18 juni 2011

Dagens design-FAIL

Jo, jag vet att "designmiss" hade varit ett bättre ord. Men det här är the interwebs, då heter det FAIL.

Här kommer den iallafall:

Matjessillburken. En förpackning som det är helt omöjligt att öppna utan att en eller flera av följande fyra missöden inträffar:

1. Det blir övertryck i burken när man börjar böja på locket, så när första glipan går upp sprutar en stråle av matjesspad ut.

2. Den låga bräddfyllda burken gör att man spiller spad över händerna om man öppnar den på frihand.

3. Man skär sig på lockets vassa kanter eftersom man bånghåller burken mot ett plant underlag för att motverka punkt 2.

4. I slutskedet av öppnandet lossnar det sista av locket plötsligt, burken knycker till och det som eventuellt är kvar av spadet skvätter ut.

Ansjovisburken har samma design och problem. Även makrillburken. Men där gör den högre viskositeten i tomatsåsen att det oftast går bra.

Nu finns det såklart sätt att komma runt vissa av de här problemen. Man kan använda en hederlig gammal konservöppnare trots att burken har snabböppning. Man kan också genomlida punkt 1 och sen hälla av resterande spad i vasken genom glipan innan man öppnar vidare. Men då uppstår ett nytt problem, nämligen att några droppar spad alltid hamnar på burkens utsida och gör den hal som satan. Fortsätter man då öppnandet och råkar tappa taget kan det gå riktigt illa.

Ett elände är vad det är. Ja.

12 kommentarer:

 1. En lösning som har funkat bra för mig är att någon annan får öppna burken.

  SvaraRadera
 2. Smart! Själv har jag det problemet att jag ofta är "någon annan".

  SvaraRadera
 3. Finns det Matjes på glasburk?

  SvaraRadera
 4. Kristian Grönqvist2011-06-18 16:44

  Tydligen är det tillräckligt många som köper den ändå och öppnar den i diskbänken och häller ut spadet genom glipan.  Fast Konsums variant förstås. den kostar 5 kr burken. Finns det någon som fortfarande köper Abbas.
  Den skall ju bli nubbesallad i alla fall.

  SvaraRadera
 5. fy fan, nu blev jag sugen på makrill i tomatsås. så jääääääävla gott!

  SvaraRadera
 6. Mitt stora problem är #4. Men samtidigt så är den matjesillen djävligt fin!

  SvaraRadera
 7. Är det verkligen designen det är fel på? Jag tycker att det verkar vara konstruktionen. Burken är ju ganska snygg och lockande. Tänker typ på gamla vackra Alfa Romeo-kärror med snyggt utseende, men stundtals usel funktion och kvalitet. Eller har design och konstruktion vuxit ihop till ett och samma begrepp numera? Inte omöjligt.

  SvaraRadera
 8. http://sv.wikipedia.org/wiki/Design

  SvaraRadera
 9. carlfromsweden2011-06-20 01:40

  Visst är det lite meckigt att öppna. Men jag känner inte riktigt igen mig i din problematik. Använder man rätt mycket tillförsikt så kan man öppna den utan att vätskan faller ut. Därmed håller jag med om att designen är kass eftersom det är övermeckigt och dessutom farligt. Min far råkade en gång skära av sig hela tummen genom ett misstag med en sån här burk och fick lappas ihop på sjukhuset. Nu skyller jag inte helt på burken, men ändå. Fail.

  SvaraRadera
 10. Design innebär också konstruktion i många fall. Kanske inte när det gäller järnvägsviadukter, men definitivt när det handlar om konservburkar.

  SvaraRadera
 11. Eller så köper man på glasburk med skruvlock för någon krona mer.


  Skall man på picknick, så öppnar man plåtburken vid diskbänken hemma och häller över innehållet i glasburk med skruvlock (eller spänne och gummipackning om man vill verka vara lite kalssisk :D )

  SvaraRadera
 12. Jag tror att den som designat matjesburken egentligen hatar matjessill.

  SvaraRadera