vi inte använder. Och det är ju såklart dumt.

Men b
ehöver det verkligen vara så att apparaterna drar så pass mycket el i standby-läget? Det sägs ofta att i princip hela apparaten är spänningssatt under standby. Detta för att snabbt kunna återkalla funktion och senaste läge.

Just detta känns för jävla onödigt. För det är ju knappast den korta tiden fram till full funktion som gör att vi sätter apparaterna i standby, utan bekvämligheten med att kunna stänga av och sätta på med fjärrkontrollen. Att slippa gå runt och flippa strömbrytare och dra ur och sätta i kontakter.

Den enda krets som egentligen skulle behöva vara spänningssatt i apparaten är IR-mottagaren (och den skulle kunna få en del konstruerad extra strömsnålt och dedikerat för just på/av-signalerna i detta läget så man inte ens behöver ha hela den intelligenta avkodningen igång). Smartare flashminneslagring av aktuella program och inställningar skulle kanske kosta nån spottstyver extra i tillverkning, men i gengäld inte kräva någon ström för att minnas. Vi snackar då totalt om några promille av full ON-strömförbrukning för standby-läget. Och en nästintill obefintligt ökad risk för el-/brandolyckor jämfört med den fysiska strömbrytaren.


För folk i största allmänhet kommer nog - elkampanjer och miljömedvetenhet till trots - fortsätta vara bekväma och stänga av sina prylar från soffan. Så vad säger ni, E.ON och andra "miljökämpar"; ska vi inte ta och rikta en kampanj mot hemelektroniktillverkarna nästa gång?


14 kommentarer:

 1. Eller så sätter man allt som hör till tvn på en förlängingssladd som har switch och på så sätt stänger av allt i ett knapp tryck?!

  SvaraRadera
 2. Håller absolut med om att det behövs satsning på forskningen inom kärnkraft, även om jag tror att det kommer att vara svårt med satsningar så länge det inte finns en tydlig linje från politikerna om vad som gäller för kärnkraftens vara eller inte vara.

  Jag uppfattade det som en smula naivt att bli upprörd över EON:s kampanj, ingen torde längre bli förvånad över de stora jättarnas brist på respekt för annat än profit. Jag tillhör tyvärr den cyniska kategorin när det gäller att betrakta makthavarna i samhället.

  Inget illa menat, Anders.

  SvaraRadera
 3. Haha, nej jag är inte alls upprörd över E.ON. Inlägget var avsett just som en småcynisk betraktelse och lite (konstruktivt) tyckeri.

  Men man måste ju ta i lite om man har en blogg som heter Vem i Helvete!

  SvaraRadera
 4. Chatrin_svensson2011-02-02 11:17

  Funderar -borde det inte gå att konstruera en fjärrkontroll som stänger av TV:n helt? Enda nackdelen är att man måste trycka igång TV:n på väg till soffan för att sätta igång den sedan. Men det gör man ju om man vill titt apå TV.

  Fast... hur svårt är det att gå förbi TV:n och stänga av den på väg från soffan också? Är jag den enda med ett normalstort vardagsrum?

  Borde man inte få skatta för fjärrkontroller, rent generellt, nu när jag tänker efter. Det vore väl bättre för folkhälsan om vi tog några steg extra per dygn? Tänk hur många det skulle kunna bli när vi zappar runt för att slippa reklamen! *minnesanteckning: skriv till finansministern ikväll*

  Kanske ett extra fjärrkontroll-tillägg på hem- och livförsäkringen också pga brandrisken? *minnesanteckning: kolla upp det finstilta i försäkringsbreven*

  Vill man dra sitt strå till stacken kan man ju alltid vara skitjobbig kund hos ElGiganten och ställa frågor om elförbrukningen vid stand by-läge, om de inte har TV-apparat med på-av-knapp etc. (Det finns viss risk för utmattningssyndrom och sjukskrivningar hos personalen, men det är ju också bra så kostar det firman lite extra att hålla sig med taskig elektronik)

  E.ON köper kanske inte själva tillräckligt med elprylar för att påverka elektronikbranchen i någon större utsträckning. Minskade intäkter från konsumtionsledet däremot brukar vara ett fullt begripligt språk i alla länder.

