Spotify: Slumpa spåren i en spellista

Häromdagen frågade jag runt om nån visste nåt knep för att slumpa ordningen på spåren i en Spotify-spellista. Alltså inte med Shuffle som ju bara slumpar uppspelningen, utan att "fysiskt" ändra ordningen på spåren.

Dessvärre var det ingen som hade nåt tips.

Men efter ytterligare en söksession på Google hittade jag en snubbe som hade kommit på en lösning. Den bygger på det faktum att urklipp i Spotify blir en textlista med URI:s, och att den därför kan slumpas runt utanför programmet innan den klistras in igen. Lite meck blir det såklart, men inte värre än att det är värt det:

 1. I Spotify: markera alla spår i din spellista (Ctrl+A), högerklicka och välj "Copy Spotify URI".

 2. Klistra in och slumpa textlistan i en texteditor (om du har en med slumpfunktion) eller online på t ex http://textmechanic.com/Randomize-List.html och kopiera resultatet.

 3. Skapa en ny spellista i Spotify (eller töm den ursprungliga), markera den och gå till Edit - Paste i toppmenyn.

Voila! En spellista med fin slumpordning som till skillnad från Shuffle följer med när du delar ut den och inte upprepar samma spår innan alla spår har spelats.

...

Jag kan tänka mig att nån med koll på Spotifys API skulle kunna bygga en funktion där man kan kan klistra in URI:n till en collaborative playlist och få den slumpad direkt. *hundögon*

Men det bästa av allt vore förstås att Spotify bygger in "Randomize list" i applikationen. *ännu större hundögon*

Kommentarer

 1. Är du ändå i de tagen så är jag på jakt efter ytterliggare en funktion: Slumpa låtar från flera spellistor samtidigt. Som det är nu får jag dubblera många av låtarna, om jag vill ha en mixlista och flera genrelistor. Kan man ställa in Spotify att spela från flera listor samtidigt, eller att en lista alltid är en uppdaterad kopia på specificerade listor skulle jag slippa att manuellt uppdatera på flera ställen när jag hittar nytt jag gillar. *tar också till knepet med halvledsna valpögon, för att se om det hjälper*

  SvaraRadera
 2. Tyvärr tillåter inte Spotifys API manipulering eller ens sökning av playlists så det är nog bara att hoppas på att Spotify själva tar sig i kragen är jag rädd för.

  SvaraRadera
 3. Tack - har själv stört mig på detta

  SvaraRadera
 4. Har du testat Playlist Folders (som finns under File-menyn)? Där jag har flera listor i en folder brukar jag köra Play på foldern istället för på listan. Då spelas hela rasket. Och så Shuffle på det då förstås.

  SvaraRadera
 5. Men jag kan ju manuellt ändra i nån annans playlist om den är satt till collaborative, så nånstans måste ju de funktionerna finnas. Eller menar du att de har spärrat vissa saker i API:t för tredje part?

  SvaraRadera
 6. Absolut finns de, men inte i öppna API't

  SvaraRadera
 7. Eller förlåt, inte i öppna Metadata API't. Hur det är med C-api't vet jag inte

  SvaraRadera
 8. Det går ju också att klicka på en låt och dra den till en annan plats i listan. Och så får man göra så med flera av låtarna. Fast det är klart, har man hundra låtar i en lista tar det ju en liten stund...  =)

  SvaraRadera
 9. De listor jag vill slumpa har 500 spår och uppåt, så ja det skulle ta sin lilla tid =)

  SvaraRadera
 10. Det har jag uppenbarligen inte, men då har jag något att experimentera med när jag kommer hem. :-D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg