Kontantkort?

Det råder, skulle jag vilja påstå, en viss begreppsförvirring inom området mobiltelefoni. Hos mig själv inte minst.

För såhär: Om man inte har ett abonnemang till sin mobiltelefon kan man istället köra med kontantkort. Så långt är alla överens. Frågan är dock vad ett kontantkort är.

För mig har det alltid varit SIM-kortet, dvs det lilla inplastade mikrochipet som du stoppar i telefonen. Ett SIM-kort som alltså inte är knutet till ett abonnemang, utan till ett förbetalt belopp som går att fylla på. Och det är ett kort. Tada! Ett kontantkort! Men de få gånger jag försökt köpa skiten har förvirringen varit total:

- Ett kontantkort tack!
- Vill du fylla på ditt kontantkort!
- Nej jag vill köpa ett kontantkort!
- Du har inte kontantkort nu alltså?
- Nej, jag vill köpa ett! Det var därför jag sa "ett kontantkort tack"!
- Då måste du köpa ett startpaket!
- Är det ett kontantkort i startpaketet?
- Nej, det är ett förbetalt belopp på det!
- På vad?
- På kontantkortet!
- Men det ingick inget kontantkort i startpaketet sa du!
- Det behövs inte. Men du kan ju såklart köpa extra om du vill.
- Vet du ... vi börjar om. Jag vill ha ett kort att stoppa i min telefon, ett som inte är knutet till ett abonnemang utan till en förbetald summa.
- Ett startpaket?
- Finns det kort jag just beskrev i startpaketet?
- Ja!
- Vad är det mer i paketet?
- Njä alltså det är bara det!
...
- Ett startpaket tack!


WTF?! Alltså, jag kan sträcka mig så långt att kontantkort är själva konceptet. Det vill säga nåt man inte fysiskt kan ta på. Precis som motsvarigheten abonnemang.

Men vad kallar vi då det kontanta SIM-kortet? Och drista dig isåfall inte till att sno namnet kontantkort till att avse den där refillkvittolappen. Som definitivt inte är ett kort utan en snutt från en kvittorulle. Inte likt ett kort nånstans. (Inte ett kvitto heller i och för sig eftersom lappen är själva produkten ... alltså fram tills att man knappat in koderna .... då blir det bara ett värdelöst kvitto).

Nu har jag även sett i skyltfönster att man kan "ladda mobilen här". Jag lovar att den med risig batteritid som knallar in blir besviken.

Men hur som helst. Kontantkort, var alltså ordet. Vad är din syn på saken?


(EDIT: Jag måste ju tillägga, så ingen tror jag håller på med skumraskaffärer - eller är en tant - att kontantkortet som inhandlades inte var till mig utan till en äldre familjemedlem som även ärvde min gamla mobil.)

Kommentarer

 1. För mig har begreppet kontantkort inte ställt till någon vidare konfundering.

  Men om man skall kalla det för någonting annat, engelsmännen kallar det väl för "Pre Payed" så varför inte Förbetalt kort?

  SvaraRadera
 2. Min syn på saken är att personer som springer och köper kontantkort (dvs ett uppladdningsbart SIM-kort kopplat till ett "anonymt" telefonnummer) stup i kvarten har något riktigt fuffens för sig =). 

  SvaraRadera
 3. Jag kallar själva SIM-kortet för 'kontantkort', och jag kallar det paket som man måste köpa initialt med ett kontantkort för 'Startpaket' och slutligen om jag vill ladda mitt kontantkort så säger jag motsvarande "Jag vill ladda mitt kontantkort. Comviq Amigo 200kr, tack!". Hur svårt ska det vara egentligen?

  SvaraRadera
 4. Kanske fel att säga att det är själva SIM-kortet rakt av, det gäller ju bara om det är ett kontantkort... eller? Annars håller jag helt med i det du skriver, det lättaste är ju att skippa de där situationerna och se till att ha mobilen tankad när du går hemifrån.

  Att de olika tanknings-/laddningsmöjligheterna funkar som nått mellanting mellan ett "klassiskt" kontantkort och ett abonnemang är en annan sak att fundera ut ett ord för. Förstår inte varför de inte stannade vid tanka, det används ju redan när man "laddar" bilen... ^_^

  Kontant-abonnemang? Månadsabonnemang? Förköpta-tidsbegränsade-förmåner-som-är-till-för-att-du-ska-tanka-oftare? :S

  SvaraRadera
 5. Haha. Att du ibland är lite väl bråkig!

  SvaraRadera
 6. Jag får väl lov att tillägga (så ingen tror jag håller på med skumraskaffärer) att kontantkortet som inhandlades inte var till mig utan till en äldre familjemedlem som även ärvde min gamla mobil.

  Lise: Mmm, eller så skarvar jag lite när jag återger dialog ;)

  SvaraRadera
 7. Jo, visst låter det enkelt. Men det gäller att veta att kontantkortet heter "Startpaket" när man köper det. Och framförallt att folk slutar kalla den där refillbongen för kontantkort.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det kan få heta kontantkort, både konceptet och själva kontant-SIM-kortet.


  Klurigare då vad man ska kalla den där kontantkortspåfyllnadskupongen.

  SvaraRadera
 9. *ogilla*

  Den här gången var det onekligen du som var dum/okunnig. Vem i helvete tror att man köper ett "kontantkort" över disk?

  SvaraRadera
 10. Kontantkort är namnet på en förbetald abonnemangsform som syftar på att man köper ett SIM-kort som man "laddar" med pengar man kan ringa för. I själva verket laddar man abonnemanget kortet är kopplat till med pengar som man, med hjälp av sitt SIM-kort, kan ringa för. Med en annan abonnemangsform får man ringa utan att ha förladdat och erhåller istället en faktura en gång i månaden. Ett kontantkortabonnemangsstartpaket innehåller ett SIM-kort kopplat till ett kontantkortsabonnemang och i vissa fall är det abonnemanget förladdat med en viss summa som vanligtvis tas ut helt eller delvis i startpaketets pris.

  SvaraRadera
 11. Som en erfaren (ett år) kassör på en ICA-butik så tänkte jag bara informera om att "refillkvittolappen" faktiskt har ett namn. De kallas för "samtalscheckar", vilket faktiskt även står på lapparna ;) Därav blir min lösning sådan här:
  SIM-kort: Ett kort som stoppas i telefonen och ger den en "identitet" (telefonnummer et.c.)
  Kontantkort: En typ av SIM-kort som är kopplat till ett konto dit man för över pengar innan man kan använda dem.
  Samtalscheck: Ett papper med en kod på sig, som kan användas för att fylla på ett konto som är kopplat till ett kontantkort.On a side note så älskar jag bokstavligen hur försäljaren på två meningar menade att kontaktkort både var och inte var själva SIM-kortet.

  SvaraRadera
 12. Alltså jag förstår din förvirring det gör jag. Men vännen...kontantkorten är lite till för tanter.

  SvaraRadera
 13. oblöt strumpa2011-07-14 15:40

  kanske detta är en story för dig?: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14135523

  SvaraRadera
 14. Det finns faktiskt flera butiker (SevenEleven bl.a) som du kan ladda själva mobilbatteriet hos, så skyltarna är faktiskt helt korrekta ;)

  SvaraRadera
 15. Så Comviq kontantkort laddat med Comviq Kompis är fortfarande ett kontantkort? :S Jag vill inte vara tantig! :(

  SvaraRadera
 16. Skumraskaffärer och tant??? Jag har kontantkort för att det är billigast och enklast på det viset :-) Fyller på när jag behöver och har inte behövt göra detta på länge nu då jag har gratis sms året ut. Är helt igenom ärlig och inte tant än...hahaha :-D

  SvaraRadera
 17. Simkort: Inplastade microchippet man stoppar in i mobilen, term gäller för både kontantkort och abonnemang.