  SvaraRadera
 5. Nu är det jag som retar mig på E.ON! Jag retade mig tidigare på just kampanjen, för jag tänker i samma banor som du. Men när jag tänker efter blir jag irriterad på E.ON! Det är ju dem som är hycklarna....

  SvaraRadera
 6. Joakim Rosqvist2011-02-02 14:20

  Fjärrkontroller är ju jättebra för folkhälsan - jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt att springa runt i lägenheten, vända på saker och titta under soffor för att ta reda på vart de tagit vägen nu igen...

  SvaraRadera
 7. Annars finns ju kjell & company för de som vill fortsätta vara lata, inte dra sladd till soffan och sänka standbyåtgången: Fjärrströmbrytare (produktkod 50219), 99 spänn! Har den inte själv och jobbar inte där så kan inte säga något om produkten men den löser väl hittills uppkomna lathetsproblem?

  Mvh

  Mårten

  SvaraRadera
 8. Ja fjärrströmbrytare är såklart fiffiga. MEN, om fjärrströmbrytaren drar mindre än apparaten i standby, vilket man då måste anta, så är det bevis för att det går att bygga strömsnålare fjärrstyrd på/av ... vilket skulle varit inbyggt i apparaten från början ... vilket var hela min poäng :)

  SvaraRadera
 9. Nu är det så att energin är oförstörbar och den lagras inte i apparaterna, så vart tar den vägen...

  Jo den blir värme, den enklaste av energiformer. I vårt klimat är inte värme bortkastat. 10 månader av tolv behöver vi värme i våra hus och hem. Låt de som bor i varma klimat, där de kyler ned innetemperaturen bekymra sig för standbyläget.

  Det är samma trams som med glödlamporna. Vad gör det att bara 30% av energin blir ljus då resten kommer till nytta som värme... Nu är jag inte emot bättre lampor som gör vad de ska utan att avge värme. Sådana är på gång nu och skulle p.g.a. livslängd, säkerhet, pris m.m. säkert ha slagit ut glödlamporna om några år.

  Alltså var det av flera skäl oklokt att förbjuda glödlamporna och därmed tvinga oss att ta steget via kvicksilverlampor. Kvicksilver som är något av det giftigaste vi känner till verkar inte som det bästa alternativet till något så trevligt som värme.

  Glödlamporna är dessutom knappt tända på sommaren då vi har så mycket ljus utifrån så vi använder dem alltså nästan bara då vi verkligen behöver värme.

  SvaraRadera
 10. Problemet med glödlampor är att dom ofta sitter där man _inte_ vill ha eller behöver värmen.
  Att använda de få watt som våra prylar i standby-läge ger är nog lite svårt med då det dels är så pass lite att det blir just spill och sen tror inte att jag vill ha TV'n och boxen i tex hallen där man vill ha lite varmare.
  Och det där med kvicksilver i lamporna är ju riktigt läskigt, någon som kollat på hur man ska agera om en skulle gå sönder? Stänga rum, vädra, lagra trasorna i förslutna kärl osv osv. (se http://www.kemi.se/templates/Page____5266.aspx)

  SvaraRadera
 11. fel, jag lägger hellre 1watt till min värmepump än slösar bort den watten till att värma upp en glödtråd som ska värma mitt hus.
  Eftersom jag får mycket mer per watt där.
  Jämförelsen haltar...

  SvaraRadera
 12. Ja det förstås. Förutsatt då att det är apparater du oftast använder tillsammans. Annars blir det omvänd effekt.

  SvaraRadera
 13. Jo så är det ju. Sen håller jag med principen i ditt inlägg. Det är alldeles för mycket skuldbeläggande av konsumenten i allmänhet därute när producenter ofta (som i det här fallet) kan göra ganska enkla justeringar. Själv kunde jag knappt bry mig mindre om standbyläget. Så jävla dyrt är inte ström.

  SvaraRadera