Dagens design-FAIL

Jo, jag vet att "designmiss" hade varit ett bättre ord. Men det här är the interwebs, då heter det FAIL.

Här kommer den iallafall:

Matjessillburken. En förpackning som det är helt omöjligt att öppna utan att en eller flera av följande fyra missöden inträffar:

1. Det blir övertryck i burken när man börjar böja på locket, så när första glipan går upp sprutar en stråle av matjesspad ut.

2. Den låga bräddfyllda burken gör att man spiller spad över händerna om man öppnar den på frihand.

3. Man skär sig på lockets vassa kanter eftersom man bånghåller burken mot ett plant underlag för att motverka punkt 2.

4. I slutskedet av öppnandet lossnar det sista av locket plötsligt, burken knycker till och det som eventuellt är kvar av spadet skvätter ut.

Ansjovisburken har samma design och problem. Även makrillburken. Men där gör den högre viskositeten i tomatsåsen att det oftast går bra.

Nu finns det såklart sätt att komma runt vissa av de här problemen. Man kan använda en hederlig gammal konservöppnare trots att burken har snabböppning. Man kan också genomlida punkt 1 och sen hälla av resterande spad i vasken genom glipan innan man öppnar vidare. Men då uppstår ett nytt problem, nämligen att några droppar spad alltid hamnar på burkens utsida och gör den hal som satan. Fortsätter man då öppnandet och råkar tappa taget kan det gå riktigt illa.

Ett elände är vad det är. Ja.