  Abonnemang: Faktura betald lösning för din mobiltelefon.

  Kontantkort: Lösning som kräver förbetalning för din mobiltelefon. Papperslapp som har kod på sig för laddning som inhandlas i butik, kallas värdebevis. Själva paketet man köper som ger simkort, lite papper och ofta en förladdning, kallas normalt sett för ett startpaket.

  [source: totalt 4 år i kundtjänst för olika mobiloperatörer]

  SvaraRadera
 18. Vatefairefoutre@sovjet.ru2011-12-06 12:55

  Sverige är mycket värre än Sovjet var de kontrollerar+sparara alla samtal på server och tänker övervaka dej och alla andra så de ska se vem som pratar var du är och vad du pratar om det r dax atat kasta ut vår regering+spränga databaserna vi är världens mest registerade folk ändå låter de allas personnummer vara offentliga så alla kan se vad du har för deklarerad inkomst,var du bor och övervaka+även göra bedrägerier som atat beställa saker sen fiska ur ens brevlåda-Jag håller med det är sinnessjukt och nu hamnar jag nog i l´ploiscell för jag skriver sanningen!Ingen kan ringa anonymnt de scannar allt överallt.Skjut storebror innan han skjuter dej

  SvaraRadera
 19. Ja. Det klokaste man kan göra är att kasta bort sin mobiltelefonen, pilla ur plomberna och sen tillverka sig en hatt av ugnsfolie.

  SvaraRadera
 20. Simkortet är inte detsamma som kontantkort. Simkortet är det i telefonen som gör
  det möjligt att ringa. Antingen väljer du att använda det som kontantkort eller som abonnemang hos valfri operatör. Startpaket blir det i
  bägge fallen, för nytt nummer... Abonnemang kan vara låsta en vis tid. (Finns viss möjlighet med slutfakturering innan den tiden gått ut!) Telefonen kan även den
  vara låst oftast med kontantskortvarianten, till den operatören! Då efter en viss tid först möjligt att låsa upp för vanligtvis 300 kr, så det blir en extremförlust för dig att köpa telefonen på det viset för efter den tiden är den ju gammal! Det går att konvertera mellan kontantkort
  och abonnemang inom samma operatör, hos vissa operatörer går det att växla abonnemangsform men verkligen inte alla. Och möjligheten finns att portera ett nummer mellan operatörer om inte
  telefonens simkort är fastlåst.

  SvaraRadera
 21. Jag tror att alla här är fullt medvetna om vad simkort, abonnemang och bindningstid är. Mitt inlägg handlar om semantik. Inte teknik.

  SvaraRadera
 22. Men eftersom att du var förvirrad över vad du skulle säga vid inköpandet  så förklarade jag lättfattligt så du slipper vara ovetande mer.

  SvaraRadera
 23. Nej, jag säger att det råder begreppsförvirring. Inte att jag är förvirrad eller ovetande.

  Jag ville med inlägget ifrågasätta vilket "-kort" som åsyftas i begreppet "kontantkort" i dagligt tal.

  SvaraRadera
 24. Det är ju där vi inte är överens på punkten dagligt tal. 

  SvaraRadera
 25. I min lilla värld är Kontantkortet synonymt med SIM-kortet och abonnemangsformen. Således "fyller man på sitt kontantkort". All annan användning är svagbegåvat :).

  SvaraRadera
 26. Och ändå misslyckas du trots en halv roman 
  med att berätta vilket "-kort" du anser att kontantkort åsyftar.

  SvaraRadera
 27. Jag får väl lov att tillägga (så ingen tror jag håller på med skumraskaffärer) att kontantkortet som inhandlades inte var till mig utan till en äldre familjemedlem som även ärvde min gamla mobil.

  Lise: Mmm, eller så skarvar jag lite när jag återger dialog ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg