Vem i helvete gnäller om Geller

Ikväll kan alla som har Kanal 5 se dem gräva fram en gammal ökänd bedragare och ge honom nytt rampljus - och ett fläskigt gage! Det handlar om Uri Geller och den nya showen Fenomen.
Man hade ju hoppats den här skojaren var för evigt förpassad till de avslöjades, debunkades och utskrattades unkna gamla besticklåda. Men där misstog man sig. Kanske har folk glömt och förträngt, eller tillhör en yngre generation som inte var med. Här kommer iallafall lite påminnelser, signerade James Randi:


Ikväll kommer Geller garanterat att köra trick med folk hemma i tv-sofforna. En tv-publik består av väldigt många människor, så sannolikheten för att han får träff (alltså att det han säger har hänt/ska hända) är väldigt stor. Han har gjort det förut. Han har fått publikens "trasiga" klockor att gå (tas det fram hundratals klockor som legat orörda länge är det högst sannolikt att några tickar igång när de får lite värme/rörelse och en rejäl uppdragning). Han kommer kanske få folk att sluta röka - nåt folk gör av egen maskin hela tiden - men där han kan passa på att ta mental cred i förhand. Stort urval. Suggestion. Och, som vi sett på videoklippen, en viss fingerfärdighet (eller kanske inte).

Klassiska mentalist- och illusionisttrick.

Och sånt finns det andra, uppriktiga och långt mer sympatiska, underhållare som sysslar med.Kommentarer

 1. Åh det är så befriande och skönt och läsa din blogg. Hade för ett tag sen besök av några som pratade sig varma om healing, currykors, kristaller och gud(arna) vet vad... Jag OD:ade nästan på new age :s Mamma hör spöken, min klasskompis är kristen och min bästa vän ser änglar och diverse andeväsen. "Andligheten" står mig upp i halsen, och ibland har man fullt sjå att lägga band på sig... Då är det trevligt och komma hit och inse att det faktiskt finns vettiga människor också, det är nästan så man blir kär :p

  SvaraRadera
 2. Aschdå, det måste vara sant. Kanal 5s utvecklingschef sa nämligen:

  "- Jag har träffat honom så mycket och suttit på så många restauranger med Uri Geller. Och jag kan inte förklara vad han gör."

  http://resume.se/nyheter/2010/12/03/slar-tillbaka-med-besked/

  SvaraRadera
 3. Aschdå, det måste ju stämma, för Kanal5's utvecklingschef har nämligen grundligt undersökt Geller:

  "– Jag har träffat honom så mycket och suttit på så många restauranger med Uri Geller. Och jag kan inte förklara vad han gör"

  http://resume.se/nyheter/2010/12/03/slar-tillbaka-med-besked/

  SvaraRadera
 4. storabajskorven2011-03-29 11:12

  Vad är det som gör Geller så hatad jämfört med Joe Labero?

  SvaraRadera
 5. Joe Labero är illusionist.

  Uri Geller är en människa som i 40 års tid hävdat att han har paranormala krafter som han har fått av utomjordingar.

  Det första är ett gebit inom showbusiness. Det andra är lögn och bedrägeri.

  SvaraRadera
 6. storabajskorven2011-03-29 21:21

  Uri Geller är också illusionist. Att han väljer att låtsas som han fått magiska krafter av utomjordingar är ju bara en del av hans scenshow. Om det finns folk som tror att det är sant på riktigt är på sin höjd lite beklämmande, men samtidigt ganska lustigt. Jag är övertygad om att det finns de som tror att det Joe Labero gör är på riktigt också.

  SvaraRadera
 7. Ja, jag och många med mig skulle ju såklart kalla honom (en tämligen medioker) illusionist. Men han gör inte det själv. Trots avslöjanden gång på gång.

  Jag har inte så svårt att se varför det kan vara provocerande, i synnerhet i kombination med hans persona.

  Sen får han säkert klä skott för irritationen över de människor som går på det också, vilket väl kan vara orättvist. Men inget konstigt. Följer samma mönster som det jag har kommit att kalla Winnerbäckeffekten: http://www.vemihelvete.se/2010/02/lite-om-lars-winnerback-och-mer-om-att.html

  SvaraRadera
 8. storabajskorven2011-03-29 21:52

  Nu läste jag ditt inlägg om Winnerbäck. Jag håller inte med det inlägget över huvud taget. Viss musik väcker känslor hos en del människor, men inte hos andra. Det räcker att inse att man inte alltid är som alla andra, så kan man acceptera det mesta som man finner obegripligt. Utom kvacksalveri då kanske. Eller Carola.

  SvaraRadera
 9. OK. Då är du en större människa än mig, storabajskorven. En större människa. :)

  SvaraRadera
 10. Bjorn Ulvaeus2011-03-29 22:13

  Jude är han också

  SvaraRadera
 11. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2024&artikel=4414009

  och public service köpte det rakt av.

  SvaraRadera
 12. Det går ju rätt uselt för Gellers show just nu, men det är härligt när det dyker upp folk som tar honom på allvar på rätt sätt:

  http://www.direktpress.se/ostermalmsnytt/Nyheter1/urigeller/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg