19 maj 2011

I Skalmans bibliotek

Det är mycket Bamse nu. Så jag vill ju inte vara sämre.

Jag hittade en bild över skalmans bibliotek, tecknad av Rune Andréasson själv men utgiven postumt 2002. Han är lite av en idol den där Skalman. Titta till exempel vad han har slängt i soptunnan ...


Länk till bilden » (som jag bara för att jävlas lade på Vem i helvetes Facebooksida istället för här.)

10 kommentarer:

 1.  Jag vill nog tycka att Skalman i stort har ganska god smak vad gäller litteratur. ;-)

  SvaraRadera
 2.  Va, har Skalman inget av Randi!?

  SvaraRadera
 3. Förutom bibelcitaten, så var ju detta en rätt upplyftande bild...!

  SvaraRadera
 4. Vad är det för larv, bibelcitaten är ju bra! ”Den av er som är utan synd kastar första stenen”, det ju kanon. Med andra ord varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget hehe.
  Om denna text stått i en annan bok hade du förstås gillat den, men det är ju ”Sturmark humanist-korrekt” som är modesåpan just nu hos de som inte orkar kolla upp själv.
   

  SvaraRadera
 5. Nej, just de här bibelcitaten är inte dogmatiska, småsinta, hämndlystna, blodtörstiga, homofoba, kvinnodiskriminerande och obegripliga - som så mycket annat i den boken.

  Däremot är de - om man skalar bort de poetiska metaforerna - riktiga plattityder och truismer. Det måste du väl ändå hålla med om?Gänget som tror på de där skrifterna har dessutom fängslat och avrättat en drös av de där andra Skalman gillar. Vetenskapsmännen.

  Så jag tycker nog att Creutz har fog för sin kommentar.

  SvaraRadera
 6.  Ja såklart ställer jag mig också frågande i en del saker som står skrivet i den. Men andra sidan förvånar mig ingenting. Katolska kyrkans mördarambitioner ligger ändå längre bort än svenska politiska partier som under 30-talet höll med om att man borde avlägsna möjligheten till arvssmitta och andra otäckheter.  Eller som när jag läste säkert 1000 sidor om Estoniakatastrofen där det framkom saker som skulle få en normal människa att sova dåligt i flera år. Med andra ord förvånar mig ingenting i några led, men jag orkar inte bara leta smuts. Jag försöker istället leta efter guldkornen i tillvaron. Bibeln innehåller ganska mycket guldkorn om man ger den lite tid istället för att bara rabbla sådant som är på politiskt mode just nu.

  SvaraRadera
 7.  Så, skulle du nåla upp ett citat från de partier du nämner om just det citatet var bra?

  SvaraRadera
 8. Har du möjligen bilden i högre upplösning? Vill printa som plansch.

  SvaraRadera
 9.  Inte så värst, men här är den iaf oskalad: http://bit.ly/lBVsfa

  SvaraRadera
 10. En Bamses Skola jag särskilt minns är den om skrock och astrologi. Skalman säger där en så fantastisk sak (citerar fritt ur minnet): "det spelar lika stor roll hur stjärnorna stod på himlen när du föddes, som att det låg en bok bredvid sängen". 
  För att göra reklam: läs gärna mitt inlägg om Bamse här: http://egentligtsubjekt.blogspot.com/2011/05/hjaltar-faller.html

  SvaraRadera